Meer dan de helft van de Israëlische Joden verwacht dat antisemitisme in Europa nog zal toenemen

In het kader van de Internationale Holocaustherdenkingsdag onthulde het European Forum van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem een ​​nieuw onderzoek dat zegt dat Israëli’s verwachten dat het antisemitisme in Europa zal verergeren.

Wat betreft de toekomst van de Israëlisch-Europese betrekkingen, zei socioloog en directeur van het Europese Forum van de universiteit, professor Gili Drori, “dit onderzoek onthult de urgentie van het bestuderen van de multidimensionaliteit van Israëlisch-Europese betrekkingen. We zien dat naast de zeer sterke handelsbetrekkingen en formele overeenkomsten tussen Israël en Europa, Israëli’s de opkomst van antisemitisme en de groeiende macht van politiek rechts in Europa met grote verontrusting observeren.

Volgens de onderzoeksresultaten van de Hebreeuwse Universiteit:

Het joodse leven in Europa zal naar verwachting met meer vijandigheid worden geconfronteerd. Meer dan de helft  (53%) van de Joodse respondenten gelooft dat de situatie van de Joden in Europa zal verslechteren, en slechts 25% gelooft dat de dingen hetzelfde zullen blijven. Oudere, meer religieuze respondenten waren pessimistischer. Van de Arabische respondenten zei iets meer dan de helft dat de situatie voor Joden in Europa gelijk zal blijven (52%) of zelfs verbeteren (20%).

 Religieuze oriëntatie bepaalde welke Europese landen als het meest antisemitisch werden beschouwd. Over het algemeen voerden Frankrijk (39%) en Polen (33%) het peloton aan van de Europese landen die als de meest antisemitische landen werden beschouwd, met Duitsland ver achter op de derde plaats (15%). Bij nadere beschouwing bleek echter dat Duitsland op nummer 1 stond onder religieuze joden; Frankrijk was het hoogst onder religieuze en traditionele joden; en Polen leidde het peloton onder seculiere Joden. Van de Arabische respondenten rangschikten ze Polen en Duitsland het hoogst.

Kritiek op Israël is niet per se een antisemitische daad. Hoewel slechts een derde van de ondervraagde joden een direct verband legde tussen kritiek op Israël en antisemitisme, geloven de meeste joodse respondenten dat er soms een verband tussen beide bestaat.

Joden en Arabieren waren verdeeld over de vraag of het EU-beleid antisemitisch is.  Op de vraag of ze het beleid van de Europese Unie als antisemitisch beschouwen, verwierp een derde (27%) van de Joodse respondenten het idee ronduit, terwijl een gelijk aantal (27%) van mening was dat het beleid werd gemotiveerd door antisemitisme. Tweevijfde (40%) van de Joodse respondenten zei dat sommige wel en andere niet. Het percentage Arabieren dat geen enkel verband zag tussen EU-beleid en antisemitisme was aanzienlijk hoger (53%).

Gisela Dachs, een professor aan het European Forum van de Hebreeuwse Universiteit en hoofdauteur van het onderzoek, zei: “Hoewel de meeste Israëli’s een verband zien tussen kritiek op het Israëlische en Europese beleid en antisemitisme, waren de respondenten veel genuanceerder dan de Israëlische politici. Israëli’s die Europa kennen, weten ook onderscheid te maken tussen de verschillende landen, en dat zie je hier terug in het onderzoek.”

Dachs voegde eraan toe dat “de perceptie dat Frankrijk bovenaan de lijst van antisemitische Europese landen staat, me niet verbaasde. Het is lange tijd een publiek geheim geweest dat Frankrijk bol staat van antisemitisme – en niet alleen onder de extreemrechtse politici en bevolkingsgroepen. Sinds de Tweede Intifada van Israël in 2000, hebben Franse Joden het gevoel gekregen dat er misschien geen toekomst is voor de jongere generatie in Frankrijk, en heel wat zijn naar Israël geëmigreerd om hun Joodse identiteit te behouden.”

De resultaten maken deel uit van een onderzoek dat is opgesteld door het European Forum van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Het onderzoek werd uitgevoerd in persoonlijke interviews bij de respondenten thuis van 5 tot 26 oktober en omvatte 1006 mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder in een willekeurige, representatieve steekproef van de Israëlische volwassen bevolking. Het veldwerk is gedaan door het PORI Instituut en deels gefinancierd door de Hanns-Seidel-Foundation in Jeruzalem.

Bronnen:

  • naar een artikelHebrew University survey: More than half of Israeli Jews, Arabs expect European anti-Semitism to worsen” van 27 januari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Een gedachte over “Meer dan de helft van de Israëlische Joden verwacht dat antisemitisme in Europa nog zal toenemen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.