Israëls woud van Yatir dreigt te verdwijnen door klimaatverandering

Het woud van Yatir

Dit bos is geplant om de omgeving groener te maken, om mensen te verleiden naar het zuiden van Israël te verhuizen.

Yatir Forest, het grootste door mensen aangeplante bos van Israël en ’s werelds grootste aangeplante bos in een subwoestijngebied, dreigt nu te verdwijnen. 

De thuisbasis van het noordelijke uiteinde van de Negev-woestijn in het zuiden van Israël, de Allepo-dennen van het Yatir-woud zijn daar gegroeid sinds het Joods Nationaal Fonds ze meer dan 60 jaar geleden voor het eerst plantte, en hebben sindsdien overleefd in de vijandige en droge woestijnomgeving.

Het is een wonder om deze bomen in deze moeilijke omstandigheden te zien“, vertelde David Yalin, een onderzoeker in het Yatir Forest Research Station, aan i24NEWS. “We moeten begrijpen dat ze ook een limiet van het aantal aanpassingen zullen bereiken.

Bij het kaartje hierboven: Het Yatir-bos is een bos in Israël gelegen aan de rand van de Negev-woestijn. Het werd ongeveer 60 jaar geleden kunstmatig geplant door het Joods Nationaal Fonds (JNF) in de woestijn en beslaat 2.800 hectare. De rechte noordelijke lijn was vroeger de grens met Jordanië en het bos diende als bescherming; Tegenwoordig is het de grens met Judea & Samaria.

Wetenschappers als Yalin onderzoeken hoe een bos kan overleven onder zulke barre omstandigheden als in de Yatir, waar water in de zomermaanden extreem schaars is. De klimaatverandering vormt echter een aanzienlijke bedreiging voor het leefgebied, met stijgende temperaturen en frequentere droogtes. 

Video: Yatir Forest

Studies suggereren dat de effecten van de opwarming van de aarde kunnen leiden tot 20 procent minder regenval in de regio en zelfs hogere temperaturen. De kenmerken van het bos helpen ook niet mee, omdat onderzoekers suggereren dat de bomen daadwerkelijk bijdragen aan de hoge temperaturen in het gebied.

Yalin legde aan i24NEWS uit dat de woestijn rond het Yatir-woud een zeer sterk albedo heeft, “wat betekent dat veel energie die eruit komt ook terug naar de oppervlakte gaat.” Hij merkte op dat het bos het effect heeft dat het “de warmte erin houdt”. 

Toch blijven mensen daar bomen planten voor “verschillende doeleinden”, vertelde professor Dan Yakir van het Weizmann Institute of Science in centraal Israël aan i24NEWS. “Dit bos is geplant om de omgeving groener te maken, om inwoners en mensen te verleiden om naar het zuiden van Israël te verhuizen.”

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael’s Yatir Forest in danger of disappearing” van 1 februari 2022 op de site van i24News
  • naar een artikelWhy the Yatir forest sleeps in summer – A forest surrounded by desert” van 2 maart 2018 op de site van Flurina Fynn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.