Brussels KMSK museum geeft gestolen schilderij terug aan rechtmatige Joodse eigenaren

Het schilderij ‘Stilleben mit Blümen‘ uit 1913 van de Duitse kunstenaar Lovis Corinth werd teruggegeven aan de rechtmatige erfgenamen van Joodse eigenaars

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSK) van België in Brussel heeft een schilderij van Lovis Corinth teruggegeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke Duits-Joodse eigenaren, van wie het schilderij bijna 80 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd geroofd.

Sinds 1951 was Corinth’s Stilleben mit Blümen (1913) opgenomen in de collectie van de Belgische museumgroep, die een netwerk van zes staatsmusea omvat. Het schilderij is daarheen overgebracht nadat ambtenaren in de naoorlogse periode geen informatie over de vorige eigenaren konden achterhalen. 

Tijdens een ceremonie in het museum gaf Thomas Dermine, de Belgische staatssecretaris die toezicht houdt op het economisch herstel, het werk terug aan een advocaat die de negen nakomelingen van Gustav en Emma Mayer vertegenwoordigt.

De familie benaderde het museum in 2016 om te informeren naar het werk. Sinds 2008 was het schilderij opgenomen in een door het museum gelanceerd online register met de herkomsten van 27 werken in de Brusselse collecties met onduidelijke eigendomsgegevens. Dit is het eerste werk dat ooit uit de collecties van de musea is gerestitueerd.

De Mayers ontvluchtten Duitsland in 1938, reisden door Italië en Zwitserland en kwamen tijdelijk in Brussel aan. Ze vestigden zich uiteindelijk een jaar later in het VK. In de tussentijd plaatsten ze een collectie van 30 schilderijen in de Belgische stad.

De leiders van het museum en de Belgische staatssecretaris waren er trots op het werk na decennia terug te kunnen geven. “We hebben dit schilderij nooit gekocht, we waren nooit de eigenaren, we waren de bewaarders van de Belgische staat”, zegt Michel Draguet, directeur van het museum, in een verklaring aan The Guardian.

In 1943 waren alle opgeslagen werken van de Mayers geplunderd door de Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR), een nazi-taskforce die belast was met het plunderen van culturele eigendommen in bezette gebieden. 

Het stilleven van Corinth werd teruggevonden door de Belgische kunsthistoricus Leo Van Puyvelde nadat de Duitse bezetting in Brussel was geëindigd en het werd overgedragen aan de staatsdienst voor economisch herstel. Het schilderij van Corinth is het enige werk uit het bezit van de Mayer dat tot dusver is teruggevonden.

Voordat het schilderij terugkeerde, was het tentoongesteld in een tentoonstellingsruimte die was gewijd aan werken met herkomsthiaten rond de tijd van de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling maakt deel uit van het initiatief “Museum in Questions” van de institutionele groep, gelanceerd in 2021.

Bronnen:

  • naar een artikel van Angelica Villa “Brussels Museum Returns Lovis Corinth Painting to Heirs of German Owners” van 11 februari 2022 op de site van Art News
  • naar een artikel van Kristien Bonneure “En toen werd schilderij van muur gehaald: KMSK Brussel geeft voor het eerst “roofkunst” terug aan Joodse eigenaars” van 10 februari 2022 op de site van VRT NWS
  • naar een artikel van Jennifer Rankin “‘Justice can triumph’: painting looted by Nazis returned to owners after 80 years” van 10 februari 2022 op de site van The Guardian
  • naar een artikelNazi-Raubkunst: Belgien gibt Gemälde an rechtmäßige Besitzer zurück” van 11 februari 2022 op de site van Monopol, Magazin für Kunst und Leben”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.