Antisemitisme, Holocaust-ontkenning: eerst vergasten ze ons, nu gaslighten ze ons

Vrijdag, 19 maart 2021. Joe Biden viel drie keer op rij terwijl hij aan boord ging van de jet van Andrews Air Force Base in Maryland, op weg naar Atlanta in Georgia. Het is een perfecte weerspiegeling van zijn beleid [beeldbron: Metro UK]

“Er is iets met de Joden. We zijn een favoriet doelwit – we ondergaan 58% van Amerika’s haatmisdrijven, ondanks dat we slechts 2% van de bevolking uitmaken.”

Gaslighten.” Het is een nieuw woord uit een oude film. Het betekent liegen om mensen aan hun eigen perceptie van de werkelijkheid te laten twijfelen. 

In de film Gaslight uit 1944 probeert de kwaadaardige echtgenoot van Ingrid Bergman haar gek te maken door haar realiteit te ontkennen. 

Gaslighting berooft mensen van hun verhalen, hun ervaringen, van de waarheid. Door dit te doen, delegitimeert gaslighting hen. Door hun ervaringen onzichtbaar te maken, worden ze zichtbaarder als doelwit.

In de jaren veertig werd in de weinige berichtgeving in Amerika over de Holocaust zelden de nadruk gelegd op Joden als doelwitten – ook tientallen andere slachtoffergroepen. Toch werden de verspreide protesten gedekt als Joodse, niet Amerikaanse, bijeenkomsten.

Vandaag de dag duiken Holocaust-ontkenners, door het Joodse volk – en de wereld – met gas te verlichten, op na de misdaad en plegen een opruimingsmisdaad. Ze zeggen: “Je bent gek! Iets dat monsterlijk niet kon gebeuren!” Dus eerst vergasten ze ons, nu gaslighten ze ons.

Door te verwerpen wat er is gebeurd, verwerpen deze meester-leugenaars ook andere waarheden. Door het juiste historische verhaal te ontkennen, proberen Holocaust-ontkenners ook onze historische rechten te ontkennen om als Joden in ons thuisland te leven.

De pogingen tot gaslighting van vandaag zijn geëxplodeerd in een spookachtige jodenhaat. Er is iets met de Joden. We zijn een favoriet doelwit – we ondergaan 58% van Amerika’s haatmisdrijven, ondanks dat we slechts 2% van de bevolking uitmaken.

Maar wanneer een jodenhatende islamist een synagoge bedreigt tijdens sjabbat-gebeden, tekeergaand dat joden de wereld beheersen, terwijl hij probeert een nog flamboyantere jodenhater uit de gevangenis te lokken, is het politiek niet correct om hem een ​​jodenhater te noemen. 

Een Brits-Pakistaanse moslim nam op zaterdag 15 januari ’s middags vier mensen, waaronder een rabbijn, in gijzeling in de congregatie Beth Israel in Colleyville, Texas. De terrorist eiste de vrijlating van een veroordeelde terroriste, de 49-jarige Aafia Siddiqui

Beth Israel synagoge in Colleyville

De schutter “was bijzonder gefocust op één kwestie”, zei de leidende FBI-agent, “en het was niet specifiek gerelateerd aan de Joodse gemeenschap .” President Joe Biden, die op zijn minst het t-woord ‘terreur’ gebruikte, zei toch eerst dat het te vroeg was om te weten ‘waarom’ de schutter ‘antisemitische en anti-Israëlische opmerkingen gebruikte’.

Het is duidelijk dat velen vandaag de dag de Jodenhaat ontkennen om de confrontatie met de islamitische Jodenhaat te vermijden. Maar dit is een oud verhaal. Deze fantoomhaat neemt vele vormen aan. Sommigen haten Joden omdat ze opvallen, anderen haten Joden omdat ze erbij horen; sommigen haten van rechts, anderen van links. 

Te midden van deze kakofonie van onverdraagzaamheid, kiezen mensen handige doelen terwijl ze ongemakkelijke waarheden ontwijken. Ze veroordelen de antisemieten die ze hoe dan ook haten, en zien het antisemitisme van alle bondgenoten over het hoofd. Te midden van zo’n partijdige vertroebelde verwarring bloeit het kwaad.

Gebeurtenissen eerder deze maand boden die maar al te bekende dubbele klap: terwijl een jodenhater joden aanviel omdat ze joden waren, ontkenden leidende niet-joden instinctief dat joden het doelwit waren van joden. 

Het is al moeilijk genoeg om haat te bestrijden; het bestrijden van fantoomjodenhaat is nog moeilijker omdat we vrienden moeten confronteren, niet alleen vijanden. We zien het wanneer bondgenoten voor de hand liggende feiten over het hoofd zien, zoals in Texas. We zien het wanneer bondgenoten – en sommige niet-joden – de leugen “we zijn niet antisemitisch, we zijn gewoon antizionistisch” geloven. 

En we zien het ook met soft-core Holocaust-ontkenning, wanneer de Holocaust zo universeel is als een ‘misdaad tegen de menselijkheid’ dat mensen het feit over het hoofd zien dat het een oorlog tegen het jodendom was, of wanneer mensen slordig veel kleine kwalen vergelijken met de Holocaust , waardoor de monsterlijkheid van dat ongekende kwaad wordt verminderd.

Nog steeds, terwijl we tegen deze mist vechten, zouden we ook drie lichtpunten moeten zien die er doorheen schenen, zodat wij Joden anderen niet met gas aansteken.

Ten eerste zegt de aanslag in Texas niets over toenemend antisemitisme in Amerika. De terrorist was een Britse Pakistaanse jihadist die probeerde een andere Pakistaanse jihadist te bevrijden. Het is waar dat het verbijsterend is dat iemand die een strafblad had voor geweld in Engeland, en die op een MI5-watchlist had gestaan, Amerika zo gemakkelijk kon binnenkomen. 

Maar dit verhaal zegt veel meer over de anti-joodse obsessies van het wereldwijde islamisme – vooral de krankzinnige perceptie van islamisten dat Joden Amerika beheersen, zo niet de wereld – dan over enige Amerikaanse haat van eigen bodem.

In feite, ten tweede, waren we opnieuw getuige van een zeer welkom maar historisch ongewoon fenomeen: de meeste Amerikanen juichen Jodenhaat niet toe – ze bespotten het; Joodse slachtoffers worden omhelsd, niet gemeden. Ik weiger Amerika te definiëren door één schutter in Pittsburgh of Poway, laat staan ​​één Brits-Pakistaanse criminele import. 

Ik definieer Amerika echter door de steun die president Biden en zoveel Amerikaanse leiders hebben getoond; door de FBI en politiehelden die naar de synagoge renden, niet weg ervan; door White’s Chapel United Methodist Church in Southlake, waar een interkerkelijke genezingsdienst voor de gemeenschap werd gehouden; en door miljoenen Amerikanen die baden voor de vier Joden die urenlang werden gegijzeld.

Ten slotte, als vorige week begon met alle angst die jihadisten opschudden en het gif dat ze spuwden, eindigde het met een historische tikkun (verlossing) op de meest onwaarschijnlijke plaatsen – de Verenigde Naties. 

Daar 2538 km. weg van Colleyville, Texas, voerde VN-ambassadeur Gilad Erdan een indrukwekkende staatsgreep uit. Op 20 januari, de 18e verjaardag van de Nazi Wannsee-conferentie, die groen licht gaf voor de “Endlösung”, slaagde Erdan erin de VN ertoe te brengen zich te verzetten tegen de gasverlichting van het Joodse volk. 

De Algemene Vergadering nam een ​​resolutie aan die “zonder enig voorbehoud elke ontkenning van de Holocaust als een historische gebeurtenis, geheel of gedeeltelijk” verwerpt en veroordeelt. Deze resolutie was pas de tweede resolutie van de GA die Israël met succes heeft ingevoerd in 72 jaar VN-lidmaatschap.  

In deze moeilijke tijden moeten we onze vijanden onder druk zetten en onze vrienden waarderen. We moeten diegenen uitdagen die dwaas niet in staat zijn om Jodenhaat in al zijn kwaad en al zijn gedaanten te zien. 

Maar we moeten ook degenen groeten die moedig de Jodenhaat het hoofd bieden en het volledig Amerikaanse fatsoen weerspiegelen dat de meeste Joden dagelijks ervaren in wat dit enorme, wonderbaarlijke experiment blijft in het runnen van een democratie op het hele continent, de VS.

Bronnen:

  • naar een artikel van Gil Troy “Antisemitism, Holocaust denial: First they gassed us, now they gaslight us” van 25 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Antisemitisme, Holocaust-ontkenning: eerst vergasten ze ons, nu gaslighten ze ons

  1. Met een deurmat als President en een fruitvlieg als BZ Minister hebben de politieke ratten vrij spel.

    EU is sowieso niets meer dan een piepende tijger en dus……….

    Iran, Rusland, China & friends…..ze doen allemaal wat ze willen want de politieke arena is open en zij hebben vrij spel!

    Onder Trump-Pompeo had het politieke plaatje er écht anders uitgezien!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.