Lapid tegen Israëli’s in Oekraïne: ga weg voordat de situatie ingewikkeld wordt

Minister Lapid zegt dat de kans om het Oost-Europese land te verlaten korter wordt volgens Amerikaanse bronnen; Israël handhaaft neutraliteit omwille van grote Joodse gemeenschappen in beide landen.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid drong er zondag bij Israëlische staatsburgers in Oekraïne op aan het land te verlaten, aangezien de grensspanningen met Rusland hoog blijven en een invasie met de dag waarschijnlijker wordt.

“Volgens politieke bronnen die tot ons spreken, vooral de Amerikanen, is er een korte kans om naar Israël te vertrekken. Ik zeg tegen de Israëli’s: keer terug naar Israël voordat de situatie ingewikkeld wordt”, vertelde hij op een persconferentie.

Op de vraag of Israël een van beide facties van het conflict steunde, verklaarde Lapid dat Jeruzalem zijn neutraliteit zal handhaven in het belang van de grote Joodse gemeenschappen in beide landen.

“Ik ben misschien voorzichtiger dan andere ministers van Buitenlandse Zaken omdat ik een probleem heb dat andere ministers van Buitenlandse Zaken niet hebben – Rusland en Oekraïne hebben beide grote Joodse gemeenschappen en een deel van onze verantwoordelijkheid is om ze veilig te houden en dat vereist voorzichtigheid”, zei hij.

“Ons standpunt is dat alle opties moeten worden uitgeput om een ​​gewapend conflict tussen Rusland en Oekraïne te voorkomen.”

De topdiplomaat van Jeruzalem verklaarde ook dat de evacuatie-inspanningen van Israëlische staatsburgers uit het Oost-Europese land aan de gang waren en dat de ambassade contact met hen probeerde te leggen.

“Er zijn tussen de 10.000 en 15.000 Israëli’s in Oekraïne, de meesten in Kiev. Van hen zijn 2.000 studenten, grotendeels uit de Arabische sector. 6.050 hebben zich aangemeld bij de link van de ambassade voor onmiddellijke updates. Iedereen ontvangt een sms in de komende uren om er zeker van te zijn dat we contact met hen hebben”, zei Lapid.

“Er zijn nog eens 6000 waarmee we contact moeten opnemen en die we proberen te bereiken. Er is een grote Joodse gemeenschap, een van de grootste ter wereld, en we hebben contact met hen via de ambassadeur, zijn plaatsvervanger en het personeel van de ambassade. week zijn er 31 vluchten naar Israël, allemaal geboekt.

Er is regelmatig contact met de luchtvaartmaatschappijen en het is geen probleem om vluchten te versterken als dat nodig is. Overdag zullen 150 afgezanten landen [in Israël]… Het personeel van de ambassade werkt eraan.

Het Joodse volk heeft de ervaring van Oekraïners niet nodig om te weten dat we niemand anders dan onszelf moeten vertrouwen. Mijn vader begreep dit in het getto, we leggen onze veiligheid niet in handen van iemand en de veiligheid van Israël berust bij de IDF.

De Amerikanen verbergen hun standpunt niet en denken dat dit een openlijke confrontatie gaat worden. Ze gaan met ons in gesprek en de meningen lopen uiteen.”

Hij merkte ook op dat ondanks het opscheppen van vriendschappelijke banden met beide landen, Jeruzalem geen rol speelt in de bemiddelingspogingen tussen Moskou en Kiev.

“Israël is geen actieve speler in het Russisch-Oekraïense conflict en handelt daarom voorzichtig. Ik sprak met de Russische minister van Buitenlandse Zaken [Sergey] Lavrov naar aanleiding van het verzoek van [Amerikaanse] minister van Buitenlandse Zaken [Antony] Blinken, maar dit is niet anders dan de betrokkenheid van andere westerse landen bij deze zaak.”

Bronnen:

  • naar een artikelLapid to Israelis in Ukraine: Get out before the situation gets complicated” en een artikelIsraelis rushing back from Ukraine amid concerns of Russian invasion” van 13 februari 2022 en een artikelIn urgent meeting, Bennett talks Ukraine evacuation of Israeli nationals” van 12 februari 2022 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.