Hamas zet bewoners met geweld uit hun huizen in Rafah en bulldozert alles weg

Rafah in Gaza januari 2021. Bulldozers van Hamas breken gebouwen en olijfgaarden af en verdrijven de bewoners [beeldbron: Facebook]

De Hamas-autoriteiten in de Gazastrook zijn begin deze maand een campagne begonnen om staatsgronden nabij de grensovergang bij Rafah te onteigenen, als onderdeel van een project om de grensovergang uit te breiden, waardoor veel burgers dakloos en werkloos werden.

Hamas, door de Verenigde Staten, de Europese Unie, Canada, Australië en Japan als een terroristische organisatie beschouwd, heeft in januari 2021 met geweld tientallen Gazanen uitgezet en hun huizen gesloopt vanwege de bewering dat ze op “regeringsgrond” waren gebouwd. 

Destijds meldde het in de VS gevestigde Al-Monitor-outlet dat Hamas-troepen huizen en boerderijen in de buurt van de zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook met de grond gelijk hebben gemaakt en daarbij inwoners hebben aangevallen.

Rafah: Tuinen, akkers en olijfbomen werden platgewalst

Minstens 23 Palestijnse families raakten ontheemd. Ze kregen geen compensatie of alternatieve huisvesting aangeboden, waardoor sommigen de enige optie hadden om in tenten te wonen. Een jaar later staan ​​ze blijkbaar nog steeds op straat .

En geen enkele mainstream nieuwszender heeft het verhaal gerapporteerd.

Op 15 december 2020, amper drie weken voordat de bulldozers naar Rafah werden gestuurd, zou de door Hamas gecontroleerde Palestijnse Landautoriteit groen licht hebben gegeven voor de onteigening van 13,6 hectare grond met als doel de commerciële oversteek met Egypte uit te breiden.

Rafah in Gaza januari 2022. Bulldozers van Hamas breken gebouwen af en verdrijven de bewoners [beeldbron: Facebook]

Hamas beweerde dat de “bewoners geen eigendomsbewijzen hebben die hun eigendom bewijzen”, maar de uitgezette families vertelden Al-Monitor dat dit niet ongebruikelijk was en maakten duidelijk dat hun percelen “geregistreerd waren bij de afdeling onroerend goed van de gemeente Rafah als niet-gouvernementele landen.”

De door Hamas benoemde burgemeester van Rafah waarschuwde dat Hamas’ veronachtzaming “meer dan 90% van Rafah’s land” in gevaar bracht voor confiscatie.

Bewoners overleven in tenten op het verwoeste terrein in Gaza

Mohammed Abu Shteiwi vertelde:

We leven op dit land en bewerken het al meer dan 40 jaar – dat wil zeggen, voordat Hamas in 2007 de controle over de Gazastrook overnam, en zelfs vóór de oprichting van Hamas in 1987. De families die op deze gronden wonen, hebben geen ander onderkomen.

Abu Shteiwi schreef vervolgens op Facebook , waar hij ook foto’s en video’s plaatste van mensen die in armoede leven, dat de acties van Hamas “een aanslag en een aanval waren. Vernietiging van ons eigendom, diefstal van land, gewelddadige mishandeling van vrouwen en bewoners zonder enig recht.

Het oogstte weinig of geen aanklachten van regeringen. Op 10 januari 2022 ging Abu Shteiwi opnieuw naar Facebook : “Sinds een jaar en meer leefden sommige mensen tot nu toe in het koude weer op het puin van hun huizen.

Hamas brengt zowel Palestijnen als Israëli’s schade toe

De heersers van Gaza vertrappen de rechten van de Palestijnen. HonestReporting heeft benadrukt hoe Hamas en andere terreurgroepen in de Gazastrook burgers gebruiken als menselijk schild (zie bijvoorbeeld hierhierhier en hier). 

Het is bekend dat Hamas woongebouwen, hotels, ziekenhuizen en zelfs scholen gebruikt als lanceerplatforms voor aanvallen op Israël.

Eerder riepen de Gazanen Hamas en zijn bondgenoten op om te stoppen met het opslaan van wapens in woonwijken. De zeldzame interne verontwaardiging volgde op een grote explosie op de Al-Zawiya-markt in Gaza-Stad, waarbij één persoon om het leven kwam en 14 anderen gewond raakten.

Na ernstige overstromingen eerder deze maand in Gaza, beschuldigden sommigen Hamas van het omleiden van fondsen die bestemd waren voor infrastructuurprojecten voor de bouw van tunnels, die vaak worden gebruikt om wapens te smokkelen en terreuraanslagen tegen Israël uit te voeren.

HonestReporting dringt er daarom bij de media op aan om de misdaden van Hamas in Gaza aan de orde te stellen, vooral als ze betrekking hebben op het schenden van mensenrechten. 

Daarnaast dringen we er met name op westerse diplomaten op aan om de organisatie die zij definiëren als een terroristische groepering die zowel Palestijnen als Israëli’s blijft schaden, publiekelijk te veroordelen.

We moedigen onze abonnees aan om contact op te nemen met het kantoor van de EU-vertegenwoordiger op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza, evenals met de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem, om hen beleefd aan te sporen stelling te nemen tegen het misbruik door Hamas van zijn eigen burgers.

Bronnen:

  • naar een artikel van Akiva Van Koningsveld “Media, Diplomats Still Silent Over Hamas’ Violent Evictions of Dozens in Gaza” van 27 januari 2022 op de site van Honest Reporting
  • naar een artikel van Rasha Abou Jalal “Hamas forcibly expels residents from their homes in Rafah” van 7 januari 2021 op de site van Al Monitor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.