Israël evacueert families van diplomaten uit Oekraïne terwijl de spanningen in Rusland escaleren

De ambassade van Israël in Kiev, Oekraïne

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag een reiswaarschuwing afgegeven voor Oekraïne en kondigde de evacuatie aan van de families van diplomatiek personeel dat daar gestationeerd was uit angst voor een Russische invasie.

Een verklaring van het ministerie drong er bij de Israëli’s op aan die momenteel in Oekraïne zijn om te overwegen het land te verlaten en “in ieder geval de nadering van spanningscentra te vermijden”.

Het riep de Israëli’s die daar zijn op om zich online bij het ministerie te registreren. Zo’n 4.000 Israëli’s hadden dit op vrijdag gedaan, maar dat aantal kan twee of drie keer zo groot zijn, meldt Channel 13 News.

Israëli’s die van plan zijn naar Oekraïne te reizen, moeten hun reis heroverwegen, voegde het ministerie eraan toe.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het heeft besloten de families van diplomaten en personeel van de ambassade in Kiev te evacueren. De ambassade blijft functioneren.

De Verenigde Staten en verschillende andere landen zijn al verhuisd om de families van diplomaten uit Oekraïne te evacueren, terwijl het Verenigd Koninkrijk er vrijdag bij Britse burgers op aandrong om “nu te vertrekken nu er nog commerciële middelen beschikbaar zijn”.

In de verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin de “verslechtering van de situatie” in Oekraïne werd genoemd, werd Rusland niet genoemd of het vooruitzicht van een Russische invasie genoemd.

Maar een hoge Israëlische functionaris vertelde de Walla-nieuwssite dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de reiswaarschuwing heeft afgegeven en heeft besloten tot evacuaties omdat Rusland nu genoeg troepen aan de Oekraïense grenzen heeft om binnen te vallen.

“De Russen zijn begonnen met een militaire oefening in Wit-Rusland die binnenkort een offensief tegen Oekraïne kan worden”, zei de niet nader genoemde functionaris.

Afzonderlijk op vrijdag zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat Rusland Oekraïne zou kunnen binnenvallen tijdens de huidige Olympische Winterspelen in Peking, zodat Amerikanen het Oost-Europese land onmiddellijk moeten verlaten.

Blinken gaf geen details over de redenen achter de laatste veiligheidswaarschuwing van het ministerie van Buitenlandse Zaken waarin alle Amerikaanse burgers worden opgeroepen Oekraïne te verlaten.

“Simpel gezegd, we blijven zeer verontrustende tekenen van Russische escalatie zien, waaronder nieuwe troepen die aankomen aan de Oekraïense grens”, zei Blinken in Melbourne, Australië.

“We bevinden ons in een venster waarin een invasie op elk moment kan beginnen en, om duidelijk te zijn, ook tijdens de Olympische Spelen”, voegde Blinken eraan toe. De Olympische Spelen eindigen op 20 februari.

Rusland heeft momenteel ca. 130.000 soldaten verzameld in de buurt van Oekraïne. Het zegt dat het geen plannen heeft om binnen te vallen, maar wil dat het Westen Oekraïne en andere voormalige Sovjetlanden buiten de NAVO houdt.

De aankondiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam toen de UK Jewish News meldde dat Joodse liefdadigheidsinstellingen plannen aan het voorbereiden waren om Oekraïense Joden te evacueren voor het geval er oorlog uitbreekt, en te midden van toenemende waarschuwingen over de Russische troepenopbouw aan de Oekraïense grenzen.

De Grote Koorsynagoge van Kiev, ook bekend als de Podil-synagoge of de Rozenberg-synagoge, gebouwd in 1895, is de oudste synagoge in Kiev, Oekraïne. Het is gelegen in Podil, een historische wijk van Kiev, en staat onder leiding van Rabbi Bleich, opperrabbijn van Oekraïne

Volgens een krantenbericht vorige maand zouden zo’n 75.000 mensen in Oost-Oekraïne in aanmerking komen voor het Israëlische staatsburgerschap. Naar verluidt leven er naar schatting 10.000 Israëlische staatsburgers in Oekraïne.

Rusland en Oekraïne zijn sinds 2014 verwikkeld in een bitter conflict, toen de Oekraïense Kremlin-vriendelijke leider uit zijn ambt werd verdreven door een volksopstand. Moskou reageerde door de Krim te annexeren en vervolgens een separatistische opstand te steunen in Oost-Oekraïne, waar meer dan 14.000 mensen omkwamen.

Een vredesakkoord uit 2015 dat door Frankrijk en Duitsland tot stand kwam, hielp grootschalige veldslagen een halt toe te roepen, maar de regelmatige schermutselingen gingen door en de pogingen om een ​​politieke regeling te bereiken zijn tot stilstand gekomen. Het Kremlin heeft Kiev ervan beschuldigd de overeenkomst te hebben gesaboteerd, en Oekraïense functionarissen voerden de afgelopen weken aan dat de uitvoering ervan hun land pijn zou doen.

Adviseurs buitenlands beleid van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne hielden donderdag bijna negen uur lang gesprekken in Berlijn om te proberen de vastgelopen overeenkomst nieuw leven in te blazen, maar boekten geen vooruitgang.

De besprekingen in Berlijn maakten deel uit van hernieuwde diplomatieke inspanningen om de grootste veiligheidscrisis tussen Rusland en het Westen sinds de Koude Oorlog op te lossen.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael evacuating families of diplomatic staff from Ukraine; issues travel warning” van 11 februari 2022 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Barak Ravid “Israel evacuates diplomats’ families from Ukraine as Russia tensions escalate” van 11 februari 2022 op de site van Axios
  • naar een artikel van Lahav Harkov “Israel calls on all citizens to leave Ukraine immediately” van 12 februari 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.