Amnesty International fabriceert nieuwe definitie van ‘Apartheid’ om op te roepen tot ‘ontmanteling’ van Israël

Amnesty International heeft dinsdag een rapport uitgebracht waarin Israël wordt beschuldigd van het handhaven van een “wreed systeem van apartheid” sinds de oprichting van het land in 1948.

De in Londen gevestigde NGO beschuldigde de Israëlische regeringen van het streven gedurende meer dan zeven decennia om “Joodse dominantie en controle over specifieke gebieden te vestigen” van strategisch belang’, terwijl ze de Palestijnen en Israëlische Arabieren behandelen als ‘minderwaardige niet-joodse raciale groeperingen’.

Het 280 pagina’s tellende document getiteld: “Israëls apartheid tegen Palestijnen. Wreed systeem van overheersing en misdaad tegen de menselijkheid“, besluit met een oproep om te ‘ontmantelen’ wat Amnesty noemt als het ‘systeem van onderdrukking en overheersing’ van Jeruzalem, en om miljoenen afstammelingen van Palestijnse vluchtelingen toe te staan ​​’terug te keren’ naar Israël, een recept voor het beëindigen van Joodse zelfbeschikking.

Terwijl de aantijgingen van Amnesty wijdverbreide media-aandacht kregen (zie bijvoorbeeld hier , hier en hier ), heeft de zelfverklaarde ‘wereldwijde beweging voor mensenrechten’ in wezen duidelijk valse beweringen hergebruikt.

HonestReporting heeft de smaad van apartheid grondig ontkracht, onder meer in een recent artikel getiteld “‘Apartheid’-mythe: het ongepaste gebruik van valse en misleidende beweringen over Israël“, waarin werd opgemerkt:

Dat apartheid verwijst naar het  beleid van rassenscheiding  in het Zuid-Afrika van vóór de jaren negentig, een constructie die in de verste verte niet van toepassing is op Israël, lijkt niet relevant voor de VN, ogenschijnlijke mensenrechtengroepen en de media…

Sinds de ondertekening van de Oslo-akkoorden in de jaren negentig, wordt de overgrote meerderheid van de Palestijnen geregeerd door ofwel de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever of Hamas – wat  overigens door de meeste westerse landen als een terroristische groepering wordt beschouwd  – in Gaza. 

De PA, in het bijzonder, werd opgericht met de steun van de internationale gemeenschap, waarbij Palestijnse leiders  bereidwillig instemden om  gedeeltelijke autonomie aan te nemen, terwijl ze Israël veiligheidscontrole gaven in sommige betwiste gebieden ….

Israël is een land waar Arabieren dienen als rechters van het Hooggerechtshof, gevechtspiloten, leden van Knesset, artiesten, atleten, in feite alles wat Israëli’s doen, Arabische Israëli’s doen,  zoals talloze keren diepgaand is onderzocht door HonestReporting.

Amnesty International moest inderdaad zijn toevlucht nemen tot het formuleren van een totaal nieuwe definitie van wat zij ‘de misdaad van apartheid’ noemt om Israël in de rol te krijgen.

Op pagina 37 van haar rapport geeft Amnesty toe dat het “niet probeert te betogen dat, of te beoordelen of, enig systeem van onderdrukking en overheersing zoals gepleegd in Israël en de OPT [Bezette Palestijnse Gebieden], bijvoorbeeld hetzelfde of analoog is aan het systeem van segregatie, onderdrukking en overheersing zoals dat tussen 1948 en 1994 in Zuid-Afrika werd toegepast.”

Dat de OPT-aanduiding op zichzelf bevooroordeeld is, is een ironie die blijkbaar verloren is gegaan bij het personeel van Amnesty.

In plaats daarvan manipuleert Amnesty de realiteit door te vertrouwen op stukjes en beetjes tekst uit de Internationale Conventie over de bestrijding en bestraffing van de misdaad van apartheid. Opgesteld in de jaren ’70, ondertekenden slechts ongeveer de helft van de landen in de wereld dit document. Ondertussen hebben moderne, westerse liberale democratieën – waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk – het niet overgenomen.

Bovendien gebruikte Amnesty in haar rapport elementen van het Statuut van Rome, dat ook werd aangenomen door ongeveer de helft van de bestaande naties, maar, veelzeggend, fel wordt tegengewerkt door wereldmachten,  waaronder de VS.

Daarbij construeerde Amnesty een nieuwe definitie van apartheid die uiteraard door geen enkel land is overgenomen.

In april 2021 gebruikte Human Rights Watch (HRW) een vergelijkbare methode toen het Israël beschuldigde van “het plegen van de misdaden tegen de menselijkheid van apartheid en vervolging”. HonestReporting beschrijft de problemen die met deze Orwelliaanse tactiek gepaard gaan.

In een video hebben we ook uitgelegd hoe de acties van HRW en nu de acties van Amnesty de meest kwetsbare bevolkingsgroepen ter wereld in gevaar brengen .

Amnesty verdraait het internationaal recht verder door te pleiten voor de “terugkeer” van zo’n 5,7 miljoen “Palestijnse vluchtelingen” naar wat nu Israël is. In Amnesty’s verwrongen visie zou elke afstammeling van de oorspronkelijke 750.000 Palestijnen die tijdens de oorlog van 1948 uit Israël zijn gevlucht, een “recht op terugkeer” moeten krijgen – een eis die niet wordt ondersteund door het internationale recht.

De realisatie van deze “terugkeer” zou in de praktijk het einde van de Joodse staat betekenen.

Bovendien bevestigde de vertrekkende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo na een HonestReporting-petitie in januari 2021 dat er in feite minder dan 200.000 èchte Palestijnse vluchtelingen uit 1948 nog in leven zijn.

HonestReporting heeft herhaaldelijk bewezen dat rapporten, zoals de laatste van Amnesty, inherent bevooroordeeld zijn (zie hier ,  hier  en  hier ).

Zoals de redactie van The Wall Street Journal schreef: Amnesty “behandelt de oprichting van Israël als de erfzonde waaruit alle andere overtredingen voortkomen. Alleen al in de 27 pagina’s tellende samenvatting telden we minstens 26 verwijzingen naar 1948 of 1947-1949. De boodschap van Amnesty is dat Israël werd opgericht als een apartheidsstaat en dat dat vandaag de dag nog steeds is.”

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde in een verklaring het rapport van Amnesty als “bedoeld om Israël te demoniseren en brandstof in de motoren van antisemitisme te gieten”, zonder er woorden aan vuil te maken.

De Amerikaanse Democratische wetgever uit New York Ritchie Torres sprak een soortgelijk gevoel uit:

Deze conclusie sluit perfect aan bij de bevindingen van ons uitgebreide onderzoek.

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “Amnesty International Creates New Definition of ‘Apartheid’ to Call For ‘Dismantling’ of Israel” van 1 februari 2022 op de site van Honest Reporting
  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “‘Amnesty paves way to Israeli prosecution:’ Palestinians applaud report” en een artikel van Tovah Lazaroff “Amnesty: We reject Israel’s bare faced lie that we are antisemitic” van 1 februari 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Amnesty International fabriceert nieuwe definitie van ‘Apartheid’ om op te roepen tot ‘ontmanteling’ van Israël

  1. Zonder de gierende leugens & blerende one liners over Israel hebben “humanitaire” organisaties zoals Amnesty, HRW hun reden van bestaan verloren.

    Het is zoals de vele onbekende politici, media “experts” & Hollywood malloten die Israel gebruiken om relevant te worden/blijven en/of een carriere mee op te bouwen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.