Toen elk land tijdens WOII de Joden in de steek liet, was er één natie die er was om te helpen: de Filipijnen

Manilla, mei 1941. Filippijnse Joodse gemeenschap voedt de nieuwkomers

Ca. 1.300 Joodse vluchtelingen vestigden zich op de Filipijnen, met plannen voor duizenden meer. Helaas maakte de wrede bezetting van de Filippijnen door Japan op 8 mei 1942 een einde aan elk verder reddingsprogramma.

Joden werden tijdens de Holocaust door veel landen afgewezen. Ze stuurden ze regelrecht terug naar hun dood. Maar niet de Filippijnen.

Toen Joden tijdens de Holocaust probeerden te ontsnappen en toegang te krijgen tot landen over de hele wereld, lieten velen hen rechtsomkeer maken.

Het is zo’n hartverscheurende waarheid dat het Joodse volk een toevluchtsoord nodig had, en natie na natie stuurde mannen, vrouwen en kinderen regelrecht terug naar de nazi’s om gedood te worden. We hebben het over onschuldige mensen die in koelen bloede zijn afgeslacht. 

Waarom heeft de wereld niet geholpen? Waarom hebben zovelen een oogje dichtgeknepen voor de wreedheden die plaatsvonden? Hoewel het zo ondraaglijk is om daarover na te denken, mogen we het ene land niet vergeten dat zijn deuren opende en vele Joden redde.

President Manuel L. Quezon

Een speciale natie over de hele wereld uit Duitsland accepteerde het Joodse volk en gaf hun bescherming. De Filippijnen, onder leiding van president Manuel L. Quezon, konden niet toekijken hoe een onschuldige natie werd vernietigd. Hij wilde helpen. 

Hij vond dat het ‘het juiste was om te doen’. Quezon vroeg zich af waarom andere landen niet hielpen. Meer dan 1300 Joodse mensen werden gered vanwege de moed en moed van Quezon om het juiste te doen terwijl alle anderen dat niet zouden doen.

In de Talmoed staat dat wie één leven redt, het is alsof hij een hele wereld heeft gered. Het heeft zoveel zin. Stel je voor hoeveel Joden er vandaag de dag nog leven omdat 1300 Joden tijdens de Holocaust door één man werden gered. Kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen. Het redden van één persoon betekent ook het redden van hun toekomstige nakomelingen.

De Joodse natie is mensen zoals president Quezon voor altijd dankbaar, die alles hebben gedaan om te helpen tijdens de Holocaust.

Bronnen:

  • naar een artikel van Leah Rosenberg “When every country abandoned the Jews, there was one nation that was there to help” van 18 juni 2019 op de site van Israel Unwired
  • naar een artikelJacques Lipetz And the story related to the Jewish Refugee Committee of Manila (JRC)” van 2 mei 1995 op de site van Remember.org
  • naar een artikel van Sasha Rogelberg “Holocaust Refugee, Psychologist Jacques Lipetz Dies at 89” van 27 januari 2022 op de site van The Jewish Exponent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.