Houthi-rebellen schieten raketten af ​​op Abu Dhabi terwijl de Israëlische president de VAE bezoekt

Zondag, 30 januari 2022. Israël’s president Isaac Herzog in gesprek met de machtige kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan (GPO/Amos Ben Gershom)

De Verenigde Arabische Emiraten hebben maandagochtend een ballistische raket onderschept die werd afgevuurd door de Houthi-rebellen in Jemen toen president Isaac Herzog het land bezocht, zeiden de lokale autoriteiten, de derde dergelijke aanval in de afgelopen weken.

De aanval tijdens het bezoek van Herzog voedt alleen maar de aanhoudende spanningen die de wijdere Perzische Golf treffen, die een reeks aanvallen heeft gezien toen de nucleaire deal van Iran met wereldmachten instortte en de jarenlange oorlog in Jemen woedde.

Terwijl onderhandelaars in Wenen nu proberen het akkoord te redden en door de Emiraten gesteunde troepen druk uitoefenen op de Houthi’s, lanceren de rebellen hun langste-afstandsaanvallen tot nu toe. Die aanvallen vormen een grote uitdaging voor de Emiraten, die zichzelf lange tijd bij internationale bedrijven heeft geadverteerd als een veilige hoek van een anders gevaarlijke buurt.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, veroordeelde de Houthi-aanval. “Terwijl de Israëlische president de VAE bezoekt om bruggen te bouwen en de stabiliteit in de regio te bevorderen, blijven de Houthi’s aanvallen uitvoeren die burgers bedreigen”, schreef Price op Twitter.

In de uren na de Houthi-aanval, begin maandag, zeiden Syrische staatsmedia dat een Israëlische aanval plaatsvond in de buurt van Damascus. De IDF erkende het niet onmiddellijk.

Het door de VAE gerunde WAM -persbureau meldde de onderschepping en zei dat “de aanval geen verliezen tot gevolg had, aangezien de overblijfselen van de ballistische raket buiten de bevolkte gebieden vielen.”

Het was niet meteen duidelijk waar de raketresten vielen. De civiele luchtverkeersleidingsdienst van het land zei dat er geen onmiddellijk effect was op het vliegverkeer in de VAE, de thuisbasis van de langeafstandsvervoerders Emirates en Etihad.

De hoogste aanklager van het land heeft al gedreigd dat mensen die een dergelijk incident filmen of plaatsen, strafrechtelijk worden vervolgd in de VAE, een autocratische federatie van zeven sjeikdoms op het Arabische schiereiland. Dat maakt het voor journalisten nog ingewikkelder om over dergelijke incidenten te rapporteren

President Isaac Herzog met de kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan, in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, zondag 30 januari 2022 (GPO/Amos Ben Gershom)

De president en zijn vrouw kregen een grootse officiële welkomstceremonie in het koninklijk paleis. Tijdens de ceremonie werden de Israëlische en Emirati volksliederen gespeeld, de delegaties werden gepresenteerd aan de leiders, en vervolgens bekeek de president de koninklijke erewacht, die een 21-saluutschoten uitvoerde ter ere van zijn aankomst.

“Dit bezoek is een uitdrukking, zoals u correct zei, Uwe Hoogheid, van de visie en droom van vrede en de geest van vrede, die we naar de hele regio brengen”, zei Herzog tijdens de bijeenkomst. “We zijn twee succesvolle naties die zijn begonnen met heel weinig in onze handen, onze landen hebben ontwikkeld tot een succesvol paradijs en in veel opzichten een voorbeeld zijn voor de wereld van hoe een natie met een visie op de toekomst te leiden en te ontwikkelen.”

Hij voegde eraan toe dat “dit een boodschap naar de hele regio stuurt dat er een alternatief is voor vrede en samenleven, en dat de zonen en dochters van Abraham vreedzaam naast elkaar kunnen wonen ten behoeve van de mensheid.”

De Abraham-akkoorden werden in september 2020 in het Witte Huis ondertekend .

“Deze boodschap van vrede is de hoeksteen van onze relatie. En we zijn hier om een ​​boodschap over te brengen aan zowel de Israëli’s als de Emirati’s en de regio dat de Abraham-akkoorden moeten worden voortgezet en dat meer landen zich bij ons moeten aansluiten bij dit streven’, voegde Herzog eraan toe.

De prins zei dat het bezoek van Herzog, kort na een bezoek van de Israëlische premier Naftali Bennett, bevestigt dat de relatie tussen de twee landen “op volle kracht vooruitgaat en dat er een gemeenschappelijke en sterke wil is om hen te versterken ten behoeve van van onze landen en volkeren.”

Bronnen:

  • naar een artikelHouthi rebels fire missile at Abu Dhabi as Israeli president visits UAE” van 31 januari 2022 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikelHerzog, bin Zayed agree to advance security, economic coordination” van 30 januari 2022 en een artikel‘It’s safer to be Jewish in the UAE than in the USA’” van 31 januari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.