Amerika’s nieuwe antisemitisme begint met culturele uitwissing van Amerikaanse joden

Leden van de Famous Players-Lasky Corporation: van links naar rechts: Jesse L. Lasky (Joods), Adolph Zukor (Joods), Samuel Goldwyn (Joods), Cecil B. DeMlle (Joods) en Al Kaufman [beeldbron: Bibliotheek van het Congres]

Qanta A. Ahmed: “Als moslimvrouw die zich inzet voor de bestrijding van de radicale islam, doe ik onderzoek naar hedendaags antisemitisme, in het bijzonder islamistisch antisemitisme, en heb ontdekt dat joden vanuit drie richtingen worden geconfronteerd met haat.

De wereld erkende terecht de recente 77e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz, toen Amerikaanse en geallieerde troepen overlevende Joodse gevangenen bevrijdden van een van de meest wrede en massale moordmachines van de Holocaust die de levens en stemmen van 1,1 miljoen Joden.

Tegenwoordig wist de Amerikaanse cultuur, op een veel subtielere manier, de stemmen van veel Joodse Amerikanen uit.

Het Academy Museum of Motion Pictures is onlangs geopend in Hollywood, maar wat volgens Rolling Stone ontbrak, was elke verwijzing naar de Joodse kunstenaars die nazi-Duitsland ontvluchtten en die de miljarden dollars kostende, werelddominante filmindustrie van de grond af aan zouden opbouwen, een industrie die we tegenwoordig kennen als Hollywood.

Industriereuzen – waaronder Jack Warner, oprichter van Warner Brothers, en Carl Laemmle, oprichter van Universal Studios – werden beide uitgesloten van het museum.

In plaats daarvan richten de tentoonstellingen zich op kunstenaars zoals de Ethiopische filmmaker Haile Gerima en de Japanse animator Hayao Miyazaki die, hoewel ze zeker geslaagd waren, vooral werden gevierd vanwege hun werk als leden van en het portretteren van meerdere gemarginaliseerde identiteiten.

Leden van de academie gaven naar verluidt toe dat ze hadden gelobbyd om ‘niet-blanke’ cinema te laten zien en ‘blanke bijdragen’ te bagatelliseren. Maar in de drang om diversiteit en inclusie te vertegenwoordigen, werd de Joodse basis van Hollywood uitgewist.

Haim Saban, vermaard mediamagnaat en joodse filantroop, merkte op dat de joodse bijdragen aan Hollywood op grimmige wijze waren uitgewist, en met een belang van $ 50 miljoen  in het museum maakte hij zijn observaties bekend.

Het museum heroverweegt nu wat op zijn best een vergissing is, of wat waarschijnlijker is een omkering van Joden als vervolgde minderheid in een blanke bevoorrechte klasse.

Dit is in een tijd waarin antisemitisme en haatmisdrijven tegen joden steeds vaker voorkomen in de VS. Onlangs heeft een Britse jihadistische terrorist vier joodse gelovigen gegijzeld in een Texas-synagoge in Colleyville tijdens Shabbat-diensten, terwijl het livestream-publiek toekeek.

Na een impasse van 11 uur en 200 wetshandhavers hadden zich verzameld, leidde de rabbijn de gijzelaars naar vrijheid, waarbij hij de terrorist afleidde met een stoel, waardoor hij zijn gemeenteleden redde en naar veiligheid vluchtte. De terrorist werd gedood door agenten die vervolgens de scène beveiligden.

Hoewel deze aanval Amerikaanse joden en degenen die hen steunen, schokte, noemden de FBI en de Amerikaanse president Joe Biden het incident pas later een ‘terreurdaad’ en een ‘haatmisdrijf’ tegen joden.

In plaats van opgelucht adem te halen, moet het land erkennen dat het antisemitisme in Amerika gestaag toeneemt.

Als moslimvrouw die zich inzet voor de bestrijding van de radicale islam, ook wel islamisme genoemd, doe ik onderzoek naar hedendaags antisemitisme, met name islamistisch antisemitisme. Soms hebben sommigen in de VS de islamistische antisemiet opgehemeld, zelfs verheerlijkt, door het islamistische antisemitisme niet als een strategie te erkennen.

Niet alle moslims zijn islamisten, maar alle islamisten zijn inderdaad moslim. Deze hiërarchie van slachtofferschap overziet veel Joden die zelf van Arabische afkomst zijn. De huidige framing herschikt ze als blanken, waarbij ze over het hoofd zien dat een joods persoon deel uitmaakt van een vervolgde religieuze minderheidsgroep.

De beruchte opmerking van Ilhan Omar, lid van het Democratische congreslid van Minnesota, ‘Het draait allemaal om de Benjamins’, was ronduit antisemitisch. Omar en de Democratische Rep. Rachida Tlaib uit Michigan zijn aanhangers van de door Palestijnen geleide BDS-beweging. Omar had zelfs verklaard dat “Israël de wereld heeft gehypnotiseerd”, wat de Republikeinse Liz Cheney, de toenmalige voorzitter van de Republikeinse Conferentie van het Huis, ertoe aanzette om er bij de Democraten op aan te dringen Omar uit de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis te zetten. Het was een daad die werd herhaald door het Republikeinse Joods Comité.

Waarom is dit van belang?

Zowel FBI-directeur Christopher Wray als uitvoerend adjunct-directeur van de FBI National Security Branch, Jill Sanborn, verwezen naar de recente dader van het gijzelingsincident in Coleyville, en naar de moeilijkheid om eenzame actoren te identificeren, met “minder punten om te verbinden”.

Dit negeert de realiteit dat het antisemitisme in Amerika al 45 jaar hoog ligt. Uit gegevens van de politie van New York blijkt dat het aantal anti-joodse haatmisdrijven in 2021 met 51% is gestegen, waarbij het totale aantal aanvallen bijna gelijk is aan dat van haatmisdrijven tegen Azië en tegen homomannen samen.

Amerikaans-Joodse gemeenschappen zijn gedwongen om gewapende beveiliging in te zetten sinds de aanslag in Pittsburgh in oktober 2018 op de Tree of Life Synagogue, waarbij 11 joden werden gedood, evenals de Poway-aanval in april 2019 in Californië, waarbij een joodse vrouw werd gedood.

Joden worden vanuit drie richtingen geconfronteerd met antisemitisme. Ten eerste, van extreemrechts, neonazi’s, blanke supremacisten en ultranationalisten vormen een merk van antisemitisme dat wijdverbreide aandacht krijgt in de media.

Maar antisemitisme komt ook van links, met een opkomende neo-orthodoxie die een aantal inspanningen op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie (DEI) drijft om Joden als minderheden uit te wissen. 

De Heritage Foundation publiceerde onlangs het Diversity Delusion -rapport over DEI-officieren in vooraanstaande academische instellingen in Amerika, waarin de buitengewone niveaus van antisemitisme worden beschreven die zijn geuit door vooraanstaande DEI-officieren aan de beste universiteiten van het land.

Vanwege de angst om als islamofoob bestempeld te worden, is het vehikel van islamistisch antisemitisme in het spel. Islamisme, vermomd als het grote monotheïsme van de islam, is een kunstmatige 20e-eeuwse totalitaire ideologie die de taal en metaforen van de islam steelt, maar in de kern een kosmische vijandschap koestert met alle zaken die te maken hebben met het jodendom, het zionisme en Israël.

Dit fanatisme dreef “Lady Al Qaeda” naar wie de gijzelnemer van Colleyville verwees. Vreemd genoeg, vanwege het afschrikmiddel van islamofobie, noemden de media haar een ‘Pakistaanse neurowetenschapper’ in plaats van een federaal veroordeelde terrorist.

Hoewel de familie van de Colleyville-terrorist heeft gezegd dat hij geestelijk gestoord was, en de FBI sindsdien haar aanvankelijke ontkenning dat antisemitisme een motief was, heeft gecorrigeerd, valt niet te ontkennen dat het iconische symbool van religieuze joden bij aanbidding een doelwit is van dodelijk antisemitisme.

Het feit dat de gijzelnemer zich op Joden richt voor aanbidding, zijn verlangen om te spreken met en te streven naar de vrijlating van een van de meest iconische vrouwelijke jihadistische terroristen die ooit zijn veroordeeld en zijn uitgesproken verlangen om zijn dood te ontmoeten, suggereren dat hij werd blootgesteld aan en geïndoctrineerd door jihadisten ideologie, die een beroep doet op de rechteloze.

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, is de pandemie een vehikel geworden voor digitaal antisemitisme voor sommigen die beweren vaccinatie en viruscomplottheorieën te hebben, wat suggereert dat de pandemie deel uitmaakt van een ‘joods complot’, waarbij vaccinatie-ontwikkelingen de joden verrijken.

Digitaal antisemitisme wint snel nieuwe aanhangers. Recente  rapporten onthullen dat alle negen grote sociale-mediaplatforms, waaronder YouTube, Twitter, Instagram en TikTok, niet alleen antisemitisme dragen, maar het ook snel verspreiden.

Antisemitisme reist met snelheden die de afgelopen jaren niet zijn gezien en muteert in hoog tempo. De poging om Joden uit te wissen herhaalt zich. Helaas hebben we deze film al eerder gezien.

Bronnen:

 • naar een artikel van Qanta A. Ahmed “America’s new anti-Semitism begins with cultural erasure of US Jews” van 30 januari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
 • naar een artikel van Stuart Weinstock “How American Jews built Hollywood” van 14 december 2021 op de site van Jewish Unpacked

Een gedachte over “Amerika’s nieuwe antisemitisme begint met culturele uitwissing van Amerikaanse joden

 1. Zonder Jehoshuah géén Jezus en zonder Joden géén Hollywood.

  Zonder Josef Ganz géén Volkswagen kever en zonder Levie Citroen géén Citroën. etc.etc.etc.

  Ze kunnen wissen wat ze willen maar de “”Joodse luis in de pels” is niet klein te krijgen.

  Het beste wat de Joodse gemeenschap in de VS, die hun kompas een beetje is kwijtgeraakt aan hun liberaal/progressieve idiotie, is een goede dosis Jodenhaat…….en daar word voor gezorgd!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.