Nederlandse universiteiten gelasten personeel hun banden met Joodse en Israëlische groepen te onthullen

Bij Nederlandse universiteiten werd vorige week een uitgebreid Wobverzoek neergelegd. Namens The Rights Forum verzocht directeur Gerard Jonkman de universiteiten alle contacten met Israëlische en Joodse instellingen te openbaren, waaronder ook organisaties die alleen aan antisemitismebestrijding doen, aldus NIW.

In opdracht van een pro-Palestijnse organisatie waarvan critici zeggen dat ze antisemitisch is, instrueren bestuurders van meer dan een dozijn Nederlandse universiteiten hun personeel om hun interacties met Israëlische en Joodse organisaties te vermelden.

Het bevel volgde op een verzoek dat vorige maand door The Rights Forum, een pro-Palestijnse belangenorganisatie, naar de kantoren van meerdere universiteiten werd gestuurd. The Rights Forum werd in 2009 opgericht door oud-premier Dries van Agt.

De universiteiten verzamelen de informatie omdat het verzoek van de groep is gecertificeerd als wat in Nederland bekend staat als een WOB-verzoek, dat wil zeggen een vraag die door het openbaar ministerie is gecertificeerd op grond van een wet op de vrijheid van informatie uit 1991 en bindend is voor openbare of door de staat gefinancierde organisaties.

Het is onduidelijk of de universiteiten het volledige verzoek zullen invullen door de informatie door te geven aan The Rights Forum.

Gerard Jonkman

In het verzoek schrijft Gerard Jonkman, directeur van The Rights Forum, dat hij op grond van het WOB-verzoek documenten of informatie zoekt over “institutionele banden met Israëlische universiteiten, instellingen en bedrijven en met organisaties die steun uitdragen voor de staat Israël.”

Onder de tientallen entiteiten die Jonkman opsomt, bevinden zich Elbit, de Israëlische producent van wapens en verdedigingssystemen, Christenen voor Israël en een rechtse, pro-Israëlische Nederlands-Joodse vereniging.

Maar de lijst bevat ook reguliere Joodse entiteiten uit Nederland en daarbuiten die zichzelf niet als Israëlisch definiëren of zich uitsluitend op Israël richten.

Die groepen zijn onder meer de Anti-Defamation League, het Centraal Joods Bestuur van Nederland, de International Holocaust Remembrance Alliance, B’nai B’rith en zelfs het kantoor van de eigen Nationale Coördinator voor de Bestrijding van Antisemitisme van de Nederlandse regering, onder leiding van Edo Verdonner die joods is.

Berichten over de lijst in het NIW, het Nederlands-Joodse weekblad en andere publicaties leidden tot felle veroordelingen van Joodse groepen en gemeenschapsleiders tegen The Rights Forum. 

Voormalig premier van Nederland Dries van Agt

De groep is mede opgericht door Dries van Agt, een voormalig premier van Nederland die vaak is beschuldigd van het verspreiden van antisemitische ideeën (waaronder in 2017 door de Centrale Joodse Raad van Nederland ), hoewel hij zegt dat deze beschuldiging bedoeld is om zijn kritiek op Israël het zwijgen op te leggen.

“De duidelijke gevolgtrekking is dat er een schimmige zionistische/joodse kliek opereert in het Nederlandse universitaire systeem. Dit riekt naar antisemitisme, maar gezien de reputatie van deze groep komt het mij niet als een verrassing”, zei opperrabbijn Binyomim Jacobs woensdag in een verklaring.

“Wat me echt zorgen baart, is het aantal universiteiten dat zo voldeed aan zo’n transparant antisemitisch verzoek. Het herinnert ons eraan dat de meeste burgemeesters tijdens de bezetting hebben meegewerkt om de namen van hun Joodse burgers door te geven aan de Duitsers”, voegde Jacobs eraan toe.

Joop Soesan schreef:

Dit zijn praktijken die sterk doen denken aan de Tweede Wereldoorlog waar “Joden niet gewenst” waren, geen toegang hadden, hun baan verloren en erger. The Rights Forum toont haar ware gezicht: een anti Joodse, anti Israëlische organisatie die Nederland “Judenrein” wil maken, een organisatie die wil dat universiteiten hun banden met Israël en Joodse personen en instellingen verbreken. Indien de Nederlandse regering geen maatregelen treft die ervoor zorgt dat aan het WOB-verzoek niet hoeft te worden voldaan., is de Nederlandse regering, en zijn de Nederlandse politici, hier medeschuldig aan het “Judenrein” maken van Nederlandse universiteiten.

Het Rechtenforum heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek van het Joods Telegrafisch Agentschap (JTA) om op de kritiek te reageren.

Van Agt beschuldigde onlangs Israëlische kolonisten van het routinematig vergiftigen van hun Palestijnse buren, wat critici ertoe bracht te zeggen dat hij middeleeuwse antisemitische bloedsprookjes nieuw leven inblies.

In 2008  vergeleek hij Israël met nazi-Duitsland en sprak tijdens een bijeenkomst in Rotterdam met een televisietoespraak van een leider van Hamas , de Palestijnse militante groepering die door de Verenigde Staten, Israël en anderen als een terroristische organisatie wordt beschouwd.

Van Agt heeft ook gezegd  dat de Joden “een stuk land hadden moeten krijgen” in Duitsland  in plaats van in Israël. In 2017 prees hij de PvdA omdat ze “goed is voor de Palestijnen ondanks de sterke Joodse lobby” in haar gelederen, aldus het  Centraal Joods College van Nederland

En als minister van Justitie van het land in de jaren zeventig noemde hij zijn ‘Arische’ wortels bij het uitleggen van zijn plan om vier nazi-oorlogsmisdadigers om gezondheidsredenen gratie te verlenen.

Hieronder het gehele Wobverzoek:

Bronnen:

 • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Dutch universities order staff to reveal their ties to Jewish and Israeli groups” van 10 februari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
 • naar een artikel van Esther Voet “The Rights Forum legt absurde eis op tafel” van 10 februari 2022 op de site van het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW)
 • naar een artikel van Joop Soesan “Opinie. “Joden niet gewenst”” van 11 februari 2022 op de site van Israel Nieuws NL
 • naar een artikel van Jos Hummelen “Schandalig WOB-verzoek ingediend” van 11 februari 2022 op de site van CIDI.nl
 • naar een artikel van Frank van Oordt “Een antisemitisch WOB-verzoek aan de Nederlandse universiteiten” van 11 februari 2022 op de site van Christenen voor Israel

3 gedachtes over “Nederlandse universiteiten gelasten personeel hun banden met Joodse en Israëlische groepen te onthullen

 1. En daar is hij weer………..”de goeie tolerante Hollander” met de ouwe van Agt als hét uithangbord.

  Like

 2. Als jonge vrouw werd ik onpasselijk toen de drie van Breda vrij gelaten werden en schaamde me voor mijn regering. Nu ben ik 74 en schaam me dat in mijn land nog steeds dank zij de democratie zulke engerds hun antisemitische en anti Israelische vuiligheid kunnen spuien.Bah. Schaam je van Agt. Iedereen maakt fouten,personen en Landen maar ook kan iedereen een voorbeeld nemen aan het kleine dappere Israel dat op ieder gebied super presteert en een democratie is net als Nederland.Denk aan alle initiatieven om samen te werken met Palestijnen. Dat ondanks het terrorisme van Hamas en soortgenoten. Israel,een voorbeeld in wetenschap,landbouw,cultuur enz.enz.Laten we leren van Israel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.