Olympische Spelen Bejing: Joden over de hele wereld protesteren tegen Oeigoerse genocide

Antwerpen, zaterdag 5 februari 2022. Oeigoeren manifesteren om einde te maken aan Chinese genocide op de Oeigoeren en roepen op tot boycot van Olympische Spelen in Bejing [beeldbron: Brabosh]

Op een recente vrijdagmiddag, drie weken voor het begin van de Olympische Spelen van Peking, ketenden Mischa Ushakov en Padma Wangyal zich vast aan de ingang van het hoofdkantoor van de Allianz-verzekeringsgigant in de hoofdstad van Duitsland. 

Ze hadden twee eisen: dat Allianz “hun sponsoring van de spelen in China stopzet en commentaar geeft op de mensenrechtenschendingen door de Chinese regering”, zei Ushakov. “We hebben ze een deadline van een week gegeven”, voegde hij eraan toe.

Ushakov, 23, is samen met Bini Guttmann medeoprichter van Never Again Right Now, een twee jaar oude Joodse groep die zich inzet voor bewustmaking over China’s vervolging van de Oeigoerse moslimminderheid. Wangyal is een 73-jarige Tibetaanse balling; Never Again Right Now had de krachten gebundeld met het Tibet Initiative Deutschland voor het Allianz-protest.

Hun protest bracht Allianz niet veel in beweging. Maar wanneer de Olympische Winterspelen in Peking op vrijdag openen, zullen zij en andere demonstranten terug zijn, dit keer bij de iconische Brandenburger Tor. 

Ze plannen ook een “humanistische” fakkeltocht in 15 Duitse steden om de start van de Olympische Spelen te markeren – die ze de “genocidespelen” noemen. 

“Als jood in Duitsland word je altijd gezien als een zogenaamde genocide-expert”, vertelde Ushakov aan het Joods Telegrafisch Agentschap. “Toen Bini en ik aan deze campagne begonnen, hoopten we dat als Joden die praten over genocide – en sommigen van ons zijn afstammelingen van Holocaustoverlevenden – we meer aandacht zouden krijgen. Ik noem het een uiteenvallen van het verhaal: mensen in Duitsland zullen altijd het slachtoffer in mij zien, dus als ze dat willen, dan zal ik praten over iets dat ze niet willen horen.

De groep van Ushakov is verre van alleen. In Londen zullen Joodse groepen deelnemen aan een demonstratie in Piccadilly Circus. In andere steden zullen demonstraties plaatsvinden buiten Chinese ambassades en consulaten. 

Sinds 2015 heeft China hard opgetreden tegen zijn Oeigoerse bevolking – een Turkse moslimminderheid die aanwezig is in de westelijke regio van Xinjiang – door ze in zogenaamde heropvoedingskampen te plaatsen, die te zien zijn op satellietfoto’s. 

Rapporten die uit China zijn gesmokkeld en in de reguliere media zijn verspreid, vertellen over politie- en militair geweld, seksuele misdrijven en gedwongen sterilisaties. 

Leden van de Oeigoerse diaspora zijn jarenlang, zelfs decennia lang van hun familie afgesneden van hun families in China, en sommigen zouden zijn gedwongen om voor China te spioneren, onder de dreiging van schade aan hun familieleden. 

Het Pentagon meldde in 2019 dat sinds 2015 minstens een miljoen mensen op een totale bevolking van ongeveer 10 miljoen Oeigoeren zijn opgepakt en door de kampen zijn geleid. 

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada en Australië voeren een diplomatieke boycot van de spelen uit. Terwijl Israël grotendeels zweeg, ogenschijnlijk als gevolg van warme betrekkingen met China , hebben prominente Joden elders hun stem verheven.

De Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis sloot zich vorig jaar aan bij een Brits-joodse protestcampagne en riep het publiek op om “het [Olympische] merk te bezoedelen … uit protest tegen de onuitsprekelijke wreedheden die vandaag worden begaan tegen de Oeigoerse moslims.

Europees Parlementslid Raphaël Glucksmann uit Frankrijk, die joods is, lanceerde een campagne om internationale retailers die banden hebben met Oeigoerse dwangarbeid te boycotten . 

Het US Holocaust Memorial Museum heeft informatie over de vervolging op zijn website gepubliceerd en grote Amerikaanse Joodse organisaties zoals het American Jewish Committee en de Anti-Defamation League hebben zich over de kwestie uitgesproken. 

“Mensen die worden vervolgd voor zaken als het dragen van baarden of gebedssjaals, dit zijn dingen die de Joodse gemeenschap maar al te goed weet”, zegt Serena Oberstein, 42, uitvoerend directeur van Jewish World Watch, een in Californië gevestigde organisatie die is opgericht om het bewustzijn over genocide te vergroten. Afgelopen herfst hielden ze een protest buiten een Chinees consulaat op de verjaardag van de Kristallnacht-pogrom van 1938 tegen Joden in Duitsland.

Dit is niet de Holocaust: er is geen perfecte vergelijking“, zei Oberstein. “Maar voor mij persoonlijk zijn de verhalen die we uit de regio horen komen te bekend voor de verhalen die ik hoorde toen ik opgroeide van mijn grootvader” – een soldaat die hielp bij de bevrijding van het concentratiekamp Dachau in Duitsland.

Oberstein hielp bij het vormen van een interreligieuze “Berlijn-Beijing Coalitie”, die een parallel trekt tussen de Olympische spelen in China van vandaag en die in nazi-Duitsland in 1936. 

De nazi-partij gebruikte de Spelen van Berlijn om haar reputatie in de wereld te versterken. Twee jaar later kwam de Kristallnacht. [Vandaag] weten we wat autoritaire regimes doen die mensen systematisch vervolgen, wanneer ze concentratiekampen en getto’s en dwangarbeidskampen bouwen“, zei ze.

Bronnen:

  • naar een artikel van Toby Axelrod “‘Never again,’ for the Uyghurs: Jews around the world ramp up China protests as Beijing Olympics start” van 4 februari 2022 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.