Syrië: Verenigde Naties verdoezelen Assads moorden op humanitaire hulpverleners

De Verenigde Naties zouden de moord door het regime van president Bashar Assad – aka de Slager van Damaskus – hebben verzwegen op twee humanitaire stafleden die in 2016 deel uitmaakten van een hulpkonvooi tussen de Syrische steden Aleppo en Homs.

Een jaar durend onderzoek naar vermeend VN-wangedrag in Syrië kan nu onthullen dat VN-functionarissen in 2016 leken te hebben gewerkt voor verschillende doeleinden en geen intern VN-bericht publiceerden waarin stond dat het leger van Assad twee hulpverleners had gedood.

Een VN-bron in het Midden-Oosten zei dat de onwil om de vermeende moord op hulpverleners te onderzoeken en te rapporteren, kan worden verklaard door de angst van de wereldwijde organisatie dat het wordt verboden om toekomstige hulpmissies in de Syrische Arabische Republiek uit te voeren.

Mohammad Al Abdallah, een Syrische onderzoeker en activist op het gebied van mensenrechten en democratie en uitvoerend directeur van het Syrian Justice and Accountability Center in Washington, zei dat de VN een “vergiftigde en ongezonde” relatie met de regering van Damascus had aanvaard, waarin het Syrische regime heeft hen toegang gegeven tot plaatsen waar ze actief zijn in ruil voor het aanpakken van het regime of het verbergen van de schendingen ervan.

Toen de VN werd geconfronteerd met het feit dat ze de moorden niet openbaar hadden gemaakt, ook niet in haar openbare documenten, ging de VN door met het verwijderen van bewijsmateriaal op haar webpagina dat was gebaseerd op een onthulling van een lokale VN-functionaris voor Syrië.

Nadat in juni persvragen naar de VN waren gestuurd, schrobde de internationale instantie haar website van een videonieuwsconferentie die op 28 april 2016 in Genève plaatsvond, toen een Arabische vertaler de dood van één persoon tijdens een hulpmissie vaststelde.

Jan Egeland, humanitair adviseur van de speciale VN-gezant voor Syrië die Engelstalige opmerkingen maakte aan verslaggevers tijdens het evenement in Genève, noemde de Arabischtalige vertaling over de dood van de stafmedewerker niet. De VN weigerde te zeggen waarom ze de video snel terugtrokken na vragen over het niet vermelden van de dood in Syrië.

Toen hem werd gevraagd over de persconferentie van Egeland, schreef Michelle Delaney, senior media-adviseur van Egeland in zijn huidige functie bij de Norwegian Refugee Council: “We waren niet in een positie om uw vraag rechtstreeks te beantwoorden, maar het kantoor van de speciale gezant voor Syrië bij de VN in Genève zeiden dat ze erop terug zouden komen.”

Volgens het transcript van de mediaconferentie van Egeland in 2016, zei hij: “In de regio van Homs vonden de afgelopen drie dagen twee konvooien van de VN plaats. Een van hen werd geraakt door een mortiergranaat, een ander moest meerdere keren stoppen omdat er luchtaanvallen waren op de weg en op de plaatsen waar ze naartoe gingen.”

De verklaring van Egeland komt ogenschijnlijk overeen met wat een lokale VN-functionaris voor Syrië zei – als klokkenluider – dat het regime van Assad militaire aanvallen uitvoerde op twee humanitaire konvooien. De lokale VN-functionaris voor Syrië, die om anonimiteit vroeg uit angst voor represailles op de werkplek, zei dat uit een beoordeling van interne VN-berichten bleek dat er een rapport was verzonden over de moord op de twee hulpverleners op 25 april 2016.

“Humanitair konvooi getroffen door beschietingen op weg naar Homs”, staat in het bericht. “Vanwege de botsingen en beschietingen was een gepland humanitair konvooi tussen clusters beperkt. Rapporten over slachtoffers en twee humanitaire hulpverleners zijn gedood.”

Gevraagd naar de doden schreef Vanessa Huguenin, een in Genève gevestigde woordvoerster van het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA), in een e-mail dat…

[..] dat met betrekking tot veiligheidsincidenten met humanitaire konvooien en humanitaire hulpverleners in Syrië gedurende de gevraagde periode, alle onze rapporten beschikbaar zijn in het publieke domein. Sinds het begin van het conflict werden naar verluidt honderden humanitaire hulpverleners gedood.

Een overzicht van de openbare rapporten van OCHA over de periode waarin het Assad-regime het hulpkonvooi zou hebben aangevallen, toonde aan dat het bureau de dood van de twee hulpverleners niet vermeldde.

Jennifer Fenton, een woordvoerder van de speciale VN-gezant voor Syrië, stuurde de rapporten waain ze schreef:

Over het algemeen gesproken, de VN heeft alle partijen er consequent aan herinnerd dat aanvallen op burgers, inclusief humanitaire hulpverleners en civiele infrastructuur, absoluut onaanvaardbaar zijn. De VN hebben ook lang benadrukt dat veilige, duurzame en ongehinderde toegang voor alle humanitaire partijen om levensreddende hulp te bieden aan iedereen in nood moet worden gegarandeerd.

Op dezelfde dag dat Egeland zijn persconferentie hield in Genève, legde Stephen O’Brien, VN-ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken en noodhulpcoördinator, een verklaring over de situatie in Syrië af aan de Veiligheidsraad in New York.

Het voormalige Britse parlementslid schreef in zijn verklaring aan de raad dat “een mortiergranaat insloeg voor een van de voertuigen in het konvooi naar Rastan, waarbij de bestuurder gewond raakte en een burger werd gedood. Laat me zulke aanvallen veroordelen.”

Rastan ligt in de buurt van Homs, en het konvooi waarnaar O’Brien verwijst, zou gemakkelijk het konvooi kunnen zijn dat de lokale VN-functionaris in Syrië in het interne bericht noemde.

Het rapport van O’Brien maakte echter geen melding van de moord op twee hulpverleners. In plaats daarvan verklaarde hij dat een “burger” stierf en een bestuurder gewond raakte.

Huguenin, de woordvoerster van OCHA, weigerde de namen en nationaliteiten van de burger en de chauffeur bekend te maken en vertelde ons: “We zijn niet in een positie om deze vraag te beantwoorden.”

In antwoord op een vraag zei O’Brien dat hij “de meest volledige feiten gaf zoals ik die kende op het moment dat ik de verklaring aflegde en [zoals ze] bekend waren bij mijn team in New York. Ik zal nooit de werkelijk afschuwelijke scènes van bloedbaden kunnen vergeten waarvan ik persoonlijk getuige was toen ik Homs rond die tijd in 2016 bezocht.

“Ik stond erom bekend dat ik me niet uit de voeten maakte bij de VN-Veiligheidsraad, niet in de laatste plaats omdat ik als senior diplomaat van de humanitaire/noodsituatie het gevoel had dat het mijn plicht was om zoveel als ik wist uit te leggen om ervoor te zorgen dat de leden van de VN-Veiligheidsraad op de hoogte waren van de feiten op een bepaald moment, zelfs als het sommigen beledigd.

“Ik ben ervan overtuigd dat mijn verklaring aan de VN-Veiligheidsraad de beste informatie zal zijn geweest die ik en mijn uitstekende en toegewijde team hadden op het moment dat ik de verklaring aflegde – we waren vaak bezig met het opstellen ervan tot het moment dat ik de Kamer binnenliep om ervoor te zorgen dat het was zo ‘live’ mogelijk.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Benjamin Weinthal “UN covered up Assad’s killing of humanitarian workers – exclusive” van 10 februari 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Syrië: Verenigde Naties verdoezelen Assads moorden op humanitaire hulpverleners

  1. Oeps, hetzelfde scenario maar i.p.v. Syria…..ISRAEL!!!!!!!!

    Ik hoef het resultaat niet uit te tekenen!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.