Wilayat Sinai: de andere terroristische groepering die grenst aan Israël

Een screenshot uit de bloederige executievideo waarin Wilayat Sinai, gelieerd met Isis (Islamitische Staat/Daesh) in de Egyptische Sinai, opriep tot aanvallen op de Palestijnse terreurgroep Hamas [beeldbron: JNS/SITE Intelligence Group]

De enige Joodse staat is in veel opzichten uniek. Een situatie die constante spanning veroorzaakt, is dat het wordt omringd door gewapende terroristische groeperingen.

In het noorden ligt Hezbollah in Libanon. Volgens recente rapporten bezit de door Iran gesteunde terroristische groepering …

“… momenteel tussen de 120.000-140.000 korteafstandsraketten (bereik van 25-28 mijl), die het noorden van Israël bestrijken, inclusief de baai van Haifa en Tiberias; enkele duizenden middellangeafstandsraketten (bereik van 56 mijl), die de kustvlakte van Sharon en de noordelijke buitenwijken van Gush Dan kunnen bereiken; en enkele honderden langeafstandsraketten en raketten (bereik van honderden mijlen), inclusief Scud-raketten uit Syrische militaire magazijnen, die doelen overal in Israël kunnen raken.

In het westen ligt de terroristische enclave Gaza. De terroristische groepering Hamas heeft sinds de overname van de regio verschillende oorlogen tegen Israël gevoerd.

In het oosten heeft Israël ook te maken met Hamas, dat aanzienlijke steun heeft in de gebieden A en B van de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnen houden vol dat de beste manier om met Israël om te gaan een gewapend conflict is.

Zij steunen een aantal Palestijnse terroristische groeperingen die zowel ten westen als ten oosten van Israël opereren, waaronder: Palestine Liberation Front (PLF) ; Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) ; Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) ; PFLP-Algemeen Commando (PFLP-GC) ; Al-Aqsa Martelarenbrigade (AAMB) ; en Leger van de Islam (AOI) .

In het zuiden is er nog een terroristische groep die opereert vanuit het Sinaï-schiereiland, genaamd Wilayat Sinai, of ISIS in de Sinaï. Ze hebben zowel tegen Egypte als tegen Israël gevochten.

Wilayat Sinaï

Wilayat Sinai begon in 2011 rond de tijd van de “Arabische Lente” onder de naam Ansar Bayt al-Maqdis, voordat hij in 2014 trouw zwoer aan de Islamitische Staat toen die groep bekendheid kreeg en vervolgens zijn naam veranderde. Net als veel van de terroristische groeperingen in de regio, is de vlag jihad en het opleggen van de islamitische sharia in de hele regio.

Het belangrijkste doelwit van Wilayat is de Egyptische regering, die als te seculier wordt beschouwd. Egypte sloot niet alleen vrede met Israël, maar verzet zich actief tegen de Moslimbroederschap.

De groep voerde haar aanvallen op Egypte in 2014 op toen Abdul Fattah al-Sisi aan de macht kwam na het verdrijven van Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap. Met de steun van Israël begon al-Sisi de smokkeltunnels tussen de Sinaï en Gaza, die in dat jaar een belangrijke rol speelden in de Hamas-oorlog tegen Israël, de kop in te drukken. 

Israël zou Egypte verder toestaan ​​om zijn militaire aanwezigheid in de Sinaï uit te breiden, boven de limieten die zijn vastgesteld door het vredesakkoord van 1979. In 2018 waren er 42.000 Egyptische soldaten in de Sinaï.

In februari van dat jaar lanceerde al-Sisi met Israëlische steun een agressieve “Operatie Sinaï 2018”-campagne tegen Wilayat Sinaï. De acties hebben het vermogen van de groep om te opereren ernstig ingeperkt.

De aanslagen zijn niet beperkt gebleven tot Egypte. In 2015 haalde de groep een Russisch civiel vliegtuig neer waarbij 224 doden vielen vanwege Russische aanvallen op ISIS in Syrië.

In 2011 schoten en doodden aanvallers uit de Sinaï – waaronder enkele terroristen uit Gaza – Israëli’s in de buurt van de badplaats Eilat. In 2012 werden raketten afgevuurd op Eilat en later dat jaar doodden gewapende mannen van Hamas en Wilayat Sinai Egyptische soldaten en vielen ze de Israëlische strijdkrachten aan bij de Kerem Shalom Crossing nabij Gaza. De groep zou in 2017 meer raketten op Israël afvuren.

Terwijl Hamas de meeste aandacht krijgt vanwege zijn verachtelijke antisemitische fundamentele handvest en aanhoudende aanvallen op Israël, is de Joodse staat volledig omringd door terroristische groeperingen en staatssponsors van terrorisme. 

Hoewel ze allemaal een andere kijk hebben op de doelstellingen van het opleggen van de sharia en het vestigen van een kalifaat, streven ze allemaal naar een puur islamitische regio en een einde aan de Joodse staat.

Bronnen:

  • naar een artikelWilayat Sinai: The Other Terrorist Group Abutting Israel” van 11 februari 2022 op de site van First One Through

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.