VS, VK en Duitsland verwerpen Amnesty anti-Israël rapport als ‘eenzijdig’ en ‘absurd’

Het Verenigd Koninkrijk verwierp donderdag een rapport van Amnesty International waarin Israël wordt beschuldigd van apartheid.

“We zijn het niet eens met het gebruik van deze terminologie”, vertelde een woordvoerder van het Britse Foreign and Commonwealth Development Office aan The Times of Israel.

“Elk oordeel over de vraag of er sprake is van ernstige misdrijven volgens het internationaal recht, is een zaak voor een rechterlijke beslissing, in plaats van voor regeringen of niet-gerechtelijke instanties”, zeiden ze.

De woordvoerder voegde toe: “Als vriend van Israël hebben we een regelmatige dialoog over mensenrechten. Dit omvat het aanmoedigen van de regering van Israël om zich te houden aan haar verplichtingen onder het internationaal recht en al het mogelijke te doen om de waarden van gelijkheid voor iedereen hoog te houden.”

Amnesty International dat haar hoofdkantoor in Londen heeft, beweerde in een groot rapport dat dinsdag werd vrijgegeven dat Israël een “systeem van onderdrukking en overheersing” over de Palestijnen heeft gehandhaafd dat helemaal teruggaat tot de oprichting van de staat in 1948, een systeem dat volgens de groep voldoet aan de internationale definitie van apartheid.

Het VK sluit zich aan bij Israël, de VS en Duitsland, naast een reeks Joodse organisaties over de hele wereld, bij het verwerpen van het 278 pagina’s tellende rapport. De regering-Biden, evenals Amerikaanse wetgevers van beide kanten van het gangpad, waren er snel bij om het document te veroordelen.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides verwierp het rapport en noemde de centrale beschuldiging ‘absurd’. “Dat is geen taal die we hebben gebruikt en niet zullen gebruiken”, zei hij.

Senator Robert Menendez, hoofd van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, zei: “Door de oprichting van Israël zelf als de basis voor deze beschuldiging te identificeren, heeft Amnesty International zich aangesloten bij een groeiend koor van gemene stemmen die het bestaansrecht van Israël willen ontkennen door laster, verkeerde informatie, en negerend dat zowel Israëli’s als Palestijnen verantwoordelijk zijn voor hun eigen lot.”

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dat de VS over het algemeen geen commentaar geven op rapporten van externe groepen, maar het verwerpt de opvatting dat de acties van Israël apartheid vormen.

Hoewel de regering van de Amerikaanse president Joe Biden zich consequent heeft uitgesproken tegen Israëlische nederzettingenactiviteiten en over andere kwesties, heeft het Jeruzalem ook in internationale fora verdedigd tegen wat het ziet als anti-Israëlische vooringenomenheid.

Duitsland zei woensdag dat het het gebruik van de term ‘apartheid’ om Israël te beschrijven verwerpt. “We verwerpen uitingen als apartheid of een eenzijdige kritiek op Israël. Dat is niet bevorderlijk voor het oplossen van het conflict in het Midden-Oosten’, aldus de woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, Christopher Burger, volgens Reuters.

Amnesty’s beschuldiging werd geuit tegen Israël binnen zijn grenzen, op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook en ‘buiten’ die gebieden. In het rapport dat in Jeruzalem werd onthuld, vergeleek de groep Israël niet rechtstreeks met apartheid in Zuid-Afrika, maar zei dat het het beleid van Israël evalueerde op basis van internationale conventies.

“De VS, de Europese Unie en haar lidstaten en het VK, maar ook die staten die bezig zijn hun banden te versterken – zoals sommige Arabische en Afrikaanse staten … moeten erkennen dat Israël de misdaad van apartheid en andere internationale misdaden”, staat in het rapport.

Amnesty riep die actoren op om “alle politieke en diplomatieke instrumenten te gebruiken om ervoor te zorgen dat de Israëlische autoriteiten de aanbevelingen in dit rapport uitvoeren en om eventuele samenwerking en activiteiten met Israël te herzien om ervoor te zorgen dat deze niet bijdragen aan het handhaven van het apartheidssysteem.”

Voorafgaand aan de publicatie van het rapport noemde de Israëlische regering het “vals, bevooroordeeld en antisemitisch” en beschuldigde de organisatie ervan de veiligheid van Joden over de hele wereld in gevaar te brengen. De rechtengroep heeft het document vrijgegeven ondanks oproepen van Israël om dit niet te doen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Lazar Berman “‘We do not agree’: UK rejects Amnesty report accusing Israel of apartheid” van 4 februari 2022 en een artikelGermany rejects Amnesty’s description of Israel as an apartheid state” en een artikel‘Absurd’: US rejects Amnesty accusation of Israeli apartheid against Palestinians” van 1 februari 2022 op de site van The Times of Irael

Een gedachte over “VS, VK en Duitsland verwerpen Amnesty anti-Israël rapport als ‘eenzijdig’ en ‘absurd’

  1. Israel heeft deze jammerlijke “”verdediging” niet nodig.

    Beter zou het zijn als er een strenge veroordeling van zogenaamde NGO’s als Amnesty, HRW en kranten zoals the Guardian & NYT én het klakkeloos copieren door ignorante journalisten & politici zou komen met de eis tot rectificatie & verontschuldiging!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.