Letland keurt langverwachte Holocaust-restitutiewet goed om het Joodse leven nieuw leven in te blazen

De Grote Choral Synagoge ‘Kar Schul’ uit 1871 in Riga, Letland, werd op 4 juli 1941 platgebrand door de nazi’s. Ca. 30 joden die zich in de synagoge bevonden werd levend verbrand. De synagoge werd niet meer heropgebouwd

Het Letse parlement heeft donderdag wetgeving aangenomen om de Joodse gemeenschap in de Baltische staat te compenseren voor de verwoestingen van de nazi-holocaust.

De nieuwe wet staat toe dat 40 miljoen euro (ongeveer $ 46 miljoen) over een periode van tien jaar wordt besteed aan Joodse gemeenschapsinstellingen. 

Voor de oorlog woonden er ongeveer 95.000 Joodse mensen in Letland voorafgaand aan de invasie van nazi-Duitsland in de Sovjet-Unie in juni 1941.

Volgens het Holocaust Memorial Museum (USHMM) van de Verenigde Staten werd de joodse gemeenschap van Letland door de nazi’s gedecimeerd, met slechts een paar honderd joden meer over in het land toen het Rode Leger in 1944 de nazi-bezetters verdreef. Vandaag wonen er ongeveer 9.500 Joodse mensen in het land.

De wet stelde dat de moderne staat Letland niet verantwoordelijk was voor de Holocaust of de acties van het Sovjetregime na de oorlog, toen Letland als constituerende republiek in de USSR werd opgenomen. De financiering die in de wetgeving werd voorzien, was “Letland’s goodwillcompensatie” voor niet-teruggevonden Joodse eigendommen, aldus een persbericht waarin de passage van de wet werd aangekondigd.

“Het doel van de wet is om gerechtigheid te herstellen en steun te verlenen aan de Letse Joodse gemeenschap door te goeder trouw de kadastrale waarde te compenseren van eigendommen die niet door de gemeenschap zijn teruggevorderd, om de historische gevolgen van de Holocaust door het totalitaire naziregime te elimineren en de acties van het totalitaire Sovjetregime”, verklaarde het.

Joodse groepen verwelkomden de Letse aankondiging van harte.

“De wetgeving die vandaag is aangenomen, is een betekenisvolle erkenning van de unieke tragedie die het Letse jodendom is overkomen, en een krachtige verklaring van de blijvende goede wil van Letland aan zijn Joodse gemeenschap en aan de Letse Holocaustoverlevenden”, zei Gideon Taylor, voorzitter van de operaties bij de World Jewish Restitution Organization. (WJRO). 

De WJRO voegde eraan toe dat het nu “andere landen die dit nog niet hebben gedaan, zou aansporen om het voorbeeld van Letland te volgen bij het nakomen van de toezeggingen die zijn gedaan in het kader van de Terezin Declaration van 2009.”

De niet-bindende Terezin Declaration werd in 2009 overeengekomen door 47 landen, waaronder Letland (en ook België en Nederland). Het doel is om de economische en financiële aspecten van de Holocaust recht te zetten, wat tot uiting komt in de inbeslagname van eigendommen van joden en andere minderheden die het doelwit waren van de nazi’s.

Het besluit van het Letse parlement staat in schril contrast met de wetgeving die afgelopen juni is aangenomen door het parlement in Polen – een andere ondertekenaar van Terezin – die de vorderingen tot teruggave van joden in verband met vervolging uit het nazi-tijdperk effectief afsloot. Destijds drong de nationalistische premier van Polen, Mateusz Marowiecki, erop aan dat “Polen niet zal betalen voor Duitse misdaden.”

De Joodse begraafplaats in Jaunjelgava (Friedrichstadt tijdens de nazibezetting) in Letland bestaat sinds 1848

Bronnen:

  • naar een artikelLatvian Parliament Approves $46 Million to Jewish Community in Compensation for Ravages of Nazi Holocaust” van 10 februari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelWJRO welcomes passage of Holocaust era restitution legislation in Latvia” van 10 februari 2022 op de site van World Jewish Restitution Organization (WJRO)
  • naar een artikelLatvia passes long-awaited Holocaust restitution law, aims to revitalize Jewish life” van 10 februari 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.