Holocaust Remembrance Day bewijst dat de hele wereld van dode Joden houdt

I See Dead People’ is een gedenkwaardig citaat uit de bovennatuurlijke horrorfilm The Sixth Sense uit 1999 met Haley Joel Osment en Bruce Willis

De groeiende hoeveelheid lippendienst die de wereld betoont aan de nagedachtenis van de Zes Miljoen wordt keurig geëvenaard door de zelfgenoegzaamheid over of steun voor hedendaagse jodenhaat.

Het was een geweldige dag voor de Israëlische diplomatie. Voor het eerst nam de Algemene Vergadering van de VN een resolutie aan die werd gesponsord door de Joodse staat en kreeg bijna universele steun. 

Aangenomen op 20 januari – de 80e verjaardag van de Wannsee-conferentie, waar nazi-bureaucraten bijeenkwamen om de uitroeiing van het Europese jodendom nauwgezet te plannen met behulp van een industrieel slachtmodel – riep de maatregel de wereld op om de duidelijke definitie van antisemitisme aan te nemen die naar voren werd gebracht door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), die ontkenning van de Holocaust omvat, en voor inspanningen om deze te bestrijden.

Het succes van het initiatief, dat met evenveel symboliek mede werd gesteund door Duitsland en uiteindelijk door in totaal 112 andere landen, was de prioriteit van de Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties Gilad Erdan, en zijn harde werk werd beloond. Slechts één van de 193 leden van de Algemene Vergadering – Iran – maakte bezwaar tegen de goedkeuring ervan zonder de noodzaak van een hoofdelijke stemming.

Erdan had gelijk toen hij opmerkte dat onwetendheid over de Holocaust een groot probleem is en het ontkennen van de waarheid over de vernietiging van het Europese Jodendom mogelijk maakt. De aanneming van de resolutie helpt ook om de aandacht te vestigen op de jaarlijkse herdenkingen van de Holocaustherdenkingsdag van de internationale gemeenschap op 27 januari.

Zoals elk jaar zal dit politici en andere figuren in staat stellen plechtige verklaringen af ​​te leggen over de noodzaak om de slachtoffers van de Holocaust, en om zich te verzetten tegen antisemitisme en elke vorm van haat. De toespraken zullen iedereen eraan herinneren dat we onze kennis over de Holocaust moeten gebruiken om ervoor te zorgen dat soortgelijke tragedies “nooit meer” mogen gebeuren.

Maar dit zullen grotendeels loze woorden zijn. Dat is niet alleen waar omdat de meeste mensen die ze uiten, alleen maar door de bewegingen gaan in een enorme oefening in het signaleren van deugden. Het is ook omdat het duidelijk is dat de groei van antisemitische haatzaaiende uitlatingen en acties over de hele wereld keurig is geëvenaard door de even groeiende hoeveelheid lippendienst aan de Holocaust.

Iedereen weet al dat de “Nooit meer”-talk van wereldleiders waardeloos is. Massa-gruweldaden blijven over de hele wereld plaatsvinden met verdovende regelmaat. Genocide in Rwanda werd met onverschilligheid onthaald door wereldleiders, ook die, zoals voormalig president Bill Clinton, die waarschijnlijk dachten dat ze het meenden toen ze al die toespraken over de Holocaust hadden gehouden. Hetzelfde gold voor de genocide in Darfur in Soedan.

Vandaag uitten velen hun verontwaardiging toen de mede-eigenaar van de Golden State Warriors van de National Basketball Association openhartig genoeg was om te zeggen dat hij “niets kan schelen” over de aanhoudende genocide van etnische moslim Oeigoeren door het communistische regime in China. 

Hetzelfde geldt voor de NBA, die veel zaken doet in China, evenals voor NBC en andere bedrijven die willen profiteren van de Olympische Winterspelen die volgende maand in Peking worden gehouden door degenen die verantwoordelijk zijn voor deze misdaad. Maar noch de Amerikaanse regering, noch het grootste deel van het Amerikaanse bedrijfsleven geeft hier genoeg om om meer te doen dan zwakke uitingen van bezorgdheid.

Maar het probleem met antisemitisme gaat veel dieper dan de cynische realpolitik die China een pass heeft gegeven voor zijn misdaden of zelfs de onverschilligheid die de meeste mensen in het Westen voelen over alles wat er in Afrika gebeurt. De wortels van jodenhaat zitten diep en worden gevoed door een diverse reeks houdingen, waaronder traditioneel westers antisemitisme, islamistische minachting voor dhimmi ’s (niet-moslimvolkeren met een tweederangsstatus) en linkse intersectionele ideologie die de giftige mythe dat joden en de joodse staat blanke bevoorrechte onderdrukkers zijn die gedelegitimeerd moeten worden.

Het is niet alleen dat deze krachtige intellectuele en culturele krachten hebben bijgedragen aan de groei van antisemitische houdingen en acties. Het is dat sommige van dezelfde instellingen die zich graag aansluiten bij het koor van veroordelingen van de gebeurtenissen van 80 jaar geleden, vaak platforms bieden voor degenen die tegenwoordig ophitsen tegen Joden.

Zoals de titel van het populaire boek van Dara Horn aangeeft, houden mensen van dode joden. Zoals ze opmerkte, verafgoodt de wereld Anne Frank, vooral wanneer haar nalatenschap wordt gedestilleerd in de grotendeels misleidende regel uit haar dagboek dat ‘mensen echt goed van hart zijn’. 

Dat sentiment werd gebruikt als de slotregel van een populair toneelstuk en verfilming van haar verhaal, hoewel zij en haar familie werden verraden, opgepakt, gevangengezet en vervolgens vermoord door degenen die niet goed van hart waren.

Op die manier kunnen de jaarlijkse herdenkingen die elk jaar in januari plaatsvinden ter gelegenheid van de verjaardag van de bevrijding van Auschwitz, beter worden gekarakteriseerd als de dag waarop men van dode Joden houdt.

Dat geldt in het bijzonder bij de Verenigde Naties en haar organisaties, zoals de Mensenrechtenraad. Dat de wereldorganisatie decennialang een beerput van antisemitisme is geweest, is geen geheim, ook al is de cultuur ervan comfortabeler geworden voor de Israëlische diplomaten die daar gestationeerd zijn.

Ondanks de triomf van Erdan hebben de Verenigde Naties niet echt een transformatie ondergaan als het gaat om antisemitisme. Zoals professor Anne Bayefsky de afgelopen maand heeft geschreven in een reeks columns die de afgelopen maand in JNS zijn gepubliceerd, is de wereldorganisatie zojuist begonnen met een open onderzoek om de Joodse staat te demoniseren. 

Terwijl anderen symbolische resoluties over de ontkenning van de Holocaust hebben gevierd, heeft de VN-bureaucratie een programma in gang gezet dat voortbouwt op de erfenis van de conferentie van Durban in 2001, waar antisemitisme de vrije loop mocht laten.

Inderdaad, de wijdverbreide aanvaarding van dezelfde “apartheidsstaat” leugen over Israël dat gepopulariseerd werd door de troepen die Durban in scène hadden gezet, is een verbluffend bewijs dat een generatie Holocaust-educatie weinig heeft gedaan om hedendaags antisemitisme af te schrikken of te voorkomen wanneer het opereert onder het mom van antizionisme.

Even belangrijk is dat de wildgroei aan Holocaust-educatie die de lessen ervan wil veralgemenen, het tegenovergestelde effect heeft gehad dat men had gehoopt. In plaats van mensen te leren Joodse rechten te respecteren of te begrijpen hoe antisemitisme altijd een in wezen politieke vorm van haat is geweest, heeft deze universalisering zowel de Holocaust van zijn specifieke inhoud ontdaan als het tot een metafoor gemaakt voor alles wat mensen als vreselijk beschouwen.

Het is geen toeval dat de Holocaust-analogieën zich de afgelopen jaren hebben verspreid. Rechtse partijen vergelijken het met COVID-vaccinmandaten waar ze een hekel aan hebben, en linksen gebruiken het om politieke figuren te demoniseren die ze verafschuwen, zoals voormalig president Donald Trump (iets waar joodse groepen zich bijzonder schuldig aan hebben gemaakt). Dit gebeurt niet omdat er niet genoeg Holocaust-educatie is, maar omdat er teveel van het verkeerde soort is dat misleidende lessen geeft die aanleiding geven tot het promiscue gebruik ervan als politiek argument.

Een van de meest veelzeggende tekenen van het mislukken van de inspanningen van de Joodse gemeenschap op dit gebied is dat individuen en groepen die zelf schuldig zijn aan het delegitimeren van Joden en Israël op een manier die duidelijk past bij de IHRA-definitie van antisemitisme, geen jammer dat ze zich ertegen verzetten. 

Dat mensen zoals Rep. Ilhan Omar (D-Minn.), politiek activist Linda Sarsour en hun bondgenoten bij de Council of American-Islamic Relations (CAIR), evenals tal van andere groepen die de antisemitische BDS-beweging tegen Israël, zijn allemaal klaar om hun verzet tegen Jodenhaat te verklaren en toewijding aan de nagedachtenis van de Holocaust vertelt u alles wat u moet weten over hoe zinloos dergelijk gepraat in 2022 is geworden.

De woorden die we op 27 januari zullen horen spreken, zijn zeker beter dan de openlijke Jodenhaat die we horen van Iran en anderen die de Holocaust ontkennen terwijl ze een nieuwe beramen. De enige echte mate van verzet tegen antisemitisme is echter hoe bereid je bent om solidair te zijn met de rechten van levende joden, niet of je denkt dat de nazi’s slecht waren. 

Zolang de toename van antisemitisme gelijke tred houdt met de sympathie voor dode Joden, is Holocaust Memorial Day gewoon een middel voor degenen die onverschillig of vijandig staan ​​tegenover het voortbestaan ​​van de Joden om deugdzaam te zijn. Als zodanig kan het meer kwaad dan goed doen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Jonathan S. Tobin “The Holocaust Remembrance Day rule that proves everyone loves dead Jews” van 26 januari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
 • met dank aan Tiki S. voor de hint

Een gedachte over “Holocaust Remembrance Day bewijst dat de hele wereld van dode Joden houdt

 1. En ze hieven het glas, deden een plas……. en morgen gaat alles verder zoals het was.

  Europa zal weer iedere anti Israel NGO betalen en iedere anti Israel resolutie steunen.

  Maar volgens de EU hebben anti Israel politiek & Jodenhaat niets met elkaar te maken!

  Maar kijkend naar de Europeese geschiedenis dan zien we dat ze het in de meeste gevallen mis hadden met hun aanames & analyses.

  Maar de speeches waren indrukwekkend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.