Hackersgroep onderbreekt TV uitzending in Iran: “We zullen hijabs verbranden!”

In een video die een tv-uitzending onderbrak, zei een gemaskerde man dat de Iraanse regering “ons niet langer het zwijgen oplegt”.

Een streamingwebsite met Iraanse staatstelevisieprogramma’s heeft toegegeven dat er technische problemen zijn, te midden van berichten dat dissidente hackers een anti-regeringsboodschap op het platform speelden.

Telewebion zei dat het dinsdag te maken had met onregelmatigheden in de “infrastructuur” en een archieffout had opgelopen, zonder verder in te gaan op de oorzaak.

The Justice of Ali

De problemen kwamen toen een videoboodschap online circuleerde die beweerde afkomstig te zijn van een zelfbenoemde groep hackers genaamd “The Justice of Ali” in het Farsi.

In de video, die volgens nieuwszenders in het Farsi in het buitenland op het streamingplatform is afgespeeld, verschijnt een gemaskerde man en een gedempte stem zegt:

De Iraanse regering zal ons niet langer tot zwijgen brengen. We zullen hijaabs verbranden. We zullen hun foto’s en propagandaposters verbranden. We zullen hun idolen breken. We zullen hun paleizen onthullen zodat de mensen ze kunnen straffen.

“The Justice of Ali” reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar via een account dat het gebruikte in een eerder gesprek met The Associated Press. In augustus bracht het beelden uit van de grimmige omstandigheden in de beruchte Evin-gevangenis in Iran, waarvan het beweerde dat het via een hack was verkregen.

Plaatje hierboven: Onderdrukking van studentenprotesten in Teheran; hieronder overbevolking in Iraanse gevangenis van Evin, Teheran [beeldbron: hier en hier]

De video komt net voor de herdenkingsceremonies voor de Iraanse Islamitische Revolutie van 1979 deze maand. Het volgt ook op een schijnbare hack op donderdag waarbij meerdere kanalen van de staatstelevisie van Iran beelden uitzonden met de leiders van een verbannen dissidente groep en een afbeelding waarin werd opgeroepen tot de dood van de opperste leider van het land.

Het incident dinsdag markeert mogelijk de laatste in een reeks gênante cyberaanvallen tegen de Islamitische Republiek, terwijl wereldmachten worstelen om een ​​gescheurde nucleaire deal met Teheran nieuw leven in te blazen. Andere aanvallen, die Iran de schuld heeft gegeven aan Israël, waren gericht op zijn nucleaire programma.

In oktober legde een aanval op het brandstofdistributiesysteem van Iran benzinestations in het hele land lam, wat leidde tot lange rijen boze automobilisten die dagenlang geen gesubsidieerde brandstof konden krijgen. Een eerdere cyberaanval op het Iraanse spoorwegsysteem zorgde voor chaos en treinvertragingen.

Iraanse vrouwen vóór (boven) en nà (onder) de Sjiitische Revolutie van 1978 in Iran

Bronnen:

  • naar een artikel‘We’ll burn hijabs’: Shocking message targets Iran state TV” van 2 februari 2022 op de site van World Israel News (WIN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.