Europese Unie schort in stilte de financiering van omstreden Palestijnse NGO’s op wegens banden met terreur

We vragen om antwoorden van de Israëlische regering, en we hebben nog geen overtuigende antwoorden gekregen… We hebben bewijs nodig van deze beweringen.

Dit was de reactie van Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken, in reactie op het besluit van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz in oktober 2021 om zes Palestijnse niet-gouvernementele organisaties aan te wijzen als terreurgroepen vanwege hun banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

De PFLP staat bekend om het plegen van talloze terroristische gruweldaden in de afgelopen decennia en staat op de zwarte lijst van onder meer de Verenigde Staten en de EU, met inbegrip van België en Nederland.

Borrells opmerkingen – gemaakt tijdens een gesloten ad-hocvergadering van het verbindingscomité, de internationale donorgroep voor de Palestijnse Autoriteit – volgden op een koor van kritiek op Israël, waaronder beschuldigingen dat de regering probeert “het toezicht op de mensenrechten te muilkorven” en probeert om zijn tegenstanders te “straffen”.

Tijdens een persconferentie ondervraagd over het Israëlische besluit, plaatste de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Ned Price vraagtekens bij de zet van Israël en sprak hij de bewering van Jeruzalem tegen dat de regering-Biden van tevoren was gewaarschuwd voor de aanduidingen.

“Wij geloven dat respect voor mensenrechten, fundamentele vrijheden en een sterk maatschappelijk middenveld van cruciaal belang zijn voor verantwoordelijk en responsief bestuur”, zei Price in een schijnbare uithaal gericht tegen de Israëlische regering.

En op typisch hyperbolische wijze bestempelden de Verenigde Naties, die plannen aankondigden om dit jaar een van de Palestijnse NGO’s te financieren, de aanduidingen als een “frontale aanval op de Palestijnse mensenrechtenbeweging en op mensenrechten overal“, terwijl ze beweerden dat dergelijke acties “niet wat een democratie die zich houdt aan algemeen aanvaarde mensenrechten en humanitaire normen zou doen.

De verklaring van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten prees ook de Palestijnse groepen: 

Deze organisaties spreken de taal van universele mensenrechten. Ze gebruiken een op rechten gebaseerde benadering van hun werk, inclusief een genderanalyse, om alle soorten mensenrechtenschendingen in Palestina te documenteren, inclusief bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen.”

De zes NGO’s die door Israël op de zwarte lijst werden gezet wegens banden met de PFLP

Grote delen van de media volgden een vergelijkbare lijn, met nieuwszenders zoals de Associated Press, bijvoorbeeld, die het besluit van Gantz bestempelden als “een grote escalatie van [Israëls] decennialange hardhandig optreden tegen politiek activisme in de bezette gebieden.”

Het is daarom verrassend dat er niet veel is gezegd over de laatste ontwikkeling, namelijk dat de Europese Commissie stilletjes de EU-financiering aan een van de getroffen ngo’s, al-Haq , heeft opgeschort, en daarnaast de liefdadigheidsinstelling Oxfam heeft opgedragen de financiering van een andere van de groepen, de Union of Agricultural Works Committees (UWAC) – dat wil zeggen, “totdat de situatie is opgehelderd.”

Het besluit van Brussel werd onthuld in een schriftelijke vraag aan de Commissie, ingediend door een groep EU-parlementsleden.

Ondertussen maakte de Nederlandse regering ook haar bedenkingen over UAWC toen zij de financiering van de “landbouw” -organisatie bezuinigde na een onafhankelijke audit die talrijke banden met de PFLP aantoonde.

Zoals HonestReporting eerder aangaf , concludeerde een zeven maanden durend onderzoek uitgevoerd door Proximities Risk Consultancy, waarvan de resultaten eerder deze maand werden gedeeld met wetgevers in Brussel, het volgende:

  • Van 2007 tot 2020 waren er minstens 34 individuele banden tussen de UAWC en PFLP. Van deze 34 waren er 28 UAWC-bestuursleden, en 12 bekleedden tegelijkertijd “leidende posities” in beide organisaties.
  • Ook zijn er aanwijzingen voor organisatorische banden tussen de UAWC en PFLP. Er waren contacten tussen vertegenwoordigers, uitingen van solidariteit en gezamenlijke ontmoetingen. De UAWC en PFLP deelden ook gebouwen. Volgens het onderzoeksbureau is het “redelijk om te verwachten dat de UAWC op de hoogte is van deze organisatorische banden met de PFLP.”

Zoals duidelijk is, stapelen de bewijzen zich op dat Israëls beoordeling van het bestaan ​​van banden tussen de zes NGO’s en de PFLP gegrond is.

HonestReporting heeft de kwestie inderdaad uitgebreid behandeld, waardoor journalisten en wetgevers toegang hebben tot cruciale informatie die het beleid helpt informeren (zie bijvoorbeeld hier en hier ). Daarom vinden wij het gepast dat mediakanalen verslag uitbrengen over de laatste ontwikkelingen.

Bovendien zou het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken misschien het voorbeeld van de EU willen volgen door op zijn minst een update te geven over zijn onderzoek naar de activiteiten van deze Palestijnse NGO’s. Dit geldt vooral omdat Washington miljoenen dollars aan hulp heeft toegezegd aan groepen op de Westelijke Jordaanoever.

We moedigen onze lezers aan om opheldering te vragen door – beleefd maar resoluut – contact op te nemen met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Amerikaanse ambassade in Israël.

Bronnen:

  • naar een artikel van Rachel O’Donoghue “European Union Quietly Suspends Funding to Palestinian NGOs, Months After Criticizing Israel Over Terror Designation” van 26 januari 2022 op de site van Honest Reporting

Een gedachte over “Europese Unie schort in stilte de financiering van omstreden Palestijnse NGO’s op wegens banden met terreur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.