Europese delegatie in Israël ergert diplomate van BuZa-Israël

Israël beschouwt de Europeanen als té pro-Palestijns en als anti-Israël en anti-Joods

Een recente ontmoeting tussen een top-ambtenaar van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken en een groep diplomaten en ambassadeurs uit 16 Europese landen ontaardde al snel in een bitsige rel, volgens een rapport van donderdag.

Het incident vond twee weken geleden plaats toen de Europese delegatie arriveerde bij het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een routinevergadering om de situatie op de Westelijke Jordaanoever te bespreken, aldus Walla News.

Hoewel van de Europese diplomaten werd verwacht dat ze hun bezorgdheid uitten over de toename van het geweld van kolonisten tegen Palestijnen, maakten ze ook van de gelegenheid gebruik om bezwaren naar voren te brengen tegen bouwplannen voor nederzettingen en andere kwesties.

Diplomaten spraken hun bezorgdheid uit over de Israëlische voortgang van de bouw in het controversiële E1-gebied tussen Jeruzalem en de Ma’ale Adumim-nederzetting, evenals over controversiële Israëlische plannen om te bouwen in de Givat Hamatos-wijk in Oost-Jeruzalem. Ze noemden ook ander gedrag in Area C van de Westelijke Jordaanoever, dat onder Israëlische controle staat.

De zorgen werden door de door de Britten geleide delegatie gepresenteerd in een officiële brief aan Aliza Bin Noun, de voormalige ambassadeur van Israël in Frankrijk, die nu dienst doet als directeur van de afdeling Europese Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bin Noun antwoordde dat de brief beledigend was. “Na alles wat de nieuwe Israëlische regering voor de Palestijnen heeft gedaan, komt u klagen?” antwoordde Bin Noun scherp, volgens Walla.

Sinds de nieuwe regering in juni vorig jaar werd beëdigd, heeft ze de goedkeuring aangekondigd van duizenden vergunningen voor Palestijnen in Judea & Samaria en in de Gazastrook om in Israël te werken. Het heeft ook honderden bouwvergunningen goedgekeurd voor Palestijnen in gebied C in Judea & Samaria – een stap die in jaren niet is genomen.

Maar de regering heeft ook plannen gemaakt voor duizenden woningen buiten de Groene Lijn, vergelijkbaar met de cijfers van eerdere coalities. Het heeft er ook voor gezorgd dat de Joodse gemeenschappen van Homesh en Evyatar in het noorden van Samaria overeind konden blijven.

Walla weigerde in te gaan op de punten die door de Europeanen naar voren waren gebracht en meldde dat Bin Noun naar verluidt terugschreeuwde: “Je maakt me kwaad.”

De Europese diplomaten zeiden dat de sfeer slecht was en snel uit de hand liep, waarbij de bijeenkomst werd afgebroken en eindigde in een “grote crisis”.

De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Lior Haiat, leek het rapport te bevestigen en vertelde Walla dat “soms Europese standpunten worden gepresenteerd op een manier die voor ons onaanvaardbaar is en dat dit een scherp en duidelijk antwoord verdient, zelfs als onze reactie niet aardig is tegenover de Europeanen.

Het incident in december kwam toen de nieuwe regering werkte aan het verbeteren van de betrekkingen met Europese bondgenoten, die onder voormalig premier Benjamin Netanyahu waren verwaterd.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid heeft geprobeerd de banden te herstellen door ontmoetingen met vertegenwoordigers van landen die tot de luidste critici van Israël behoorden, zoals Ierland en Noorwegen.

Bronnen:

 • naar een artikel‘You’re pissing me off!’ Israeli diplomat reportedly yells at European envoys” van 7 januari 2022 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikel ““You’re Pissing Me Off!” Israeli Ambassador Rips European Envoys” van 7 januari 2022 op de site van Israel Today

3 gedachtes over “Europese delegatie in Israël ergert diplomate van BuZa-Israël

 1. Israel heeft toch geen enkel rrespect voor de Europese angsthazen en leugenaars.
  Europa is een schande jegens Israel

  Like

 2. Ja, dan kunnen we alleen maar blij zijn met het naderende conflict/oorlog tussen Rusland & Ukraine.

  Dan kunnen onze “diplomaten” laten zien wat ze waard zijn en zich bezig gaan houden met échte problemen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.