Online anti-Hamas-campagne veroorzaakt controverse onder Palestijnen

Een online evenement, georganiseerd door Gazaanse activisten op Twitter, is veranderd in een populaire ‘Ze hebben Gaza gekidnapt’-campagne op alle sociale-mediaplatforms, wat tot opschudding heeft geleid onder de Palestijnse en Arabische gemeenschap over de hele wereld.

Honderden gebruikers hebben de hashtag #خطفوا-غزة (“Ze hebben Gaza gekidnapt”) gebruikt om berichten te delen waarin ze het bestuur van de kustenclave door de partij aan de kaak stellen.

Dieven kunnen geen staat bouwen die de belangen van de mensen behartigt, net zoals ze een bezet thuisland niet kunnen bevrijden”, twitterde Sad Abdalah, verwijzend naar het leiderschap van Hamas.

De in Gaza gevestigde activist Amin Abed plaatste op zijn Facebook-pagina: “… Gaza is de enige plaats in de wereld waar, als je vooruit gaat, je achteruit gaat dankzij zijn heersers.

Hij zei dat de campagne bedoeld is “om de heerser [Hamas] bewust te maken van zijn verantwoordelijkheden nadat hij een ondraaglijk niveau van onrecht en achteruitgang in alle aspecten van het leven heeft bereikt.

“Niets kan de wrede realiteit in Gaza beschrijven. Hoe kun je de laatste sloop van strandkiosken in Jabalia [in de noordelijke Gazastrook] rechtvaardigen, de enige bron van inkomsten voor wanhopige jonge afgestudeerden die de hoop op het vinden van een baan hebben verloren! Hoe kunt u de onrechtvaardige belastingen rechtvaardigen die worden geheven in ruil voor geen diensten! De torenhoge werkloosheid! De extreme armoede!” zei hij.

Tijdens de heilige vastenmaand Ramadan in Gaza-stad in april 2021 wordt gratis pap uitgedeeld aan de armen [beeldbron: AP]

De mensen in Gaza proberen hun problemen aan de media te communiceren om druk uit te oefenen op de heersers, “die ze moeten oplossen of anders naar nationale verzoening [met de Palestijnse Autoriteit] gaan die onze waardigheid teruggeeft”, benadrukte Abed.

Veel critici van de campagne, voornamelijk aanhangers van Hamas, beschuldigen de campagne ervan gebaseerd te zijn op een politieke agenda, geworteld in oppositie tegen Hamas als politieke partij.

Amer Balosha, een van de organisatoren van het initiatief, ontkent dit. “Deze [online] campagne, die een verlengstuk is van de [“We Want to Live”]-beweging van 2019, is volledig gebaseerd op elementaire levensstandaardeisen zoals het oplossen van de crises van elektriciteit, oversteken, werkloosheid, belastingen en de gezondheids- en onderwijssystemen, en heeft niets te maken met Hamas als politieke partij zelf”, zei hij.

Balosha, een 29-jarige afgestudeerde rechtenstudent, woont in Istanbul nadat hij door de politie van Hamas is gearresteerd voor zijn rol bij het organiseren van soortgelijke bewegingen.

De econoom Mazen Alijla zei dat sinds de overname van Gaza door Hamas in 2007, de bewoners van de strook erbarmelijke levensomstandigheden hebben ervaren omdat alle economische en sociale indicatoren voortdurend sterk achteruitgingen.

“Volgens rapporten van het Palestijnse Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het werkelijke werkloosheidspercentage in Gaza meer dan 55% bereikt, en bijna 65% onder [universitair] afgestudeerden”, beweerde hij.

Het Al Mezan Centrum voor Mensenrechten meldde in oktober 2021 dat internationale instellingen verwachtten dat het armoedecijfer in de Gazastrook zou stijgen van 53% in 2017 tot 64%. De mate van voedselonzekerheid is al gestegen tot 62,2%, en ongeveer 80% van de bevolking is voor eerste levensbehoeften afhankelijk geworden van internationale hulp.

Deze ernstige daling van de levensstandaard, merkte Alijla op, is een belangrijke reden voor het verdwijnen van de middenklasse, wiens rol als consument grotendeels belangrijk is om de economie draaiende te houden. Helaas is de meerderheid van deze groep in armoede vervallen.

Palestijnse familie warmt zich op op een regenachtige dag in Khan Younis in de zuidelijke Gazastrook 6 januari 2018 [beeldbron: Reuters/Ibrahim Abu Mustafa]

Alijla schrijft de verslechterende economie toe aan het beleid van de feitelijke regering in Gaza. “Alle maatregelen die door deze regering worden genomen, zijn in één richting, namelijk het inzamelen van geld zonder enige openbare diensten te verlenen”, zei hij.

“Als econoom,” vervolgde hij, “kan ik zeggen dat er een enorm probleem is bij het verkrijgen van toegang tot informatie die nodig is voor economische beoordeling en analyse. De overheid geeft geen statistieken of informatie over de verzamelde inkomsten of de uitgaven. Uit de beschikbare algemene gegevens weten we echter dat het ingezamelde geld voldoende zou kunnen zijn om een ​​betere economische situatie te bewerkstelligen.

“Het feit dat jongeren geen steun van de overheid krijgen, verklaart de verontwaardiging op sociale media platforms”, aldus Alijla.

Hamas is misschien niet de enige partij die verantwoordelijk is voor de ellende van de mensen in Gaza. Balosha gelooft dat er drie partijen zijn bij de ‘misdaad’ en zegt dat ‘Hamas de schuld moet krijgen van deze situatie, gezien het feit dat het de beheerder is van de geografische ruimte. De Palestijnse Autoriteit [op de Westelijke Jordaanoever] is ook schuldig, na het opleggen van sancties aan PA-werknemers in Gaza sinds 2017.”

Bovendien, vervolgde hij, “draagt ​​de Israëlische bezetting de primaire en grootste verantwoordelijkheid voor al het Palestijnse lijden, door de verstikkende blokkade, de terugkerende oorlogen en de onmenselijke praktijken en maatregelen tegen de strip.”

Mansour Abu Krayem, een politiek analist, is het daarmee eens en beweert dat “elke kant zijn rol heeft gespeeld bij het vergroten van de Palestijnse wonden, maar de aandrang van Hamas om vast te houden aan de macht en de heerschappij van Gaza voor strategische invloed in de Palestijnse interne vergelijking, maakt het de directe factor achter de impasse.”

Integendeel, Mustafa al-Sawwaf, ook een politiek analist in Gaza, zegt dat Hamas geen schuld treft: “Hamas is niet degene die verantwoordelijk is voor dit lijden; Israël, de PA en de internationale gemeenschap wel. In feite probeert Hamas de belegering te doorbreken en de verwoestende gevolgen ervan te verzachten, terwijl de PA blijft samenwerken met de Israëlische bezetting en de last voor de Palestijnen in Gaza blijft verzwaren”, zei hij.

Sawwaf beschouwt de #TheyKidnappedGaza-campagne als een poging om Hamas te demoniseren en de “schendingen” van de PA op de Westelijke Jordaanoever te dekken. “Dit type campagne is absoluut gecreëerd door de PA-inlichtingendienst om de situatie in Gaza te destabiliseren en de pagina van de PA te vergoelijken”, beweerde Sawwaf.

Volgens Balosha is de kans groot dat de online beweging uitgroeit tot een grondprotest zoals die van 2017 en 2019.

“Ondanks de onderdrukking laten de mensen in Gaza geen kansen liggen om hun stem op een beschaafde en democratische manier te laten horen, door middel van legale demonstraties die worden gegarandeerd door de wet en alle internationale grondwetten”, zei hij.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sanaa Alswerky “Online anti-Hamas campaign sparks controversy among Palestinians” van 11 februari 2022 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.