Palestijnen: de schending van de mensenrechten waar niemand over praat

Ramallah op 23 juni 2014. De door Fatah geleide Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en de Hamas-autoriteiten in Gaza arresteren en martelen routinematig vreedzame critici en tegenstanders

Terwijl internationale “mensenrechten”-organisaties zoals Amnesty International valse en ongegronde beweringen doen tegen Israël, blijven de meesten opzettelijk en systematisch de mensenrechtenschendingen door de Palestijnse Autoriteit (PA) negeren.

Een rapport dat op 29 januari is gepubliceerd door de Palestijnse NGO International Commission to Support Palestijnse Rechten (ICSPR), dat tot doel heeft de Palestijnen bewust te maken van de mensenrechten, onthulde dat het jaar 2021 te maken had met ernstige tegenslagen in de uitoefening van de openbare rechten en vrijheden onder de PA op de Westelijke Jordaanoever.

Ironisch genoeg namen de mensenrechtenschendingen toe nadat PA-president Mahmoud Abbas op 20 februari 2021 een decreet uitvaardigde om de openbare vrijheden te versterken in de aanloop naar de Palestijnse parlements- en presidentsverkiezingen, die respectievelijk op 22 mei en 30 juli zouden plaatsvinden. Abbas riep later de verkiezingen af, blijkbaar uit angst dat zijn regerende Fatah-factie de parlementaire stemming zou verliezen, zoals bij de laatste verkiezingen in 2006.

Het decreet van Abbas riep op tot “het creëren van een sfeer van openbare vrijheden in alle gebieden van Palestina, inclusief de vrijheid om politieke en nationale activiteiten uit te oefenen.” Het decreet riep ook op tot “een verbod op de detentie, arrestatie, vervolging of ter verantwoording roepen van personen om redenen die verband houden met de vrijheid van meningsuiting en politieke overtuiging.”

Het ICSPR-rapport stelde echter vast dat ondanks het decreet vorig jaar “ernstige schendingen en misbruiken” tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever door de PA en haar veiligheidstroepen werden gepleegd.

De schendingen en misbruiken, volgens het rapport, omvatten onder meer het besluit van Abbas om de verkiezingen af ​​te blazen onder het voorwendsel dat Israël weigerde de stemming in Jeruzalem te laten plaatsvinden. Abbas had de vermeende weigering van Israël aangehaald als de enige reden voor zijn controversiële besluit om de verkiezingen voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Het ICSPR-rapport benadrukte echter dat, in tegenstelling tot wat Abbas beweerde, de PA-leiding geen verzoek heeft ingediend bij de Europese Unie om de verkiezingen in Jeruzalem te houden. Bovendien heeft de PA-leiding de internationale partijen niet op de hoogte gebracht van de vermeende weigering van Israël om de verkiezingen in Jeruzalem te laten plaatsvinden, merkte de groep op. Het rapport vermeldde :

“Het besluit om de verkiezingen uit te stellen was hoogstwaarschijnlijk te wijten aan meningsverschillen binnen de Fatah-factie [onder leiding van Abbas] en haar angst om geen overwinning te behalen… Het besluit om de verkiezingen uit te stellen is een aanval op het recht van het Palestijnse volk om te oefenen het democratisch proces.”

Nadat PA-veiligheidsagenten in juni 2021 de Palestijnse anticorruptieactivist Nizar Banat hadden vermoord, gingen tientallen Palestijnen de straat op om te protesteren tegen de misdaad. Als reactie daarop sloegen en arresteerden PA-veiligheidsbeambten veel van de demonstranten, waaronder journalisten en mensenrechtenactivisten.

Op 5 juli 2021 onthulde ICSPR dat een aantal vrouwelijke Palestijnse journalisten en politieke activisten werden geslagen en gearresteerd tijdens een protest buiten het politiebureau van de PA in Al-Bireh, de zusterstad Ramallah, de feitelijke hoofdstad van de Palestijnen.

Volgens het ICSPR-rapport werden in 2021 meer dan 200 Palestijnen gearresteerd door de veiligheidstroepen van de PA vanwege hun politieke overtuiging en voor het uiten van hun mening in het openbaar. De veiligheidstroepen van de PA bleven datzelfde jaar ook tientallen Palestijnse journalisten aanvallen.

“Uit de gegevens blijkt dat er een officieel [PA]-beleid is om de vrijheid van meningsuiting te ondermijnen door middel van detenties of aanvallen op journalisten en activisten”, aldus het rapport .

“De [Palestijnse] rechterlijke macht was betrokken [bij dit beleid] door de detentie van tientallen mensenrechten- en anticorruptieactivisten te verlengen, hoewel de detenties tegen de achtergrond van vrijheid van meningsuiting en vreedzame vergadering waren. Een aantal arrestanten had gemeld dat ze werden geslagen en een eerlijk proces ontzegd.”

Alleen al in augustus hebben de veiligheidstroepen van de PA 287 schendingen begaan tegen Palestijnen, waaronder willekeurige arrestaties van een natuurkundige, activisten, advocaten en anderen. Tien gedetineerden gingen in hongerstaking in de PA-gevangenis en de gezondheidstoestand van twee anderen verslechterde als gevolg van marteling. Bovendien klaagden nog eens vier Palestijnen die deelnamen aan de parlementsverkiezingen dat ze waren aangevallen door de veiligheidstroepen van de PA.

Het ICSPR-rapport onthulde dat de veiligheidstroepen van de PA tientallen Palestijnen hebben gearresteerd aan de vooravond van de verjaardag van de oprichting van de islamitische Hamas-beweging. De veiligheidstroepen van de PA richtten zich ook op Palestijnen die de vrijlating van Palestijnen uit de Israëlische gevangenis vierden en spandoeken en vlaggen van Hamas in beslag namen.

Repressie door Hamas in de Gazastrook van vrouwen en dissidenten [beeldbron: Fanack]

Op 22 december 2021 stierf Amir Al-Liddawi, een Palestijn uit de stad Jericho, aan de verwondingen die hij opliep terwijl hij werd achtervolgd door veiligheidsagenten van de PA tijdens een receptie voor een Palestijn die was vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis.

In twee afzonderlijke incidenten vielen de veiligheidstroepen van de PA rouwenden aan die deelnamen aan de begrafenissen van Jamil Al-Kayyal en Amjad Abu Sultan , die werden gedood tijdens botsingen met het Israëlische leger in Nablus en Bethlehem.

Het rapport concludeerde:

“De politieke en willekeurige arrestaties door de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Autoriteit zijn een flagrante schending van het internationaal recht… Politieke en willekeurige detentie is verboden in alle internationale verdragen en mensenrechtenverdragen. Het is ook een ernstige inbreuk op de Palestijnse Basiswet.”

Een ander rapport, gepubliceerd op 14 december 2021 door Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ), een mediaorganisatie gevestigd in Jordanië, beschuldigde de Palestijnse Autoriteit ook van het plegen van mensenrechtenschendingen, waaronder marteling.

Het rapport wees erop dat PA-premier Mohammad Shtayyeh in februari 2021 verklaarde dat de Palestijnse veiligheidstroepen geen mensen opsluiten omdat ze vrijelijk hun mening uiten.

“De waarheid was echter verre van dat”, aldus het ARIJ- rapport .

In dezelfde maand heeft de Onafhankelijke Commissie voor de Mensenrechten negen klachten geregistreerd met betrekking tot politieke arrestaties door de veiligheidsdiensten op de Westelijke Jordaanoever, waarvan het hoofd de premier zelf is, aangezien hij ook minister van Binnenlandse Zaken is [die verantwoordelijk is voor de veiligheidstroepen van de PA] ].

Het rapport analyseerde 250 arrestaties tussen januari 2018 en juni 2021 en merkte op:

Geen enkele zaak ging zonder een of meer gevallen van schending van procedures met betrekking tot arrestatie, detentie en eerlijk proces, gegarandeerd door de Palestijnse wet op strafvordering en de Palestijnse basiswet van 2003.

Op 31 januari sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan de telefoon met Abbas. De twee bespraken, volgens het officiële persbureau van de PA, Wafa, de laatste ontwikkelingen in de Palestijnse gebieden en de bilaterale betrekkingen tussen de Palestijnen en de Amerikanen. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei :

Ze [Blinken en Abbas] bespraken het belang van het versterken van de Amerikaanse relatie met de Palestijnse Autoriteit en het Palestijnse volk, evenals de noodzaak om de kwaliteit van leven van de Palestijnen op tastbare manieren te verbeteren. Ze bespraken ook de uitdagingen waarmee de Palestijnse Autoriteit en de noodzaak van hervorming.

Opvallend afwezig in dit telefoongesprek met Abbas was de vermelding van de schandalige schendingen van de mensenrechten door de PA.

De regering-Biden lijkt zich niet bezig te houden met dergelijke schendingen, waaronder het massale optreden tegen Palestijnse journalisten en mensenrechtenactivisten. Tenzij het wangedrag aan Israël kan worden toegeschreven, kan het deze regering duidelijk niets schelen.

Blinken zou Abbas hebben verteld dat de regering-Biden zich inzet voor de “tweestatenoplossing”.

Onder de huidige omstandigheden verklaart de regering-Biden dat ze de oprichting van een nieuwe Arabische dictatuur door Abbas wil vergemakkelijken die de openbare vrijheden onderdrukt en marteling en intimidatie bestraft.

De ICSPR- en ARIJ-rapporten laten zien dat de Palestijnse dictatuureenheid al bestaat en haar critici actief arresteert, martelt en vermoordt. Wat moeten Blinken en de rest van de internationale gemeenschap nog meer horen voordat ze stoppen met proberen om dergelijk misbruik van bestuur te versterken en in plaats daarvan luisteren naar de stemmen van deze Palestijnen?

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians: The Human Rights Violations No One Talks About” van 8 februari 2022 op de site van The Gatestone Institute
  • naar een artikelTwo Authorities, One Way, Zero Dissent – Arbitrary Arrest and Torture Under the Palestinian Authority and Hamas” van 23 oktober 2018 op de site van Human Rights Watch (HRW)
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Palestijnen: de schending van de mensenrechten waar niemand over praat

  1. Palestijnse schending van mensenrechten? Bestaat er zoeiets?

    Nee want wanneer het over schending van palestijnse mensenrechten gaat dan kunnen die alléén maar door Israeli’s zijn gepleegd!

    Dat is een feit want het staat op het internet!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.