Israëlische en Iraanse skiërs met elkaar in competitie op Olympics Bejing 2022

De Iraanse Atefeh Ahmadi (hierboven mét hoofddoek) moest het opnemen tegen de Israëlische skiër Noa Szollos

De Israëlische skiër Noa Szollos en haar Iraanse tegenhanger Atefeh Ahmadi namen woensdag allebei deel aan het slalomevenement voor vrouwen op de Olympische Winterspelen in Peking, China, een ongewone gebeurtenis gezien het feit dat veel Iraanse atleten de afgelopen jaren hebben geweigerd om het tegen sportlui op te nemen van de Joodse staat.

De broer van Noa, Barnabas Szollos, deed het dan wel verrassend beter. Barnabas eindigde op de zesde plaats algemeen in de Ski Alpine Gecombineerd op de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking op donderdag, in Israëls beste Olympische ski-finish ooit.

Noa and Barnabas Szollos (Amit Shisel/Israel Olympic Committee)

Noa en Barnabas werden beiden geboren in Hongarije geboren van wie de vader Joods is. Noa eindigde haar eerste ronde op de 45e plaats plaatst op 88 deelnemers, van wie er 30 het parcours niet afmaakten, volgens naar Israël Hayom. Ze eindigde haar tweede run op de 41e plaats in het algemeen klassement.

Atefeh Ahmadi

Haar Iraanse concurrente de 21-jarige Atefeh Ahmadi eindigde haar eerste ronde met een tijd van 1:11,88 minuten, waarmee ze op de 57e plaats eindigde. De atlete, die haar tweede run niet afmaakte, is volgens de Teheran Times “de jongste vrouwelijke skiër van Iran die ooit heeft deelgenomen aan de Olympische Winterspelen.

Uiteindelijk won de Slowaakse Petra Vlhova de gouden medaille met een gecombineerde tijd van 1:44,98 minuten. De Oostenrijkse Katharina Liensberger nam het zilver mee naar huis en de Zwitserse Wendy Holdener het brons.

In september, na de Olympische Zomerspelen van 2020, bevestigde de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei het beleid van Iran om zijn atleten niet toe te staan ​​te concurreren met Israëli’s en beloofde hij atleten te steunen die door internationale instanties worden gestraft omdat ze zich aan het verbod van Iran houden. 

Iran, dat Israël niet erkent, heeft in de loop der jaren meerdere atleten laten stoppen met de Olympische Spelen en andere internationale wedstrijden om te voorkomen dat ze tegen Israëli’s zouden strijden.

Bronnen:

  • naar een artikel Shiryn Ghermezian “Israeli, Iranian Skiers Race Winter Olympics Event Despite Iran’s Ban on Competing Against Jewish State” van 10 februari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Amy Spiro “Israeli skier Szollos surprises with 6th-place finish at Winter Olympics” van 10 februari 2022 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.