EU en VN stoppen financiering voor Kosovo-project ter ere van Albanese nazi-collaborateur

De moefti van Jeruzalem, Mohammad Amin al-Husayni, schouwt in november 1943 soldaten van de 13e SS-divisie. De divisie omvatte naar schatting 1.000 Albanezen uit Kosovo en de Sandžak die later de kern van Skanderbeg vormden, aka 21. Waffen-Gebirgs-Division der SS Skanderbeg

Na protest hebben de Europese Unie en de Verenigde Naties de financiering voor een project ter herdenking van een Albanese nazi-collaborateur in Kosovo bevroren.

Xhafer Deva was de minister van Binnenlandse Zaken van de Albanese collaborerende regering in 1944. Een deel van zijn taak was om Kosovo-Albanezen te rekruteren voor eenheden van de Waffen-SS, de nazi-elitemacht die betrokken is geweest bij vele wreedheden, waaronder tegen joden en Serviërs.

Xhafer Deva

Zijn voormalige huis in Mitrovica, een stad ongeveer 20 mijl ten noorden van de Kosovaarse hoofdstad Pristina, werd gebouwd in 1930 en staat volgens Balkan Insight op de tijdelijke lijst van beschermde culturele erfgoedsites in Kosovo. De EU en het ontwikkelingsprogramma van de VN waren van plan om het te renoveren en er een cultureel centrum van te maken.

“UNDP en de Europese Unie betuigen onze diepe spijt voor elke onbedoelde overtreding die is veroorzaakt bij het aankondigen van de initiatie van werken, terwijl de historische achtergrond van Xhafer Deva wordt weggelaten”, schreven de instellingen woensdag in een gezamenlijke verklaring.

Het besluit volgt op protesten van het Simon Wiesenthal Centrum.

“Deva is een symbool van de samenwerking van Albanezen met de nazi’s en de rol die zij speelden bij misdaden tegen Serviërs en joden”, schreef Efraim Zuroff, de Oost-Europese directeur van het Centrum, eerder deze week in een brief aan de EU-ambassadeur in Israël. , Dimiter Tzantchev.

De Kosovo-minister van Cultuur, Jeugd en Sport betoogde in een Facebook-bericht dat het huis historisch en architectonisch belangrijk is. “De restauratie van monumenten wordt gedaan om de gemeenschap te dienen, niet voor historisch revisionisme of rehabilitatie van figuren”, schreef Hajrulla Ceku.

Albanië, dat een overwegend islamitisch land is, is een van de weinige landen waar de bescherming van joden tegen de nazi-bezetting heerste. Mede dankzij wat de lokale bevolking ‘besa’ noemt, een lokale erecode en gedrag van buren, hebben Albanezen ongeveer 2.000 Joden gered – waaronder veel vluchtelingen uit buurlanden.

Maar tegelijkertijd dienden honderden etnische Albanezen in de 1e Albanese Waffen-SS-divisie (21. Waffen-Gebirgs-Division der SS Skanderbeg (Albanische 1). Veel van de rekruten kwamen uit Bosnië en ook uit Kosovo, dat tijdens de Duitse en Italiaanse bezettingen op één hoop werd gegooid met Albanië.

De details van hun activiteiten zijn onvolledig, maar het is bekend dat ze joden hebben opgepakt die behoorden tot de groep van ten minste 249 Kosovaarse joden die in het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland belandden.

Het voormalige huis van de overleden Albanese nazi-collaborateur Xhafer Deva in Mitrovica, Kosovo. Het huis staat op de lijst van beschermde culturele erfgoedsites in Kosovo. De EU en het ontwikkelingsprogramma van de VN waren van plan om het te renoveren en er een cultureel centrum van te maken

Bronnen:

  • naar een artikelEU and UN halt funding for Kosovo project honoring Albanian Nazi collaborator” van 11 februari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.