Een jongen sterft in een put in Marokko; Palestijnen zien opeens weer Joden die hun waterputten vergiftigen

De afgelopen vijf dagen hield de Arabische wereld en daarna de hele wereld de adem in, in de hoop dat een vijfjarige jongen genaamd Rayan zou worden gered uit de waterput die hij afgelopen dinsdag was gevallen. Helaas kwamen we er vandaag achter dat hij het niet heeft overleefd.

Palestijnen hebben er echt een hekel aan als er nieuwsberichten zijn die hen niet centraal stellen. En zoals dikwijls het geval is duiken in een dergelijk incident steevast verhalen op hoe Joden Palestijnse waterbronnen en -putten vergiftigen gebaseerd op Middeleeuwse antisemitische fantasieën die echter aan duizenden Joden het leven hebben gekost.

Arabische en Iraanse media beweren dat Joden een waterput hebben vergiftigd in Qaryut, in de buurt van Shiloh. Het Turkse persagentschap Anadolu Agency berichtte dat volgens activist ene ‘Bashar Al-Qaryouti’:

Israëlische kolonisten hebben vrijdag opzettelijk het water van een bron in het dorp Qaryout op de Westelijke Jordaanoever, ten noorden van Nablus, vervuild. De kolonisten vielen het gebied binnen, braken de sluis van de waterbron open, beschadigden het hek eromheen en goten onbekend materiaal met een vieze geur in het water. Ze deden dit om het water onveilig te maken om te drinken of te boeren.

Plaatje dat circuleerde doorheen de sociale media (Facebook, Twitter, WhatsApp enz.) over een Israëlische rabbijn die zou opgeroepen hebben om de Palestijnse waterputten in Judea & Samaria te vergiftigen [beeldbron: Le Monde Juif]

Ook de Dwaas van Palestina, aka Mahmoud Abbas, kreeg voor zijn antisemitische toespraak in juni 2016 het Europese Parlement een staande ovatie van de vertegenwoordigers van het parlement.

Om zijn Israëlhaat wat kracht bij te zetten had Abu Mazen uit zijn mouw een ouwe belegen antisemitische kwakkel geschud die stonk naar duistere Middeleeuwse tijden, toen het in de Europese landen nog dagelijkse kost was om snel een paar Joden de keel over te snijden vooraleer naar het werk te togen.

In zijn toespraak beweerde Abu Mazen namelijk dat Israëlische rabbijnen hadden opgeroepen om de Palestijnse waterputten te vergiftigen:

“De Israëliërs doen dit eveneens… sommige rabbijnen in Israël hebben het tegenover hun regering erg duidelijk gemaakt dat onze waterputten zouden vergiftigd moeten worden zodat onze Palestijnen zouden sterven.”

Die kwakkel is letterlijk gebaseerd op de oude mythe dat Joden de waterputten vergiftigden die in Europa hebben geleid tot massale massacres.

Hierboven een 16de eeuwse antisemitische prent. Houtgravure van de Franse schrijver Pierre Boaistuau (1517-1566) in zijn boek ‘Histoires Prodigieuses’ uit 1560. Op het plaatje is te zien hoe een Joodse man vergif gooit in een waterput terwijl Satan erin urineert. Ernaast werd een kind op een kruis gespijkerd. De suggestie in het plaatje is duidelijk.

Alzo kan men enkel maar veronderstellen dat de “Joden met de Duivel samenwerken”, de “Joden schuldig zijn aan de dood van Jezus Christus” en dat Joden boosaardige mensen zijn die niet te vertrouwen zijn “opdat gij niet wilt sterven van vergiftigd water of een ander probleem”.

Ziekelijke denkbeelden die  de typisch antisemitische opvattingen over Joden ondersteunen – van in de Middeleeuwen tot in onze moderne tijd – en waarin elk detail op het plaatje staat voor weer een ander stereotype over “de Jood”.

Een ander plaatje waarin Joden een waterput vergiftigen. Dergelijke boosaardige antisemitische praatjes ontstonden vermoedelijk ergens in de Middeleeuwen toen in 1348 in Europa een allesverwoestende pest epidemie (de Zwarte Dood) toesloeg en uiteindelijk het leven kostte aan ca. 25 miljoen Europeanen.

Een voorbeeld van een antisemitische wet die volgde op het uitbreken van de bruine pest is deze van mei 1349 in het Duitse Brandenburg: “… er wordt gezegd dat de Joden elders vele personen hebben omgebracht door vergiftiging”.

Vermits niemand tijdens de Middeleeuwen een idee had over hoe de pest zich verspreidde werd het gerucht gelanceerd dat de plaag het resultaat was van sabotage of vergiftigingen, dat het enige mogelijke antwoord dat de woede van de verpauperde en ongeletterde bevolkingen kon afleiden van hun eigen onkunde om de plaag te bestrijden door de Joden van het veroorzaken van de pest te beschuldigen.

Bronnen:

  • naar een artikelA boy dies in a well in Morocco. Palestinians want the story to be about them!” en een artikelIt’s 2022, and antisemites are still saying “Jews are poisoning the wells”” van 6 februari 2022 op de site van Elder of Ziyon
  • een artikel op deze blogMahmoud Abbas in EU parlement: ‘Israëlische rabbijnen vergiftigden Palestijnse waterbronnen’” van 24 juni 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.