Duitse regering verwerpt Amnesty’s Israël=Apartheid rapport: ‘Moedigt antisemitisme aan’

De Duitse regering en verschillende leden van het parlement hebben woedend gereageerd op een nieuw rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International waarin de staat Israël wordt beschuldigd van apartheid.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Christopher Burger, zei woensdag tegen verslaggevers dat Berlijn “termen als apartheid en een eenzijdige focus op Israël verwerpt”.

Dergelijke laster was “niet nuttig voor een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten”, voegde hij eraan toe. Hij merkte ook op dat tegen de achtergrond van het toenemende antisemitisme in Duitsland en elders in Europa, “iedereen die campagne voert voor mensenrechten de verantwoordelijkheid heeft om dit niet aan te moedigen.”

Amnesty’s rapport, getiteld “Israël’s apartheid tegen Palestijnen”, beweerde dat “Israël een systeem van onderdrukking en overheersing tegen Palestijnen oplegt in alle gebieden die onder zijn controle staan: in Israël en de OPT (‘Bezette Palestijnse Gebieden’), en tegen Palestijnse vluchtelingen, in om de Joodse Israëli’s ten goede te komen.” Het ging verder met te argumenteren dat “dit neerkomt op apartheid zoals verboden in het internationaal recht.”

De beschuldiging dat Israël een identiek systeem van rassenscheiding toepast als het systeem dat tot 1994 in Zuid-Afrika heerste, kwam voor het eerst naar voren tijdens de Koude Oorlog, als een integraal onderdeel van de Sovjetpropaganda-inspanningen in de Arabische en ontwikkelingslanden. 

In november 1975 resulteerde de Sovjet-campagne in een beruchte resolutie van de Algemene Vergadering van de VN, die sindsdien was ingetrokken, waarbij het zionisme gelijk werd gesteld aan racisme. In de tussenliggende periode hebben een aantal progressieve en mensenrechtenorganisaties in democratische landen de analogie tussen Israël en Apartheid onderschreven, wat de ideologische basis is voor de campagne om Israël te onderwerpen aan “boycots, desinvesteringen en sancties” (BDS).

Naast de veroordeling door de Duitse regering van het Amnesty-rapport, uitten verschillende leden van de Bondsdag – het federale parlement – zware kritiek, waarbij sommigen de mensenrechtengroep ervan beschuldigden het vuur van antisemitisme aan te wakkeren.

Benjamin Strasser, een parlementariër van de liberale FDP-partij, tweette woensdag dat ik met pijn in het hart mijn lidmaatschap van Amnesty vandaag na 11 jaar beëindig. Amnesty had een “rode lijn overschreden met de beschuldiging van een zogenaamd ‘apartheidssysteem’ in Israël”, zei Strasser. “Israël-gerelateerd antisemitisme is een enorm probleem voor Joden in Duitsland. Ik kan mijn geweten niet verzoenen met het steunen van een organisatie die dit antisemitisme bepleit”, voegde hij eraan toe.

Kai Gehring, een parlementaire woordvoerder op het gebied van wetenschap voor de linkse Groene Partij, hekelde het rapport als “eigenlijk antisemitisch” in een interview met de Duitse Bild tabloid. 

Gehrings groene parlementaire collega, Marlene Schönberger, uitte ondertussen haar teleurstelling over het feit dat de Duitse afdeling van Amnesty geen afstand had genomen van de beweringen in het rapport. “Ik waardeer Amnesty International voor hun wereldwijde inzet voor mensenrechten, bijvoorbeeld in China en Iran”, verklaarde ze. “Helaas wordt echter ook al lang geconstateerd dat problematische houdingen ten opzichte van Israël niet adequaat worden aangepakt in de organisatie.”

Amnesty’s rapport over Israël gaat vergezeld van een online cursus van 90 minuten waarin potentiële deelnemers worden uitgenodigd om “de apartheid van Israël tegen de Palestijnen te deconstrueren”. Studenten die de cursus voltooien, kunnen “uitleggen hoe de onderdrukking en overheersing van Palestijnen door Israël neerkomt op apartheid” en “beschrijven hoe apartheid de Palestijnen treft”, aldus de website van Amnesty.

Bronnen:

 • naar een artikel van Ben Cohen “‘Don’t Encourage Antisemitism’: German Government and Politicians Blast Amnesty International’s ‘Apartheid’ Report on Israel” van 2 februari 2022 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “Duitse regering verwerpt Amnesty’s Israël=Apartheid rapport: ‘Moedigt antisemitisme aan’

 1. Amnesty International heeft zichzelf totaal te grabbel gegooid met nét één leugen te veel!

  Dit is altijd het resultaat van arrogantie, leugens……en het gevoel onaantastbaar te zijn.

  Het heeft politici en grote imperia zoals Rome, Turks Sultanaat, the British Emire, Rusland, Hitler & Napoleon op de knieen gekregen en nu is het de beurt aan de kleinere spelers.

  Ook de VN in de huidige vorm gaat hier niet aan ontsnappen!

  Gewoon een kwestie van tijd en rustig kijken hoe zij zichzelf opblazen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.