Verboden in Beiroet: Libanon negeert Death on the Nile vanwege de rol van Gal Gadot

Terwijl de met sterren bezaaide Hollywoodfim Death on the Nile, die deze week over de hele wereld werd geopend, de zeldzame big-budgetfilm is die zich in het Midden-Oosten afspeelt, zullen velen in deze regio hem niet zien, aangezien Libanon zich net bij Koeweit heeft gevoegd bij het verbieden de film vanwege het feit dat de Israëlische actrice Gal Gadot een hoofdrol heeft.

Gadot diende in het Israëlische leger, zoals alle Israëli’s die geen medische of religieuze vrijstelling krijgen, en het feit dat ze een IDF-veteraan is, is genoeg om haar persona non grata te maken in sommige van de Arabische landen die geen vredesverdragen hebben ondertekend met Israël. 

Het is niet de eerste keer dat Libanon de ster op het witte doek verbiedt. Toen haar film Wonder Woman uit 2017 wereldwijd werd uitgebracht, blokkeerde Libanon ook de release. Dit kreeg kritiek van Libanese filmfans en bloggers die toleranter waren dan de militaire censor. 

Blogger Elie Fares merkte vijf jaar geleden op: “Het feit is dat als je een probleem hebt met de inhoud van een film, de acteur of actrice die de film leidt of iets dat ermee te maken heeft… Ga er gewoon niet naar kijken. Roep om een ​​boycot, maar je hebt echt het recht niet om ervoor te zorgen dat niemand anders er ook naar kan kijken.” 

Anderen merkten op dat veel Libanese actiefilmfans het gewoon op streamingsites zouden vinden en het thuis zouden bekijken. Wonder Woman werd verboden in Qatar, terwijl het vervolg, Wonder Woman 1984, ook werd verboden in Libanon. 

Het Libanese establishment heeft in het verleden Libanese burgers gestraft voor contact met Israëli’s. De Libanees-Franse regisseur Ziad Doueiri, wiens film, The Insult, werd genomineerd voor een Oscar, werd in 2017 gearresteerd en korte tijd vastgehouden op het vliegveld van Beiroet omdat hij in 2013 een film, The Attack, in Israël maakte. The Attack gaat over een Palestijnse zelfmoordterrorist en er speelden verschillende Israëlische acteurs in de hoofdrol. 

De Daily Mail, die eerder deze week berichtte over het verbod op de dood op de Nijl in Koeweit, zei dat de kranten daar zeiden dat protesten op sociale media de regering tot de boycot hadden gedwongen. 

Super Woman Gal Gadot in the Israeli Army

De Israëlische Gal Gadot, geboren en getogen in Tel Aviv, werd Miss Israël 2004 waarna ze twee jaar legerdienst klopte. Op 19-jarige leeftijd werd zij opgeroepen voor de IDF. Ze diende van 2005 tot 2007 in de IDF als sergeant en werkte als instructeur gevechtsfitness.

Naast haar legerdienst heeft Gadot woede gewekt in de Arabische wereld voor posts op sociale media tijdens de oorlog tussen Israël en Gaza in 2021 die Israël steunden. 

In 2014 publiceerde Gadot een Facebook-opmerking ter ondersteuning van Israëlische soldaten die dienden tijdens Operatie Protective Edge in de Gazastrook:

Ik stuur mijn liefde en gebeden naar mijn mede-Israëlische burgers. Vooral voor alle jongens en meisjes die hun leven riskeren om mijn land te beschermen tegen de gruwelijke daden van Hamas, die zich als lafaards verschuilen achter vrouwen en kinderen… We zullen overwinnen !!! Shabbat Shalom!

De release van Death on the Nile, die vlak voor het begin van de pandemie werd gefilmd, is verschillende keren uitgesteld, deels als gevolg van het coronavirus en beschuldigingen van aanranding tegen Armie Hammer, een van de sterren.

De film, die is gebaseerd op een roman van Agatha Christie uit 1937, werd geregisseerd door en sterren Kenneth Branagh, die de Belgische speurder Hercule Poirot speelt. Het vertelt het verhaal van een rijk pasgetrouwd stel, gespeeld door Gadot en Hammer, die een luxe cruise op de Nijl maken, waarbij een van de passagiers wordt vermoord. 

Video: Gal Gadot als Miss Israel 2004

Bronnen:

  • naar een artikel van Hannah Brown “Banned in Beirut: Lebanon nixes Death on the Nile due to Gal Gadot’s role” van 11 februari 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelForbidden! New film ‘Death on the Nile’ with Gal Gadot is not allowed to run in two countries” van 13 februari 2022 op de site van World Today News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.