Roemeense politieke figuur prijst antisemitische fascistische leider op primetime TV

Călin Georgescu (midden)

Een Roemeense politieke kandidaat, die hoopt om de op drie na grootste politieke partij van het land te kunnen worden, prees maandagavond een antisemitische fascistische leider uit de jaren dertig tijdens een primetime tv-interview en kreeg scherpe veroordeling van Joodse en andere groepen.

Op de nieuwszender Antena 3 zei Călin Georgescu, een duurzaamheidsexpert die voorheen verbonden was aan de Verenigde Naties, dat Corneliu Zelea Codreanu (1899-1938) “vocht voor de moraliteit van de mens”. 

Een interviewer had Georgescu gevraagd waarom hij Codreanu op een lijst van nationale ‘helden’ had gezet in een Facebook-video uit 2020 die meer dan 700.000 keer werd bekeken.

Codreanu leidde de fel antisemitische Legionnaire Movement tot zijn executie in 1938. De groep huldigde een extreme versie van etnisch en religieus nationalisme, waarbij politieke moorden en terroristische daden betrokken waren.

 Hedendaagse helden- en heiligen verering van Codreanu in Roemenië: Uit ‘Voor mijn legionairs: de IJzeren Garde‘ in 1936 van Corneliu Zelea Codreanu (1899-1938):

“Democratie vernietigt de eenheid van de Roemeense natie, verdeelt haar onder politieke partijen, zorgt ervoor dat Roemenen elkaar haten en stelt zo een verdeeld volk bloot aan de verenigde congregatie van Joodse macht in een moeilijke tijd in de geschiedenis van de natie. Dit argument alleen al is zo overtuigend dat het rechtvaardigt dat de democratie terzijde wordt geschoven ten gunste van alles dat onze eenheid – of het leven zelf – zou verzekeren. Want verdeeldheid betekent de dood.”

Twee jaar na de dood van de oprichter trad de beweging toe tot de regering van de pro-nazi-dictator Ion Antonescu van Roemenië. 

Het experiment eindigde in januari 1941, toen de legionairs tegen Antonescu in opstand kwamen in een driedaagse gefrustreerde opstand, waarbij meer dan 120 joden werden gedood en verschillende synagogen en joodse bedrijven werden vernietigd. Die gebeurtenissen staan ​​tegenwoordig bekend als de Boekarest Pogrom

Pogrom in Boecharest, Roemenië, 21-23 januari 1941. Ca. 120 Roemeense Joden werden afgeslacht. Op de voorgrond de schaduwen van Duitse soldaten, van wie er één de lijken fotografeert

Georgescu’s interview was de eerste keer in jaren dat een prominente politieke figuur het record van Codreanu openlijk verdedigde op een reguliere Roemeense televisiezender. Georgescu verwees ook naar Antonescu, onder wiens bewind minstens 280.000 Joden werden vermoord, als een ‘martelaar’. 

De opmerkingen hebben geleid tot een storm van veroordeling van de Joodse gemeenschap en het maatschappelijk middenveld in Roemenië, die al maanden waarschuwen voor de terugkeer van antisemitisch discours in de publieke sfeer. 

Alexandru Florian, directeur van het Elie Wiesel Instituut voor de Studie van de Holocaust in Roemenië, sprak met de lokale nieuwswebsite G4Media over de uitspraken van Georgescu als “een mystificatie van de geschiedenis en een duidelijke poging” om van “fascistische leiders” helden te maken.

Maximilian Katz, directeur van het Centrum voor Monitoring en Bestrijding van Antisemitisme in Roemenië, zei:

Degenen die Corneliu Zelea Codreanu en Ion Antonescu helden noemen, plaatsen zichzelf, vanuit mijn oogpunt, aan de kant van degenen die negationisme, antisemitisme en nationalisme in zijn wreedste vorm promoten. Codreanu en Antonescu doodden mensen: Roemenen, Joden, Roma, etc. Om hen “martelaren” te noemen is een verwerpelijke daad, althans vanuit mijn oogpunt. Als het van een opiniemaker en ‘leider’ komt, is het een onverantwoordelijke en gevaarlijke daad. Om verschillende redenen heb ik me tot nu toe onthouden van aansluiting bij degenen die AUR hebben beschuldigd van extremisme, antisemitisme en negationisme. Maar wanneer de ere-president van AUR naar Codreanu en Antonescu verwijst als martelaren en helden, terwijl in feite de rehabilitatie van twee criminelen wordt bevorderd, wordt de toelaatbare limiet zelfs in de politiek overschreden, AUR plaatst zichzelf duidelijk op het gebied van extremistische, antisemitische en negationistische politieke groepen.

Bij het plaatje hierboven: Georgescu’s 2020 Facebook-video is wijd verspreid in Roemenië nadat hij op 24 januari werd genomineerd als erevoorzitter van de extreemrechtse AUR-partij (Alianța pentru Unirea Românilor).

Bij de aankondiging van de nominatie zei AUR’s covoorzitter George Simion dat de partij ook overweegt Georgescu te steunen als zijn presidentskandidaat bij de verkiezingen van 2024.

Simion vertelde de Jewish Telegraphic Agency dat de opmerkingen van Georgescu “op geen enkele manier de positie van AUR vertegenwoordigen”, eraan toevoegend dat Georgescu zijn opmerkingen “zal moeten verduidelijken”. Op de vraag of hij overweegt de benoeming van Georgescu als erevoorzitter van AUR in te trekken, zei Simion: “Het is een van de opties.”

De JTA ondervroeg Simion ook over de standpunten van de bredere AUR-partij met betrekking tot Antonescu en Codreanu. 

“Het officiële standpunt van de partij kan niet anders zijn dan wat de wet in Roemenië zegt”, zei hij. “De wet zegt één ding en het is in Roemenië niet mogelijk om een ​​andere mening te hebben dan de wet zegt.” 

Simion verwees vermoedelijk naar de Roemeense wet die in 2002 werd aangenomen en die ontkenning van de Holocaust strafbaar stelt.

In een recent tv-interview zei Simion dat zijn partij voor april een ontmoeting had gepland met functionarissen van de Likud-partij van de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu, en presenteerde dat als bewijs dat AUR geen vooroordelen heeft jegens Joden. 

Volgens de Jerusalem Post heeft Likud’s directeur buitenlandse zaken en woordvoerder Eli Hazan de leden van zijn partij opgedragen elk contact met AUR te vermijden. “Deze partij is antisemitisch”, schreef Hazan aan de parlementsleden. “Het is slecht voor de staat Israël, slecht voor Likud, en de Joodse gemeenschap in Roemenië maakt zich grote zorgen over deze aankondiging [door Simion].”

Bronnen:

  • naar een artikel van Marcel Gascon Barbera “Romanian political figure praises antisemitic fascist leader on primetime TV” van 3 februari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikel van Lahav Harkov “Likud rejects outreach from ‘antisemitic’ Romanian party” van 29 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.