Paus Franciscus: genitale verminking van vrouwen is ‘beschamend’ en moet stoppen

FGM wordt toegepast in de Palestijnse gebieden in het bijzonder in Gaza, dat een voormalige kolonie was van Egypte (1948-1967). Gaza wordt sinds 2007 heel alleen door Hamas bestuurt, dat zoals bekend een ent is van de Egyptische Moslim Broederschap

Dit jaar lopen meer dan vier miljoen meisjes het risico vrouwelijke genitale verminking te ondergaan…

Paus Franciscus veroordeelde zondag Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV/FGM) en vrouwenhandel voor prostitutie, noemde ze een vernederende belediging van de waardigheid van vrouwen, en drong er bij de ambtenaren op aan al het mogelijke te doen om beide een halt toe te roepen.

Deze praktijk, die helaas gebruikelijk is in verschillende delen van de wereld, vernedert de waardigheid van een vrouw en tast haar lichamelijke integriteit ernstig aan“, zei Francis op de Internationale Dag van Zero Tolerantie voor Vrouwelijke Genitale Verminking van de VN.

Volgens de Verenigde Naties is VGV (FGM) geconcentreerd in ongeveer 30 landen in Afrika en het Midden-Oosten, maar wordt het ook toegepast door immigrantenpopulaties elders. Dit jaar lopen meer dan vier miljoen meisjes het risico om VGV te ondergaan.

In een toespraak tot pelgrims en toeristen op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad, merkte Francis op dat de praktijk vaak werd uitgevoerd in omstandigheden die de gezondheid van het slachtoffer in gevaar brachten.

Hij riep op tot meer inspanningen om ook mensenhandel te stoppen, met name van vrouwen en meisjes voor gedwongen prostitutie:

Dit is een diepe wond die is toegebracht door de schandelijke zoektocht naar winst zonder enig respect voor de menselijke persoon. Er zijn zoveel meisjes die we op straat zien die niet vrij zijn. Het zijn slaven van mensenhandelaars die hen naar hun werk sturen en hen slaan als ze niet met geld terugkomen.

Bronnen:

  • naar een artikelPope: Female genital mutilation is ‘shameful’ and must end” van 6 februari 2022 op de site van i24News
  • een artikel op deze blogPalestijnse vrouwenorganisatie kant zich tegen Arabische vrouwenrechten” van 2 juni 2021 en een artikelVrouwenrechten à la de Verenigde Naties” van 22 maart 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.