Israël sluit zich aan bij NASA’s ruimtevaart programma om naar Mars te vliegen

Israëlische wetenschappers die deelnemen aan een project simuleren het leven op Mars, buiten Mitzpe Ramon, Zuid-Israël, 18 februari 2018.

Israël is nu een officieel onderdeel van NASA’s Artemis-akkoorden. Woensdag werd een overeenkomst getekend tussen de Israëlische ruimtevaartorganisatie en NASA voor het programma dat van plan is om opnieuw mensen naar de Maan en naar Mars te sturen. Het werd ondertekend als onderdeel van de Israëlische Space Week-evenementen.

De overeenkomst bevat principes voor samenwerking bij ruimteverkenning en het civiele gebruik van de maan, Mars, kometen en asteroïden voor vreedzame doeleinden.

De Artemis-overeenkomsten worden geleid door NASA. Naast de VS telt het momenteel 13 landen: Australië, Oekraïne, de Verenigde Arabische Emiraten, Italië, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Luxemburg, Mexico, Nieuw-Zeeland, Polen, Zuid-Korea en Canada.

Israël is het 15e land in de overeenkomsten. De ondertekening zal naar verwachting Israël in staat stellen om te integreren in het ambitieuze Artemis-programma in een verscheidenheid aan onderzoeks- en wetenschappelijke samenwerkingen naast het versterken van commerciële en economische samenwerkingen op het gebied van de ruimte tussen de ruimtevaartindustrieën van alle aangesloten landen.

Op 11 april 2019 crashte het Israëlische ruimteschip Beresheet op de maan slechts enkele minuten voordat het ruimteschip geacht werd te landen, werd contact opnieuw verloren en stortte het neer op de maan

Israëlische officiële stelt dat toetreding tot de overeenkomst een politiek belangrijke stap voor Israël betekent. Het ondertekeningsproces werd geleid door de ministeries van Innovatie, Wetenschap en Technologie en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Israëlische regering keurde ongeveer een week geleden het besluit goed om toe te treden tot de Artemis-overeenkomsten.

De overeenkomsten werden ondertekend door NASA-hoofd William (Bill) Nelson en directeur van de Israel Space Agency Brigadier General (Res.) Uri Oron. De ceremonie werd bijgewoond door de minister van Innovatie, Wetenschap en Technologie en de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, Michael Herzog.

De minister van Innovatie, Wetenschap en Technologie, Orit Farkash-Hacohen, feliciteerde het hoofd van het ruimteagentschap met de ondertekening van de Artemis-overeenkomst en de toetreding van Israël tot wat zij noemde, “het meest ambitieuze, complexe en dure ruimteprogramma ter wereld”.

Ze voegde eraan toe dat de toetreding van Israël tot Artemis betekent: “een nieuwe bouwsteen in onze relatie met de Verenigde Staten, onze grote vriend in de wereld. De essentie van het Artemis-programma: iets gewaagds en inspirerends doen.”

Over het vooruitzicht om opnieuw mensen op de maan te laten landen, zei minister Farkash-Hacohen:

Israël kan en moet een sleutelrol spelen in deze droom. Israël kan een bijdrage leveren op elk gebied dat met de ruimte te maken heeft, inclusief het gebruik van Israëlische ruimtepakken op de eerste vlucht al in maart volgend jaar. Dit is eens te meer een bewijs dat technologie en innovatie een belangrijke diplomatieke rol spelen. De Israëlische geest heeft een naam die grenzen en continenten overschrijdt, zelfs de lucht is niet de limiet.

Generaal Oron zei dat hij net zo trots was om de Artemis-overeenkomsten te ondertekenen, zoals goedgekeurd door de Israëlische regering.

Onze toetreding opent een breed scala aan diverse opties – technologisch, zakelijk en politiek – en bewijst nogmaals de positie van Israël op het gebied van innovatie en technologie”, zei hij. “Al in de komende maanden, bij de lancering van de Artemis 1-missie, neemt Israël deel via een speciaal pak tegen straling, het resultaat van de ontwikkeling van het Israëlische bedrijf Stamard met de hulp van het ruimteagentschap. Vandaag toont de ruimte eens te meer het enorme potentieel dat erin schuilt voor Israël in het bijzonder en voor de hele wereld op het gebied van innovatie, technologie en internationale diplomatie. Ik ben ervan overtuigd dat door het Artemis Plan de hele mensheid vooruit zal komen, niet alleen in de ruimte maar ook hier op aarde.

Generaal Oron voegde eraan toe dat het Israëlische ruimteagentschap zal werken aan zoveel mogelijk samenwerkingen op het gebied van onderzoek, wetenschap, innovatie en economie, in het kader van de Artemis-overeenkomsten, tussen Israëlische instanties en haar internationale collega’s.

Het belangrijkste doel van het Artemis-programma, het meest complexe en dure programma van NASA, is om mensen al in 2025 op de maan te laten landen en later om een ​​permanent bemand onderzoeksstation op te richten.

Het ruimtevaartuig dat de astronauten van de aarde naar de maan zal brengen, zal hoogstwaarschijnlijk het Orion-ruimtevaartuig zijn, dat NASA ontwikkelt voor zowel vluchten naar het ruimtestation als voor diepe ruimtemissies, voornamelijk vluchten naar de maan en in de toekomst mogelijk bemande vluchten naar Mars.

Israël nam al deel aan “Artemis 1”, die naar verwachting in maart 2022 zal worden gelanceerd. Proeven van het asteroïde schildpak van de Israëlische ruimtevaartorganisatie, die in januari vorig jaar begonnen, werden uitgevoerd in het internationale ruimtestation. Het pak zal naar verwachting een sleutelrol spelen in het Artemis-programma, aangezien astronauten die in de verre ruimte opereren, bescherming nodig hebben tegen gevaarlijke zonnestraling.

In de onbemande Artemis 1-missie, die gepland staat voor de maan, wordt dit de eerste keer dat de effectiviteit van de technologie tegen straling in de diepe ruimte wordt getest. Deze vlucht zal onbemand zijn, maar zal twee poppen in de vorm van een vrouw vervoeren: de ene “Zohar” die het beschermende pak zal dragen, en de andere, “Helga”, die het niet zal dragen. Na de terugkeer van de twee poppen beladen met stralingssensoren, zal het mogelijk zijn om ze te vergelijken en de effectiviteit van het vest te testen.

Ilan Ramon, de eerste Israëlische astronaut, kwam in 2003 om het leven tijdens een fatale missie met het ruimteveer Columbia

In 1981 was Ilan Ramon de jongste piloot die deelnam aan het bombardement van de Iraakse kernreactor in Osirak (Operatie Opera) om te voorkomen dat Irak in staat zou zijn om atoomwapens aan te maken.

Hij werd in 1997 door de NASA geselecteerd om de eerste Israëliër te worden die in de ruimte vloog. Ilan Ramon slaagde erin op 16 januari 2003 voor zijn land geschiedenis te schrijven toen de Space Shuttle Columbia (STS-107) in de ruimte werd gelanceerd.

Maar bij de terugkeer van de shuttle naar de aarde op 1 februari 2003 liep het flink mis. De Columbiashuttle explodeerde en brak in stukken toen het in de dampkring weerkeerde. Ilan Ramon en zes andere bemanningsleden kwamen om het leven, zestien minuten voor het zou landen. Ilan was 48 jaar oud.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael Joins NASA’s Artemis Accords – Program to Return People to the Moon and to Mars” van 27 januari 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikel “Moon Landing by Israel’s Beresheet Spacecraft Appears to End in Crash” van 11 april 2019 op de site van The New York Times
  • ♦ naar een artikel van Lente Van Hee “Maanlanding Israëlische privélander mislukt: “Als de eerste poging mislukt, dan probeer je opnieuw”” van 11 april 2019 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “Israël sluit zich aan bij NASA’s ruimtevaart programma om naar Mars te vliegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.