Frankrijk geeft 15 door nazi’s geroofde kunstwerken terug aan rechtmatige joodse eigenaren

De Franse minister van Cultuur Roselyne Bachelot-Narquin beloofde op 15 maart 2021 dat zij het werk “Rosen unter Bäumen” van Gustav Klimt zou teruggeven aan de Joodse eigenaren

De Nationale Assemblee van Frankrijk keurde vorige week de teruggave goed van 15 kunstwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi’s waren gestolen aan de erfgenamen van de Joodse families die ze eerder bezaten, meldde Artnet.

In een wet die dinsdag unaniem is aangenomen, spraken leden van het lagerhuis van het Franse parlement over schilderijen, sculpturen en tekeningen die zijn ondergebracht in enkele van de grootste musea van Frankrijk, waaronder het Louvre, Musée d’Orsay en het kasteelmuseum van Compiègne. 

Deze omvatten het werk “Le Père” van Marc Chagall en Gustav Klimts “Rosen unter Bäumen“, het enige schilderij van de Oostenrijkse kunstenaar in de Franse nationale collecties.

De Franse minister van Cultuur Roselyne Bachelot zei dat

[..] het historische wetsvoorstel de eerste keer was dat het land een wet aannam om werken uit de Tweede Wereldoorlog terug te geven aan Joodse families. De Franse regering toestaan ​​deze kunstwerken in bezit te houden, was een ontkenning van de menselijkheid [van deze Joodse families], van hun herinnering, van hun herinneringen.

Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer van het Parlement, waar de senatoren het op 15 februari zullen goedkeuren.

Het spoorwegstation van Izbica in Polen in 1942

Klimt’s “Rosen unter Bäumen” uit 1905 werd in 1911 aangekocht door de Oostenrijks-Joodse industrieel en verzamelaar Viktor Zuckerkandlvolgens The Art Newspaper

Nadat Zuckerkandl en zijn vrouw stierven, werd het schilderij doorgegeven aan zijn nicht, Eleonore “Nora” Stiasny, die het in 1938 moest verkopen aan een lid van de nazi-partij tijdens de Duitse annexatie van Oostenrijk. 

De Oostenrijkse Nora Stiasny en haar familie werden later gedeporteerd naar het Izbica Ghetto in het bezette Polen en op 9 april 1942 vermoord door de nazi’s. Het schilderij werd in 1980 door Frankrijk aangekocht en is ondergebracht in het Musée d’Orsay.

Het schilderij “Le Père‘ van Chagall was eigendom van de Pools-joodse gitaarbouwer en muzikant David Cender, die gedwongen werd zijn huis en bezittingen te verlaten na de Duitse invasie van Lodz in 1940.

Cender werd naar het concentratiekamp Auschwitz gestuurd, waar hij het overleefde terwijl zijn vrouw en dochter werden gedood. Hij vestigde zich in 1958 in Frankrijk en het kunstwerk bevindt zich momenteel in het Centre Pompidou.

“Le Père” uit 1911 van Marc Chagall

De andere werken die als onderdeel van het wetsvoorstel worden gerestitueerd, omvatten een schilderij van Maurice Utrillo, dat momenteel in het Utrillo-Valadon Museum in Frankrijk is, samen met 11 tekeningen en een wassen beeld.

Bronnen:

  • naar een artikel van Shiryn Ghermezian “France to Return 15 Nazi-Looted Works of Art to Jewish Owners, Including Chagall, Klimt Paintings” van 31 januari 2022 op de site van The Algemeiner

2 gedachtes over “Frankrijk geeft 15 door nazi’s geroofde kunstwerken terug aan rechtmatige joodse eigenaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.