Duitse openbare omroep ontslaat vijf journalisten volgend op antisemitisch schandaal in de media

Vrijheid van meningsuiting is nooit een rechtvaardiging voor antisemitisme, haat tegen Israël en ontkenning van de Holocaust.
(Peter Limbourg, directeur van DW)

Een onafhankelijk onderzoek naar antisemitisme bij Deutsche Welle (DW), de door de staat gefinancierde nationale omroep van Duitsland, heeft geleid tot het ontslag van vijf werknemers en verdere onderzoeken van nog eens acht personeelsleden.

Wiesenthal Center: Deutsche Welle “Antisemieten van het Jaar 2021”

Het onderzoek werd begin december aangevat, nadat onthullingen in de Suddeutsche Zeitung en de Duitstalige versie van Vice onthulden dat verschillende medewerkers van de Arabische afdeling van DW antisemitische opmerkingen hadden gemaakt, banden hadden met antisemitische organisaties of grof anti-Joodse berichten plaatsten op sociale media.

In de onmiddellijke nasleep van het schandaal heeft DW vijf van zijn journalisten geschorst en gedwongen om samenwerkingsovereenkomsten te verbreken met omroepen in de Arabische wereld, waaronder Roya TV in Jordanië en Al Jadeed TV in Libanon.

Het onderzoeksteam – bestaande uit Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, een voormalige federale minister van Justitie, en Beatrice Mansour en Ahmad Mansour, psychologen die uitgebreid hebben gewerkt aan antisemitisme in de moslimgemeenschap – verklaarde dat er weliswaar geen “structureel antisemitisme” was in de Arabische afdeling van DW , waren diverse omissies en fouten geconstateerd bij de werving, bij journalistiek onderzoek en bij de selectie van gasten voor programma’s.

Een Turkse medewerker van de zender, Hamza Tekin, werd bijvoorbeeld nog steeds voor de uitzending uitgenodigd, zelfs nadat hij weigerde deel te nemen aan een live-discussie met een Israëlische journalist, Shlomo Ganor. In het rapport wordt ook aanbevolen dat DW de banden met het Palestijnse persbureau Ma’an en de Palestijnse Broadcasting Corporation (PBC) verbreekt.

De schorsing van vijf werknemers wegens antisemitische opmerkingen op sociale media was “gerechtvaardigd”, aldus de onderzoekers. Onder de posten die ze onderzochten, was er een van Bassel Aridi, die in 2019 werd aangesteld als bureauchef van DW in Beiroet.

Iedereen die iets met de Israëli’s te maken heeft, is een collaborateur en elke rekruut in de gelederen van hun leger is een verrader en moet worden geëxecuteerd”, tweette Aridi op 1 juni 2014 in een bericht dat later werd verwijderd.

Maandag kondigde het senior management van DW de publicatie aan van een 10-puntenplan om antisemitisme intern te bestrijden. De maatregelen omvatten het aannemen van een definitie van antisemitisme die zowel de ontkenning van het bestaansrecht van Israël als de banalisering van de Holocaust omvat, een gedragscode die duidelijk “rode lijnen” voor werknemers zal identificeren, en de oprichting van een “competentieteam” om ervoor te zorgen dat kernwaarden zoals het bestaansrecht van Israël als soevereine staat worden gerespecteerd.

Peter Limbourg, directeur van DW, vertelde maandag aan journalisten dat de vijf geschorste medewerkers nu formeel worden ontslagen. Bij nog eens acht werknemers werden de beschuldigingen tegen hen “grondig onderzocht” om “verdere schade aan DW te voorkomen”.

Limbourg zei dat hij en zijn collega’s bij DW “oprecht spijt” hadden van het schandaal. “De loutere verdenking dat er antisemitisme heerst in een door de Duitse belastingbetaler gefinancierde instelling moet ondraaglijk zijn voor joden in dit land en wereldwijd”, zei Limbourg. “We moeten onze positie in de toekomst veel duidelijker maken. Vrijheid van meningsuiting is nooit een rechtvaardiging voor antisemitisme, haat tegen Israël en ontkenning van de Holocaust.”

Het rapport werd echter bekritiseerd door een prominente mensenrechtenactivist omdat het de klappen uitdeelde over de mate van antisemitisme bij DW.

Volker Beck, een voormalig parlementslid voor de Groene Partij die nu medevoorzitter is van het Duitse Tikvah-instituut voor de bestrijding van antisemitisme, noemde de vijf ontslagen werknemers ‘opgeofferde pionnen’ en zei dat DW gefaald heeft om te erkennen dat wat gebeurd was, geen “operationeel incident was maar een systematisch falen.”

Ondertussen klaagde een van de ontslagen journalisten op Twitter dat DW haar geen rechtvaardiging had gegeven voor haar ontslag.

“Ik heb zojuist bericht gekregen zonder verdere uitleg dat ik met onmiddellijke ingang een opzeggingsbericht van Deutsche Welle zal ontvangen”, tweette Farah Maraqa. “Ik ben nog niet geïnformeerd over de redenen, noch heb ik het rapport ontvangen waarop deze beschuldigingen zullen worden gebaseerd!”

Een van Maraqa’s posts op sociale media die door het onderzoeksteam werden onderzocht, beschreef Israël als een “kanker die moet worden uitgeroeid”.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “German Public Broadcaster Dismisses Journalists Following Report Into Antisemitism Scandal Involving Arab Media Partners” van 7 februari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelDeutsche Welle corrects Tel Aviv errors” van 1 juni 2021 en een artikel “Deutsche Welle corrects UN Resolution 194 doesn’t guarantee right of return” van 24 november 2020 op de site van Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America (Camera.org)
  • naar een artikel “Wiesenthal Center: Deutsche Welle „Antisemiten des Jahres“” van 28 december 2021 op de site van JouWatch in een vertaling door E.J. Bron als “Simon Wiesenthal Center: Deutsche Welle “antisemieten van het jaar”” op de site van de auteur
  • naar een rapport “Simon Wiesenthal Center Releases its Global Anti-Semitism 2021 Top Ten List” van 28 december 2021 op de site van het Simon Wiesenthal Center (SWC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.