‘Eva Braun’ interviewt Poolse premier over de rol van het land tijdens de Holocaust

Hitler’s echtgenote Eva Braun, leest de Poolse premier Mateusz Morawiecki de Levieten

De “intense nep”-voorstelling van de vrouw van nazi-dictator Adolf Hitler maakt deel uit van een “nep versus nep” public relations-campagne van de Israëlische ngo Chasdei Naomi, die de herinnering aan de Holocaust wil bewaren tegen pogingen om deze te verdraaien en de verantwoordelijkheid te ontkennen.

Een grote public relations-campagne met de titel “Geen verhaal, geschiedenis” werd onlangs gelanceerd in Polen om mensen te herinneren aan de Holocaust en de vastgestelde historische feiten voorafgaand aan de Internationale Holocaust Herdenkingsdag op donderdag 27 januari.

De campagne, die werd gesteund door de Israëlische ngo ‘Chasdei Naomi’, is gecentreerd rond een ‘nepnieuws’-segment waarin een virtuele weergave van Eva Braun, de vrouw van nazi-dictator Adolf Hitler, de echte premier van Polen interviewt. Mateusz Morawiecki, over de rol van Polen in de Holocaust en het hedendaagse antisemitisme.

De campagne wordt gevoerd te midden van de inspanningen van de Poolse regering in de afgelopen jaren om de rol van het land bij de vernietiging van de Europese Joden te ontkennen dan wel te minimaliseren. De afbeelding van dezelfde “Eva Braun” is ook op billboards in het hele land geplakt.

Chasdei Naomi zei dat zijn “nep versus nep”-campagne werd geproduceerd onder een sluier van aanzienlijke geheimhouding samen met Poolse reclamebureaus. De video, die gebruik maakt van ‘deep-fake’-technologie, is bedoeld als een boodschap over het fabriceren van de werkelijkheid. De video eindigt met een link naar www.nostoryhistory.com , een website die de waarheid over de Holocaust presenteert door middel van getuigenissen van overlevenden.

Chasdei Naomi is de grootste welzijns-ngo in Israël en heeft de afgelopen 35 jaar 40 vestigingen door het hele land geëxploiteerd. “No Story, History” is de eerste internationale campagne die zich bezighoudt met overlevenden van de Holocaust, van wie duizenden in schamele omstandigheden leven en worden ondersteund door Chasdei Naomi door middel van voedselbezorging, financiering van medicijnen, onderhoud van het huis en meer.

Chasdei Naomi zei:

“We leven in een tijd waarin sommige mensen nep proberen voor te stellen als realiteit. Tieners maken gefilterde foto’s op sociale media en verwarren consequent de realiteit met fantasie, wat een gevaarlijke norm creëert. Er moet een manier zijn om informatie over de Holocaust toegankelijk te maken voor de volgende generaties en om ervoor te zorgen dat we tegelijkertijd geschiedenis zoals het is gebeurd, en verander het niet via de traditionele en digitale media. Als het om overheden gaat, is de verantwoordelijkheid nog groter.”

Rabbi Yosef Cohen, de oprichter en voorzitter van Chasdei Naomi, zei:

“In Israël leven veel overlevenden van de Holocaust in nood – en een van de redenen hiervoor zijn de moeilijke littekens waardoor ze nooit in vrede konden leven. Net als in Duitsland, Polen, ook, is verantwoordelijk voor hun situatie. Wanneer landen verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de menselijkheid en ze proberen wetten te maken die het discours over die verantwoordelijkheid verbieden en hun rol in de Holocaust vertroebelen, is dat net zo’n gruwelijke misdaad als volledige ontkenning van de Holocaust.”

In een toespraak tot de Poolse premier zei Cohen: “Ik roep u op, Mateusz Morawiecki, aan de vooravond van de Internationale Holocaustherdenkingsdag – bied uw excuses aan. Bied uw excuses aan en geef toe aan het Joodse volk welke rol Polen speelde in de Holocaust.”

Eva Braun, de stiekeme minnares van Adolf Hitler, huwde net voor haar dood met de Duitse dictator

Bronnen:

  • naar een artikel van Dan Lavie “‘Eva Braun’ interviews Polish PM on country’s role in Holocaust” van 26 januari 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelWatch Hitler’s wife interviewing the Polish prime minister” van 24 januari 2022 op de site van No Story History

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.