Bennett praat met Biden aan de telefoon en stopt Jeruzalem E1-corridorplan

Premier Naftali Bennett sprak zondagavond voor het eerst sinds het bezoek van de premier aan het Witte Huis op 28 augustus met president Joe Biden.

Ook op zondag: Bennett en minister van Defensie Benny Gantz gaven het Hoogste Planningscomité van Judea en Samaria opdracht om de besprekingen over de goedkeuring van het E-1-bouwplan om Ma’ale Adumim en Jeruzalem met elkaar te verbinden, op te schorten. 

Het plan heeft een oppervlakte van ongeveer 3.000 acres, het grootste deel is staatsgrond, met de bouw van ongeveer 3.500 woningen in het midden.

E1 is gelegen op het smalste punt van Judea en Samaria, waar de illegale krakers van Khan al Ahmar sinds 2018 woekert, waarbij zowel de regeringen van Netanyahu als Bennett er de voorkeur aan geven een beslissing van het Hooggerechtshof om het te verwijderen te negeren. 

Dat komt omdat E1 de sleutel is om te bepalen of er ooit een Palestijnse staat zal zijn in Judea en Samaria. Als E1 verlaten blijft, met alleen de illegale sloppenwijk in het gebied van Ma’ale Adumim tot Jeruzalem, is er een goede kans dat er op een dag een aangrenzende Palestijnse staat zal zijn. 

Aan de andere kant, als het plan voor stadsuitbreiding van Jeruzalem tot Ma’ale Adumim zou worden uitgevoerd, dan zou elke toekomstige Arabische politieke entiteit voor altijd in het midden worden gesplitst.

Het E1-plan was jarenlang bevroren geweest en het Hoogste Comité hernieuwde de beraadslagingen erover tijdens de laatste regering van premier Netanyahu. De commissie ging door de eerste acht maanden van de Lapid-Bennett-coalitie, maar legde die nu weer opzij. 

Volgens Israel Hayom was een van de redenen voor de stopzetting een protest van Meretz die verklaarde dat E1 een rode lijn vormde die niet overschreden kon worden. Het andere bezwaar tegen het E1-plan is afkomstig van de Amerikanen, die zich terdege bewust zijn van de gevolgen van het tweestatenplan als een stevige muur van Israëlische huizen in de voorsteden zich over het smalste middel van de PA mag uitstrekken.

Terug naar de PR, die we van de Israëlische regering ontvingen: premier Bennett feliciteerde president Biden met de operatie om ISIS-leider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi uit te schakelen en zei dat de wereld nu een veiligere plek is dankzij de moedige operatie van de Amerikaanse troepen.

De twee leiders bespraken ook regionale uitdagingen, met name de groeiende Iraanse agressie, en de stappen om het Iraanse nucleaire programma te blokkeren. Ze bespraken ook de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

Premier Bennett bedankte president Biden voor zijn standvastige steun aan Israël en de steun van zijn hele regering, vooral met betrekking tot de Amerikaanse hulp aan het Iron Dome-systeem.

Ten slotte nodigde Bennett Biden en zijn vrouw uit om Israël te bezoeken en de twee leiders kwamen overeen regelmatig contact te houden. Volgens rapporten beloofde Biden later dit jaar op bezoek te komen.

Volgens berichten in de Israëlische media was het besluit het gevolg van druk van de VS en de Meretz-partij. Noch Bennett, noch Gantz hebben de beslissing tot nu toe besproken.

Grappig verhaal: de laatste keer dat toenmalig vice-president Joe Biden op bezoek was, verklaarde het ministerie van Binnenlandse Zaken de geplande bouw van 1.600 woningen in Ramat Shlomo, in het noordoosten van Jeruzalem. Het was geen ontworpen stomp, maar het deed toch pijn.

Misschien E1 lanceren de volgende keer dat Joe en Jill Biden op bezoek komen?

Bronnen:

  • naar een artikel van David Israel “Sunday Bennett Talks to Biden on the Phone and Halts Jerusalem E1 Corridor Plan” van 7 februari 2022 op de site van The Jewish Press
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.