Rusland veroorzaakt GPS-storingen op Ben Gurion Airport

De afgelopen weken hebben piloten van verschillende luchtvaartmaatschappijen te maken gehad met een fenomeen dat na drie jaar is teruggekeerd: ernstige GPS-storingen op vliegtuigen die zich voorbereiden om te landen op Ben Gurion Airport.

Volgens een rapport van maandag door Kan 11 News omvat de activiteit van het Russische leger op de luchtmachtbasis Khmeimim in de Syrische havenstad Latakia de operatie van geavanceerde en krachtige verdedigingssystemen, die de elektromagnetische golven in de oostelijke Middellandse Zee verstoren. Dit verstoort ook de landing van vliegtuigen in Israël.

Israël wendde zich tot de Russen en vroeg hen het systeem niet meer te gebruiken vanwege de schade die het veroorzaakt. De Russen weigerden het verzoek en antwoordden dat de systemen bedoeld waren om hun soldaten te beschermen, aldus het rapport.

Ondertussen werkt het Israëlische defensie-instituut aan het neutraliseren van de verstoring veroorzaakt door de Russische navigatiesystemen.

Een piloot van een van de luchtvaartmaatschappijen in Israël zei dat

[..] deze incidenten ons begin 2019 behoorlijk hard hebben geraakt, en destijds is het op de een of andere manier min of meer uitgekomen. In de afgelopen drie of vier weken beginnen we het opnieuw te beleven in de buurt van Ben Gurion Airport. Er zijn speculaties dat dit een soort actie is van de Russen, die proberen te voorkomen dat ze schade oplopen door het verstoren van GPS-systemen.

Bronnen:

  • naar een artikelRussia causing GPS disruptions at Ben Gurion Airport” van 1 februari 2022 op de site van Israel National News (INN)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.