Griekse Jodenredders en Zakynthos, het ‘Eiland der Rechtvaardigen’ geëerd

De heldhaftigheid van twee Griekse “Righteous Among the Nations” werd dinsdagavond gevierd tijdens een online-evenement dat werd bekeken door meer dan 20.000 mensen van over de hele wereld en georganiseerd door de Combat Antisemitism Movement – samen met B’nai B’rith International, de National Hellenic Society, de Hellenic American Women’s Council en de European March of the Living.

Op het eiland Zakynthos voor de kust van het vasteland van Griekenland woonden voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog 275 Joden. Nazi-troepen arriveerden in 1943 in Zakynthos en eisten een volledige lijst van de joden op het eiland van burgemeester Loukas Karrer. Niet zeker van hoe verder te gaan, wendde Karrer zich tot de leider van de Grieks-orthodoxe kerk op het eiland, metropoliet (bisschop) Dimitrios Chrysostomos, voor hulp.

Metropoliet Dimitrios Chrysostomos

Metropoliet Chrysostomos verzekerde Karrer dat hij zou onderhandelen met de nazi’s en zou zorgen voor de bescherming van de Joodse gemeenschap van Zakynthos.

In 1944, maanden aarzelend, confronteerden de nazi’s burgemeester Karrer onder schot om de namen en locaties van de Joden van Zakynthos te verliezen. Hierop overhandigde metropoliet Dimitrios Chrysostomos de nazi-leiders van het eiland een lijst van de joden van het eiland met twee namen erop: Loukas Karrer en Dimitrios Chrysostomos.

De twee leiders mobiliseerden vervolgens de inwoners van het eiland om alle Joodse inwoners van de stad te verbergen in plattelandsdorpen, zodat ze konden ontsnappen aan deportatie. Terwijl meer dan 80 procent van de Griekse Joden tijdens de Holocaust werd vermoord, werd de hele Joodse gemeenschap van Zakynthos gered.

Loukas Karrer en Dimitrios Chrysostomos werden geëerd met de titel van Rechtvaardige onder de Volkeren door Yad Vashem voor het redden van de Joodse gemeenschap van hun eiland in 1977.

“Dit is een uniek geval waarin zowel een geestelijke als een burgemeester hun eigen leven op het spel zetten om de Joodse bevolking te redden”, zei Dr. Joel Zisenwine, hoofd van Yad Vashem’s Righteous Among the Nations Department tijdens het evenement, getiteld “Er is Noch Grieks noch Jood”: het heroïsche duo dat een heel eiland van de Holocaust redde.”

Ambassadeur van de Helleense Republiek in de Verenigde Staten Alexandra Papadopoulou zei: “Als het op antisemitisme aankomt, hebben we niet de luxe om stil toe te kijken. Individuele handelingen maken wel degelijk het verschil.”

“De burgemeester en de metropoliet zijn niet de enige helden die deze moedige actie vieren”, zei ambassadeur Chris J. Lazaris, voorzitter van het Griekse voorzitterschap van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). “Tot het vertrek van de Duitse troepen heeft niemand de ondergedoken Joden verraden. Die mensen die de Joden beschermden, riskeerden hun leven om anderen te redden. Zonder hen zou Zakynthos niet bekend staan ​​als het ‘Eiland van de Rechtvaardigen’, zoals ze het in Israël noemen.”

“Ik heb gewerkt om de speciale band tussen de VS, Griekenland, Israël en Cyprus te voeden”, zei het Amerikaanse congreslid Gus Bilirakis (FL-12). “Onze donkerste momenten zijn gekomen op momenten dat degenen die beter wisten stil stonden. Amerika moet een baken van principiële moed blijven en de fundamentele mensenrechten over de hele wereld bevorderen.”

Plaatsvervangend hoofd van de missie bij de Israëlische ambassade in Athene Zach Saar zei: “Het verhaal van Loukas Karrer en metropoliet Chrysostomos en dat van alle ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ maken deel uit van onze gemeenschappelijke geschiedenis – Joden en christenen, Israëli’s en Grieken – koppelverkoop ons samen in een diepe band van vriendschap en solidariteit … [en] het herdenken van de heldhaftigheid van de ‘rechtvaardigen’ is vandaag de dag nog relevanter, aangezien antisemitisme over de hele wereld een opleving doormaakt, met name in Europa.”

“Mijn vader en zijn familie behoorden tot de 275 joden die werden gered door metropoliet Chrysostomos en burgemeester Karrer”, merkte Mimica Tsezana Hyman, bestuurslid van de Amerikaanse Vrienden van het Joods Museum van Griekenland, op. “Je redt één leven; jij redt de wereld. De mensen van Zakynthos hebben de wereld en onze harten gered.”

Bronnen:

  • naar een artikelThousands Celebrate Leaders Who Saved Greek Island’s Jewish Population During Holocaust” van 26 januari 2022 op de site van The Jewish Press
  • naar een artikelUnder the Wings of the Church: Greek Orthodox Metropolitan Dimitrios Chrysostomos” op de site van Yad Vashem
  • naar een artikel van Sacha Roytman Dratwa “Online influencers should learn from Righteous Among Nations” van 25 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.