Wereldraad van Kerken erkent Palestijns geweld tegen Christenen op Westelijke Jordaanoever

Christenen in Judea & Samaria, Israël

De Wereldraad van Kerken, die eerder een bedenkelijke geschiedenis heeft als het gaat om het aanpakken van de onderliggende oorzaken van het Arabisch-Israëlische conflict in het Midden-Oosten en meer specifiek de problemen in de Palestijnse samenleving die de vooruitzichten op vrede in het Heilige Land belemmeren, heeft een goede zaak gedaan.

Het heeft een verklaring uitgegeven waarin de Palestijnse Autoriteit wordt opgeroepen om het geweld tegen christenen in Judea & Samaria, aka de Westelijke Jordaanoever, te beteugelen. Het verklaart niet specifiek dat de daders van het geweld Palestijnen zijn, maar gezien de context is het duidelijk dat dit inderdaad het geval is.

Interessant genoeg citeert de Wereldraad van Kerken een bekende zionistische website, IsraellyCool, als een van haar informatiebronnen. Dit is eerlijk gezegd verbazingwekkend.

De Wereldraad van Kerken deed deze dingen in een verklaring uitgegeven op 3 februari 2022 met de titel: “WCC spreekt zijn bezorgdheid uit over geweld tegen christenen in gebieden van de Palestijnse Autoriteit.” 

De verklaring van ds. prof. dr. Ioan Sauca, de waarnemend secretaris-generaal van de organisatie, citeert talrijke bronnen en beschrijft een aantal verontrustende aanvallen op christenen op de Westelijke Jordaanoever en roept de Palestijnse Autoriteit op om “rechtvaardigheid en waardigheid voor alle burgers te waarborgen .”

De Wereldraad van Kerken citeert een aanval van 24 januari 2022 op pater Justinus, van Jacob’s Well Monastery, Nablus door onbekende aanvallers en de aanval van 28 januari 2022 op Daoud en Daher Nassar, eigenaren van de Tent of Nations. 

Om de aanval op de Nassars te documenteren, citeerde de Wereldraad van Kerken een artikel van IsraellyCool dat hier beschikbaar is . Het IsraellyCool-artikel stelt expliciet: “De aanvallers waren vrijwel zeker Palestijnse moslims, aangezien ze uit het dorp  Nahalin kwamen .”

Sauca riep de Palestijnse Autoriteit op om de wet te handhaven, de daders te vervolgen en stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat dergelijke aanvallen in de toekomst niet meer plaatsvinden.

Onder verwijzing naar een bericht in de Palestijnse pers voegde de waarnemend secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken eraan toe:

De Wereldraad van Kerken neemt nota van de verklaring van de Hogere Presidentiële Commissie voor Kerkelijke Zaken in Palestina van de Palestijnse Autoriteit, waarin de aanslagen worden veroordeeld en juridische en beschermende maatregelen worden beloofd. De Wereldraad van Kerken bidt weliswaar voor een spoedig herstel van degenen die bij de aanslagen gewond zijn geraakt, maar blijft de situatie volgen en streeft naar uitvoering van de toezegging van het presidentieel comité dat ‘wettelijke maatregelen zullen worden genomen om de rechten van iedereen te garanderen.

Het is belangrijk om niet te veel in deze verklaring te lezen. Het valt nog te bezien of het een smetje is in de algemene berichtgeving van de Wereldraad van Kerken of deel uitmaakt van een langetermijnspil die afwijkt van de neiging om Israël de schuld te geven van het lijden in het Heilige Land. 

Het zou in feite een kortetermijnreactie kunnen zijn op de terugslag die de Wereldraad van Kerken kreeg door het verkopen van een vertekend verhaal van de hoofden van kerken in Jeruzalem over christenen in het Heilige Land.

Bronnen:

  • naar een artikel van Dexter Van Zile “World Council of Churches acknowledges Palestinian violence against Christians in West Bank” van februari 2022 op de site van Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America (Camera.org)
  • naar een artikel van David Lange “The Brutal Attack on Palestinian Family by Masked Men You Haven’t Heard About” van 30 januari 2022 op de site van Israellycool

2 gedachtes over “Wereldraad van Kerken erkent Palestijns geweld tegen Christenen op Westelijke Jordaanoever

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.