Amnesty-rapport dat Israël beschuldigt van apartheid staat ‘los van de realiteit’, zegt Lapid

Anti-Israël demonstranten demonstreren tegen de Zuid-Afrika-Israëlische betrekkingen in Kaapstad in 2018 [beeldbron: Mike Hutchings/Reuters]

Amnesty wil sancties, boycots en arrestaties van Israëlische functionarissen gebruiken om het bestaan ​​van Israël als Joodse staat aan te vallen
reageerde NGO Monitor.

Israël zei maandag dat het de “valse beschuldigingen” verwerpt in een publicatie van Amnesty International UK waarin het land een “apartheidsstaat” wordt genoemd.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid, zei:

In plaats van naar feiten te zoeken, citeert Amnesty leugens die door terroristische organisaties zijn verspreid. Amnesty was ooit een gewaardeerde organisatie die we allemaal respecteerden. Tegenwoordig is het precies het tegenovergestelde. Het is geen mensenrechtenorganisatie, maar gewoon een andere radicale organisatie die propaganda weergalmt zonder serieus onderzoek.

In de publicatie, getiteld “Israel’s Apartheid against Palestinians: Cruel System of Domination and Crime against Humanity“, dat naar verwachting vandaag dinsdag 1 februari zal worden vrijgegeven, wordt beweerd dat Israël sinds de oprichting in 1948 een “expliciet beleid heeft gevoerd om een ​​Joodse demografische hegemonie” om zijn “controle over land te maximaliseren ten gunste van Joodse Israëli’s”.

Amnesty beweert dat het in het 211 pagina’s tellende rapport “Israëls geïnstitutionaliseerde en systematische discriminatie van Palestijnen binnen het kader van de definitie van apartheid onder internationaal recht” heeft gedocumenteerd, volgens uitgelekte exemplaren van het embargo-onderzoek gepubliceerd door de in Israël gevestigde waakhondgroep NGO Toezicht houden op.

Het stelt dat “Israël de Joodse overheersing [‘Jewish domination’] over de Palestijnse economie handhaaft door de uitsluiting en opzettelijke verwaarlozing van Palestijnse gemeenschappen in Israël.”

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde de inhoud van het rapport voor het herhalen van dezelfde leugens, inconsistenties en beweringen van “bekende anti-Israëlische haatorganisaties”:

Vijf minuten serieuze feitencontrole waren genoeg om te weten dat de feiten die in het rapport verschenen een waanidee waren, los van de realiteit. Israël is niet perfect, maar het is een democratie die zich inzet voor internationaal recht en openstaat voor controle, met een vrije pers en een sterk Hooggerechtshof.

“Amnesty noemt Syrië geen ‘apartheidsstaat’ – een land waarvan de regering een half miljoen van zijn eigen burgers heeft vermoord – noch Iran of enig ander corrupt en moorddadig regime in Afrika of Latijns-Amerika’, zei de minister van Buitenlandse Zaken. “Ik haat het om het argument te gebruiken dat als Israël geen Joodse staat was, niemand in Amnesty het zou durven tegenspreken, maar in dit geval is er geen andere mogelijkheid.”

NGO Monitor merkte op dat het de bedoeling van Amnesty is om “sancties, boycots en arrestaties van Israëlische functionarissen te gebruiken om het bestaan ​​van Israël als Joodse staat aan te vallen.”

Het voerde ook aan dat het rapport antisemitisch is volgens de werkdefinitie van de International Holocaust Remembrance Alliance, die inhoudt dat “het Joodse volk het recht op zelfbeschikking wordt ontzegd, bijvoorbeeld door te beweren dat het bestaan ​​van een staat Israël een racistische onderneming is.”

De juridisch adviseur van NGO Monitor, Anne Herzberg, merkte op dat de publicatie soortgelijke beschuldigingen weergeeft van NGO’s zoals Human Rights Watch en de Israëlische B’Tselem-groep. 

Het rapport van Amnesty biedt niets nieuws aan de discussie. Het maakt gewoon deel uit van de discriminerende en beledigende campagne die in 2021 werd gelanceerd door NGO’s zoals HRW en B’Tselem, die gebaseerd is op verzonnen wetten en discriminerende stijlfiguren uit een eeuw aan antisemitische propaganda. Het is duidelijk getimed om lawfare-initiatieven te exploiteren bij de door dictators geleide VN-Mensenrechtenraad, zoals de onderzoekscommissie naar het conflict in 2021.

Tijdens een media-briefing maandag beweerde ze later dat het rapport zou kunnen leiden tot terugslag die bezocht werd in Joodse gemeenschappen buiten Israël.

“Het zal waarschijnlijk leiden tot intimidatie van Joden op campussen, meer aanvallen op Joden op straat en meer vandalisme van synagogen”, zei Herzberg over het document.

Dat sentiment werd gedeeld door de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Lior Haiat, die zei dat …:

[..] het over de grens gaat omdat het het bestaan ​​van de staat Israël als het thuisland van het Joodse volk ondermijnt. Zonder twijfel zal dit soort berichtgeving meer olie op het vuur gieten dat brandt in de straten van Europa en helaas ook in Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Deze beschuldigingen zullen antisemitisme over de hele wereld doen ontvlammen.

In een tweet op maandag zei Amnesty International dat het dinsdag om 9.00 uur GMT (11 uur Israëlische tijd) een live persconferentie zou houden om het rapport vrij te geven.

Joodse wereldgroepen veroordeelden ook het aanstaande rapport, ook in een verklaring op zondag van alle grote Amerikaanse Joodse organisaties die het beschreven als een “lasterlijk document” dat “die antisemieten over de hele wereld van brandstof voorziet die proberen het enige Joodse land op aarde te ondermijnen.”

In de verklaring, die gezamenlijk is uitgegeven door de Conferentie van voorzitters van Major American Jewish Organizations, Anti-Defamation League (ADL), American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), American Jewish Committee (AJC), B’nai B’rith International en de Joodse Federaties van Noord-Amerika, wordt gezegd:

Het rapport maakt geen geheim van zijn ware bedoeling – dat is om laster te werpen op de staat Israël, die het afschildert als onwettig, beginnend bij zijn oprichting in mei 1948 Het negeert het feit dat de robuuste democratie van Israël zijn Arabische burgers volledige rechten en gelijkheid verleent, een Arabisch-moslim-nationalistische partij in de regeringscoalitie van Israël omvat, evenals een geschiedenis van hoge Israëlische Arabische regeringsfunctionarissen, waaronder rechters van het Hooggerechtshof, ministers, hoge diplomaten, militaire officieren en leden van de Knesset. We roepen alle partijen van goed vertrouwen op om deze ideologisch gedreven polemiek te veroordelen en ons in plaats daarvan te concentreren op inspanningen die de partijen bij elkaar zullen brengen – in plaats van meer wantrouwen en verdeeldheid aan te wakkeren.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “Amnesty Report Charging Israel With Apartheid Is ‘Divorced From Reality,’ Says Lapid” van 31 januari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelNew @Amnesty report makes up yet another fake definition of apartheid – just for Israel” van 30 januari 2022 op de site van Elder of Ziyon
  • naar een artikel van Tovah Lazaroff “Amnesty’s Israel apartheid charge aims to erase Jewish state – Foreign Ministry” van 31 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van Gerald Steinberg “The Israel-Apartheid Lie: A Brief History” van 31 januari 2022 op de site van The Australia/Israel & Jewish Affairs Council (AIJAC)
  • naar een artikelLate to the Propaganda Party – Amnesty’s Derivative Echo of the NGO Apartheid Attack Against Israel” van 31 januari 2022 en een artikelApartheid Resource Page” van 30 januari 2022 op de site van NGO Monitor
  • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Amnesty-rapport dat Israël beschuldigt van apartheid staat ‘los van de realiteit’, zegt Lapid

  1. De échte agenda van Amnesty, HRW, UNHRC, UN, EU & friends is duidelinjk….systematische vernietiging van de Joodse staat Israel en nee…..niet door actieve oorlog (want daar zijn ze te slap voor), maar door eenzijdige wetten & regels gebaseerd op leugens en historische verdraaing & onjuistheden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.