Nederlandse uitgever stopt omstreden Anne Frank boek nadat slordig onderzoek duidelijk werd

Een Nederlandse uitgever heeft het drukken opgeschort van een boek dat suggereerde dat een joodse notaris Anne Frank had verraden en zei dat er vragen waren over het onderzoek erachter, volgens een interne e-mail die door Reuters werd gezien .

The Betrayal of Anne Frank: A Cold Case Investigation“, van de Canadese schrijfster Rosemary Sullivan (°1947) uitgebracht op 18 januari, veroorzaakte een sensatie toen het zei dat onderzoekers Arnold van den Bergh als de hoofdverdachte hadden genoemd. Andere onderzoekers bekritiseerden later de bevindingen en zeiden dat het “vol fouten” zat.

De uitgever van de Nederlandstalige editie aka ‘Het verraad van Anne Frank‘, Ambo Anthos, zei maandagochtend in een e-mail aan de eigen auteurs dat zij een meer “kritische houding” had moeten nemen ten aanzien van de publicatie.

Op dit moment worden de conclusies van het onderzoek door verschillende onderzoekers in twijfel getrokken. Het spijt ons zeer dat de inhoud van een uitgave van onze uitgeverij een dergelijke reactie uitlokt. Als uitgeverij is het niet mogelijk alle details van het betoog van een team van onderzoekers en auteurs op juistheid of onderbouwing te beoordelen, maar wij zijn wel verantwoordelijk voor de uitgave in het Nederlandse taalgebied.

We realiseren ons dat we in een stroomversnelling zijn terechtgekomen door de internationale publicatie en dat een kritischer houding hier mogelijk was geweest. Wij wachten op antwoorden van het onderzoeksteam op de vragen die zijn gerezen en stellen de beslissing om eventueel bij te drukken voorlopig uit.

Het ging niet in op de details van de vragen en het bedrijf weigerde verder commentaar te geven toen Reuters contact opnam . Er was geen onmiddellijke reactie op verzoeken om commentaar van vertegenwoordigers van de auteur, Rosemary Sullivan, of van de Engelstalige uitgever van het boek, HarperCollins.

Brabosh.com op FB: Een boek schrijven over Anne Frank met nieuwe info zonder dat de auteurs ook maar enig bewijs van waarheid voor kunnen voorleggen. Het doel ervan is wel duidelijk én bewezen: 1. de Holocaust belasteren en aldus ridiculiseren; 2. de schuld voor de judeocide bij de Joden zelves te leggen en 3. de verantwoordelijkheid onttrekken of vergoelijken bij de daders (nazi’s en hun collaborateurs). En zoals altijd het geval is met leugens: “Tegen dat de waarheid zijn broek heeft aangetrokken, is de leugen tegen lichtsnelheid 4 keer rond de aarde gedraaid.”

De familie Frank: (van links naar rechts): Margot, Otto, Anne en Edith Frank, Amsterdam, 1941. Met dank aan het Anne Frank Fonds, Basel, Zwitserland [beeldbron: USHMM]

Bronnen:

 • naar een artikelDutch Publisher Halts Anne Frank Book Amid Questions on Research” van 31 januari 2022 op de site van The Algemeiner
 • naar een artikel van Alexander Verstraete “Uitgever van “Het verraad van Anne Frank” biedt excuses aan: “We stellen beslissing om boek bij te drukken uit”” van 31 januari 2022 op de site van VRT NWS

Een gedachte over “Nederlandse uitgever stopt omstreden Anne Frank boek nadat slordig onderzoek duidelijk werd

 1. Als ze een grijntje moraal hadden gehad dan hadden ze dit boek ‘per direct uit de handel gehaald!

  Het is een boek, gepromoot via commerciele belangen (boek & TV serie) gebaseerd op 85% “waarheid”, zonder een enkel bewijs en over de rug van een dode Joodse man die zich niet meer kan verdedigen,.

  Géén crimineel in de wereld word veroordeeld via 85% “”bewijs””……behalve een dode Jood!

  Het is de absolute verkooppitch……maar wél totaal abjecti

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.