Israëlisch-Arabische dorpen zamelen miljoenen in voor Syrische vluchtelingen

Het Syrische vluchtelingenkamp Zaatari van de VN (UNHCR) in Jordanië op zowat 10 km van de grens met Syrië. Opgezet in 2011 leven er naar schatting ca. 100.000 vluchtelingen

Tot dusver zijn meer dan tien miljoen sjekels ($ 3,2 miljoen) ingezameld in een inzamelingsactie in Israëlisch-Arabische dorpen van Israël voor de bouw van betonnen huizen voor Syrische vluchtelingen in het noorden van Syrië en aan de Syrisch-Jordaanse grens. 

De grote inzamelingsactie begon een week geleden en vindt plaats in de Arabische dorpen in Galilea, het gebied dat bekend staat als de Arabische Driehoek in het noorden van Israël, in de Negev en in de Arabische wijken van Jeruzalem.

In Jeruzalem werden de donaties ingezameld onder aanmoediging van geestelijken, die de inwoners opriepen om uit een “morele en religieuze verplichting aan de Syrische vluchtelingen” te doneren. 

De donaties werden verzameld in moskeeën die de hele nacht open waren en in de Arabische dorpen in Israël gingen de jongeren van de Southern Islamic Movement van huis tot huis en zetten kraampjes in de scholen op om de bewoners aan te moedigen om te doneren.

De organisatoren van de operatie waren verrast door de mobilisatie en de grote sommen geld die daarmee werden opgehaald.

In het dorp Tzur Baher, ten zuiden van Jeruzalem, werd alleen al op één dag meer dan 1 miljoen sjekels ingezameld. Een man kwam met een masker naar een moskee in het dorp en vroeg om zijn eigen redenen “anoniem te blijven”. Hij schonk 28.000 sjekels.

Donaties werden ook ingezameld in Wadi Jouz, Issawiya en de Oude Stad, evenals in het Shu’fat vluchtelingenkamp, ​​waar 1,2 miljoen sjekels werd ingezameld. Een aantal bewoners ging al snel naar Jordanië om bouwmaterialen en apparatuur te kopen voor het bouwen van de huizen.

Vrouwen in het dorp Tamra in Galilea schonken huishoudelijke artikelen en gouden sieraden. De donaties die in het dorp werden ingezameld, bereikten binnen vijf dagen NIS 2 miljoen.

Het geld gaat binnenkort naar non-profitorganisaties in Turkije en Syrië en wordt gebruikt voor de bouw van betonnen constructies in de tijdelijke vluchtelingenkampen aan de Syrisch-Jordaanse grens.

De Zuidelijke Islamitische Beweging in Israël leidt de donatiecampagne. De “48 Aid Association” die aangesloten is bij de zuidelijke beweging, heeft in slechts 10 uur een totaal van NIS 6 miljoen opgehaald. 

Dit bedrag zal worden gebruikt om 1.200 betonnen constructies te bouwen in de vluchtelingenkampen in het noorden van Syrië en een deel van de donaties gaat ook naar de inwoners van de Gazastrook.

Lokale televisie- en radiostations namen deel aan een 10-uur durende live-uitzendingscampagne om donaties aan te moedigen, geleid door de directeur-generaal van de Aid Association, Razi Issa, wiens naam was gekoppeld aan een ontmoeting met een hooggeplaatste Hamas-figuur in Gaza (plaatje hieronder).

Ra’am-functionarissen ontmoeten Hamas-functionaris. Ra’am is de Israëlisch-Arabische partij die zetelt in de Bennett-regering

Sheikh Safut Farij, de aantredende voorzitter van de beweging, zei: “We reageren op de benarde situatie van moeders, kinderen en ouderen door hen te voorzien van verwarming, voedsel, kleding en onderdak en de tragedie op zeer koude dagen te verlichten. Veel liefdadigheidsinstellingen voeren hulpacties voor onze broeders in Syrië.”

De inzamelingsactie wordt uitgevoerd als een wedstrijd tussen de vele Arabische dorpen in Israël. Als extra stimulans werd grote families beloofd dat de huizenclusters die in de vluchtelingenkampen in Syrië of Jordanië zouden worden gebouwd, naar hun dorp zouden worden vernoemd. Een straat in een van de kampen zal worden vernoemd naar het dorp Dvoria en een andere zal worden vernoemd naar het dorp Tzur Baher dat een miljoen shekels heeft gedoneerd.

De afgelopen maanden heeft de 48 Aid Association in Adlib in het noorden van Syrië een dorp gebouwd met de naam “Orange Jaffa” (voor Jaffa Oranges), met 600 betonnen constructies die zijn betaald uit donaties en met de hulp van organisaties uit Noord-Syrië en Turkije. Nu wordt verwacht dat het dorp zal worden uitgebreid en dat er honderden woningen zullen worden gebouwd.

Het vluchtelingenkamp ‘Orange Jaffa’, in Adlib in het noorden van Syrië

De bouw van de huizen gebeurt in samenwerking met de organisatie Malham, opgericht door Syrische studenten en vestigingen in Turkije, Duitsland, Jordanië en Canada onder het motto ‘tot de laatste tent’.

Binnenkort zullen ook donaties van Kfar Tamra aan deze organisatie worden overgemaakt.

De kosten van elk betonnen gebouw, met een oppervlakte van 40 vierkante meter en twee kamers, een keuken, water- en elektriciteitsinfrastructuur en een betonnen vloer, bedragen NIS 5.000. De vereniging is voornemens in totaal 1.500 van dergelijke units te bouwen.

De Southern Islamic Movement betreurt het dat sommige Arabische media de donatie-operatie niet hebben behandeld vanwege de politieke boycot van de beweging vanwege haar deelname aan de coalitie in Israël.

Bronnen:

  • naar een artikelIsraeli Arab Villages Raise Millions for Syrian Refugees” van 4 oktober 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikelUnited Arab List leaders met Hamas official in Gaza” van 28 oktober 2021 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van Ksenia Svetlova “Israeli Arab Citizens Donate Millions for Refugees in Northern Syria” van 4 februari 2022 op de site van The Media Line

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.