Golfstaten boos op Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad over steunbetuigingen voor Houthis

Op 22 januari 2022 werden video’s geüpload naar verschillende YouTube-kanalen van demonstraties in Gaza georganiseerd door de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) ter ondersteuning van de Houthi’s in Jemen die op hun beurt worden gesteund door Iran. De demonstranten scandeerden: ‘Dood aan de Saudi-clan!… Amerika is de Grote Satan!’

Op 22 januari 2022 werden video’s geüpload naar verschillende YouTube-kanalen van demonstraties in Gaza ter ondersteuning van de Houthi’s in Jemen.

De demonstranten zwaaiden met Palestijnse en Jemenitische vlaggen en posters met de afbeeldingen van IRGC Qods Force Commander General Qasem Soleimani, van Hezbollah Stafchef Imad Mughniyah, en Hezbollah Secretaris-Generaal Hassan Nasrallah. De demonstranten scandeerden: ‘Dood aan de Saud-clan!… Amerika is de Grote Satan!’

Na berichten over zware verliezen aan mensenlevens op 21 januari 2022 door de door Saudi-Arabië geleide Arabische coalitie tegen de door Iran gesteunde Houthi-beweging in Jemen, hield de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) een massale betoging in de Gazastrook. 

Tijdens de bijeenkomst hielden de deelnemers foto’s omhoog van de leider van de Houthi-beweging ‘Abd Al-Malik Al-Houthi en van andere leiders van de door Iran geleide verzetsas, zoals de secretaris-generaal van Hezbollah Hassan Nasrallah en de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die werd gedood door de VS.

In zijn toespraak tijdens de bijeenkomst bekritiseerde Khaled Al-Batsh, lid van het politieke bureau van PIJ, de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en beschuldigde deze van het plegen van “bloedbaden” en “het vermoorden van vrouwen, kinderen en ongewapende burgers” in dienst van de VS en Israël. 

Hij voegde eraan toe dat “de Arabische legers Palestina hebben verlaten en nu hun rol is om de tronen [van de leiders] te beschermen tegen de woede van de volkeren.” Een officiële PIJ-verklaring veroordeelde scherp de “agressie” van de Arabische coalitie en van de Arabische regimes “die hun lot hebben verbonden aan het Amerikaans-zionistische beleid in de regio”.

Er moet worden vermeld dat er geen Hamas-leiders werden gezien bij de betoging, maar aangezien deze beweging de Gazastrook controleert, werd de betoging waarschijnlijk met haar goedkeuring gehouden.

Diezelfde dag legde Mahmoud Al-Zahhar, lid van het politieke bureau van Hamas soortgelijke verklaringen af ​​aan de Libanese zender Al-Mayadin, waarin hij zei dat “de Golfregimes die Jemen aanvallen een prijs zullen betalen voor hun beleid”, en dat “de Saoedische coalitie wil sussen het Westen en de zionistische entiteit.”

De steunbetuigingen voor de Houthi’s tijdens de bijeenkomst in Gaza en de verklaringen van Hamas-functionaris Al-Zahhar hebben de woede in de Golf tegen Hamas opnieuw doen oplaaien. 

Artikelen in de Saoedische en Emirati pers en berichten op sociale media beschuldigden Hamas van verraad en ondankbaarheid voor het de rug toekeren van de Arabieren in het algemeen en de Golfstaten in het bijzonder, en van het dienen van Iran. 

Een Saoedische journalist riep zelfs op om alle hulp aan de Palestijnen stop te zetten, die “elke mogelijke [overtreding] tegen het [Saoedische] koninkrijk hebben begaan”.

Op 23 januari 2022 heeft Hamas, klaarblijkelijk om de woede in de Golf te sussen, een persbericht uitgegeven waarin zij afziet van de botte opmerkingen tegen de Golfstaten en benadrukte dat deze “niet onze positie en ons beleid weerspiegelen, dat bekend en onveranderlijk is”. , zich te onthouden van inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van [Arabische] landen.” 

De verklaring benadrukte dat Hamas geïnteresseerd is in het onderhouden van “evenwichtige” betrekkingen met alle Arabische en islamitische elementen, wat duidt op zijn nauwe betrekkingen met Iran, de beschermheilige van de Houthi’s.

Bronnen:

  • naar een artikelGulf States Furious At Hamas, Palestinian Islamic Jihad Over Expressions Of Support For Houthis” van 27 januari 2022 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.