Moslimgroepen in Indonesië eisen sluiting van de allereerste Holocaust-tentoonstelling in het land

Rabbi Yaakov Baruch houdt een toespraak in de Shaar HaShamayim-synagoge in Indonesië

Sommige moslimgroeperingen in Indonesië eisen de sluiting van de eerste permanente Holocaust-tentoonstelling van het land, omdat ze ervan uitgaan dat het onderdeel is van een poging om de betrekkingen van Indonesië met Israël te normaliseren.

De tentoonstelling werd gelanceerd ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag op 27 januari en bevindt zich in de enige synagoge van Indonesië, Shaar HaShamayim, in de Indonesische provincie Noord-Sulawesi. 

De tentoonstelling met de naam “Shoah: How is it Humanly Possible?” werd opgericht door het Yad Vashem World Holocaust Remembrance Center, dat is gevestigd in Israël.

Yaakov Baruch, de rabbijn van Shaar Hashamayim, zei dat zijn motivatie om de tentoonstelling te openen persoonlijk was:

Toen ik op het idee kwam om een ​​Holocaust-museum te bouwen, was de reden om mijn familie te herdenken die aan de kant van mijn grootmoeder omkwam in de Holocaust. En ik wil Indonesiërs ook informeren over het gevaar van antisemitisme, vooral het gevaar van haatmisdrijven.

Maar groepen die tegen de tentoonstelling protesteren, zeggen dat ze het zien als onderdeel van Israëls pogingen om de betrekkingen met Indonesië en de bezetting van Palestijnse gebieden te normaliseren, volgens BenarNews, een online nieuwsdienst die is aangesloten bij Radio Free Asia.

We eisen dat elke tentoonstelling wordt stopgezet en het museum wordt opgeheven [en] stopgezet“, zegt Sudarnoto Abdul Hakim, het hoofd van buitenlandse betrekkingen en internationale samenwerking van de Indonesische Ulema Council, een vooraanstaande islamitische administratieve instantie die bekend staat als MUI. 

“Joodse gemeenschappen en de afstammelingen van Joodse mensen overal, ook in Indonesië en Noord-Sulawesi, zouden ook vrij duidelijk de wrede daden moeten zien die sinds 1948 door Israëlische zionisten tegen het Palestijnse volk zijn gepleegd”, voegde hij eraan toe.

MUI – dat ooit werd voorgezeten door de Indonesische vice-president, Ma’run Amin – staat in Indonesië bekend als conservatieve en soms controversiële religieuze opvattingen. 

Jakarta, Indonesië, 21 mei 2021: Een vrouw houdt een poster omhoog tijdens een demonstratie tegen de Israëlische aanvallen op Gaza, buiten de Amerikaanse ambassade

Maar vertegenwoordigers van andere groepen hebben soortgelijke gevoelens geuit. Hidayat Nur Wahid, plaatsvervangend voorzitter van de Indonesische wetgevende macht, de People’s Consultative Assembly, en een wetgever bij de op geloof gebaseerde Prosperous Justice Party, vertelde BenarNews dat hij bezwaar had tegen de banden van de tentoonstelling met Yad Vashem vanwege de banden van de museumdirecteur met de Israëlische nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever.

Dani Dayan, voormalig voorzitter van de Yesha Council, een overkoepelende organisatie voor Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, werd afgelopen zomer aangesteld om Yad Vashem te leiden.

Ondertussen hebben vertegenwoordigers van Nahdlatul Ulama, de grootste islamitische organisatie van Indonesië — en de grootste islamitische organisatie ter wereld — zich uitgesproken ter ondersteuning van de tentoonstelling. De lokale overheid was ook ondersteunend, volgens een bron die bekend is met de situatie.

De vraag om de tentoonstelling te sluiten komt voort uit de geruchten dat er meer diplomatieke betrekkingen zijn tussen Indonesië en Israël, die momenteel geen formele banden hebben. 

Vorige maand zeiden Israëlische functionarissen dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken de mogelijkheid van genormaliseerde betrekkingen ter sprake bracht, wat suggereert dat Indonesië zich bij verschillende andere moslimlanden zou kunnen aansluiten bij het openen van banden met Israël. 

Dit werd later bevestigd door het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken, maar ambtenaren hebben de berichten over de toegenomen discussie gebagatelliseerd.

De belemmeringen voor genormaliseerde betrekkingen blijven hoog, inclusief de angst van de huidige leiders van Indonesië dat ze de steun van de meerderheid van de moslims zouden verliezen, die onafhankelijkheid voor het Palestijnse volk willen. 

In de grondwet van het land staat dat “onafhankelijkheid het recht is van alle volkeren”, wat betekent dat de natie van eilanden de Palestijnse onafhankelijkheid ondersteunt. Indonesië steunt al lang een tweestatenoplossing.

Teuku Faizasyah, de woordvoerder van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken, zei tijdens een persconferentie in januari:

Er zijn nu veel berichten in de massamedia die niet kunnen worden bevestigd. Indonesië’s principe over Palestijnse kwesties blijft ongewijzigd. We steunen de Palestijnen en we zullen blijven werken aan de tweestatenoplossing voor de vrijheid van Palestina.

Die beleidsagenda kan zich gemakkelijk vertalen in antisemitisme, zegt Mun’im Sirry, hoogleraar wereldreligies en wereldkerk aan de Universiteit van Notre Dame.

Israël onderhoudt geen diplomatie relaties met Indonesië, het thuisland van VN-rapporteur Makarim Wibisono, en de opeenvolgende regeringen weigeren tot op heden de soevereiniteit en het bestaansrecht van Israël te erkennen.

De bevolking van Indonesië bestaat voor 87.2% uit moslims, waarvan 99% Soennieten zijn, net zoals overigens de Palestijnen. In sommige provincies is de islamitische shariawetgeving van toepassing.

Vóór de Tweede Wereldoorlog woonden er ca. 2000 Joden in Indonesië dat voordien een kolonie van Nederland was [1816-1945]. Tegenwoordig blijven er naar schatting 20 tot 100 Joden meer over, waarvan een 20-tal in Jakarta leven en 25 in Surabaya.

Bronnen:

  • naar een artikel van Jordyn Haime “Muslim groups in Indonesia demand closure of country’s first-ever Holocaust exhibition” van 10 februari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikelSoutheast Asia’s first Holocaust museum opens amid opposition in Indonesia” van 4 februari 2022 op de site van The New Arab

Een gedachte over “Moslimgroepen in Indonesië eisen sluiting van de allereerste Holocaust-tentoonstelling in het land

  1. Normalisatie met Israel……hét horror scenario!

    Men zou al die protesterende Moslims tóch eens moeten vragen waar ze nou precies zo bang voor zijn!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.