Israël de schuld geven, niet moslims, voor christelijke ellende

Sinds de Joden nagenoeg compleet zijn verdwenen uit de moslimlanden zijn de Christenen vandaag de grootste groep vervolgde minderheden

Terwijl sommige christelijke leiders in Israël en over de hele wereld de joden de schuld geven van het afnemende aantal christenen in het Heilige Land, blijft de echte boosdoener – vijandige moslims – onbenoemd.

Feit: De moord op een gorilla in Cincinnati in 2016 kreeg zes keer meer media-aandacht  dan de onthoofding door ISIS van 21 Koptische Egyptische christenen die weigerden hun geloof te herroepen. Dit is slechts één voorbeeld van het jammerlijke gebrek aan berichtgeving over de ongebreidelde moslimvervolging van christenen over de hele wereld. Anderen in overvloed.

In Nigeria werden in het afgelopen decennium niet minder dan 32.000 christenen afgeslacht door de belangrijkste jihadisten van het land. Nog eens meer dan 3.000 christenen werden daar vermoord in de eerste zeven maanden van dit jaar, en drie maanden geleden vielen moslims een christelijke gemeenschap aan, waarbij 49 christenen werden vermoord en nog eens 27 werden ontvoerd.

In andere moslimlanden is de situatie beter, maar dat is weinig troost. Raymond Ibrahim, auteur van een tien jaar oude maandelijkse Gatestone Institute-serie getiteld Muslim Persecution of Christians , zegt dat …:

.. Het fenomeen van moslimvervolging van christenen is reëel: het is onwrikbaar, constant en systemisch, en het voldoet aan de door de sharia goedgekeurde patronen— wat betekent dat de wortel ervan de islam is.

Ibrahim benadrukt dat naast de “ pure genocide ” van christenen in Nigeria, dezelfde jihadistische geest goed verankerd is of toeneemt in andere Afrikaanse landen, zoals Somalië, Mauritanië, Kenia, Mozambique en nog veel meer. In Oeganda met een christelijke meerderheid is het gebruikelijk dat moslims familieleden aanvallen of doden omdat ze zich tot het christendom hebben bekeerd.

In Pakistan, schrijft Ibrahim …

“Het flagrante en systematische discriminatie van christenen is ronduit walgelijk. Er lijkt geen week voorbij te gaan zonder dat een jong, minderjarig christelijk meisje wordt ontvoerd, verkracht en vervolgens gedwongen zich te bekeren en met haar ontvoerder te trouwen – waarbij de politie en rechtbanken de zijde van de ontvoerders en verkrachters kiezen.”

In Egypte zijn in de loop der jaren talloze kerken door moslims gebombardeerd, waarbij veel gelovigen zijn omgekomen, terwijl andere volledig zijn verboden, en hebben ontvoeringen en gedwongen huwelijken van christelijke vrouwen en meisjes met hun moslimontvoerders recordhoogten bereikt.

Latijnse patriarch van Jeruzalem Fuad Twal, het hoofd van de rooms-katholieke kerk in het Heilige Land, woonde op 16 december 2012 de zondagsmis bij voorafgaand aan Kerstmis in de Latijnse kerk in Gaza. (Abed Rahim Khatib/Flash90)

Christenen van de Palestijnse Autoriteit

Hoe zit het in de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gebieden? Een rapport uit 2019 van Edy Cohen van het Begin-Sadat Centrum voor Strategische Studies noemde drie gruwelijke incidenten die heel weinig aandacht kregen, omdat ze “niet verbonden zijn met Israël”. Deze verhalen “vatten de vervolging van Palestijnse christenen samen”, in de woorden van een rapport van HonestReporting.com.

Een daarvan vond plaats op 25 april 2019, toen moslims een dorp in de buurt van Ramallah bestormden als reactie op een christelijke inwoner die bij de politie klaagde dat de zoon van een Fatah-leider haar familie had aangevallen. In plaats van de onschuldige burger te beschermen, negeerde de politie de gewapende aan Fatah gelieerde relschoppers terwijl ze benzinebommen op huizen gooiden en scherp in de lucht vuurden.

De mannen eisten zelfs dat de christenen een jizya zouden betalen , een jaarlijkse belasting die historisch wordt geheven, op gezag van de koran, op permanente niet-moslimonderdanen (dhimmi) van islamitische staten.

Bij de twee andere incidenten in het rapport van Cohen braken vandalen in, ontheiligden en stalen apparatuur van kerken in Bethlehem en Ramallah. In 2013 werd in Gaza de Christian Holy Family School in brand gestoken, terwijl de vijf christelijke scholen in het district werden gesloten op bevel van de Hamas-regering.

Edy Cohen scheef dat, omdat Fatah zware druk uitoefent op christenen om de aanslagen niet te melden, om het imago van de PA niet te schaden:

“Het enige dat de PA interesseert, is dat dit soort gebeurtenissen niet naar de media worden gelekt. [Veel] christenen in de PA vrezen terecht dat moslimagressie tegen hen alleen maar zal escaleren. Dergelijke angsten zijn des te sterker in het licht van de donderende stilte van de westerse (en Israëlische) media over de voortdurende verdwijning van de christelijke minderheid uit de PA en islamitische landen in het algemeen – in schril contrast met de groei, welvaart en toenemende integratie van de christelijke gemeenschap in Israël zelf.”

Aan de vooravond van Kerstmis haalde de aartsbisschop van de Kerk van Engeland, Justin Welby, andermaal uit naar de Joden van Israël. Kerstmis is traditioneel een prima gelegenheid voor christen leiders om zich te profileren als de enige ware verkondigers van ‘het zuivere geloof’… en … zoals al eeuwen het geval is: ten koste van de Joden.

Kerkleiders geven Israël de schuld

Met dit alles legt een recente verklaring van kerkleiders in Jeruzalem op raadselachtige wijze alle schuld voor de christelijke ellende in het Heilige Land aan de voeten van Joodse en Israëlische elementen. 

Ze waarschuwden dat christenen het doelwit zijn geworden van “frequente en ondersteunde aanvallen door radicale randgroepen”, dat wil zeggen joden. Nergens wordt melding gemaakt van aanvallen, zowel fysiek als anderszins, door moslims tegen christenen. 

De religieuze leiders waarschuwden voor een „systematische [Joodse] poging om de christelijke gemeenschap uit Jeruzalem en andere delen van het Heilige Land te verdrijven”.

Enkele dagen later schreven twee vooraanstaande christelijke geestelijken, een in Groot-Brittannië – niet minder dan het hoofd van de Anglicaanse Kerk, Justin Welby – en een in Jeruzalem, een artikel dat de beweringen ondersteunde en duidelijk suggereerde dat Israël schuldig is aan de achteruitgang van de de christelijke bevolking in het Heilige Land. Dit, hoewel de christelijke bevolking in de door Hamas gerunde Gazastrook de afgelopen 15 jaar met 80 procent (!) is gedaald tot ongeveer 1.000.

Het artikel stelt: “De groei van kolonistengemeenschappen en reisbeperkingen als gevolg van de scheidingsmuur op de Westelijke Jordaanoever het isolement van christelijke dorpen hebben verdiept en de economische en sociale mogelijkheden ingeperkt.” 

Nogmaals, deze vage en ongedocumenteerde beschuldigingen vertroebelen volledig het ware beeld van de voortdurende Palestijns-Arabische vervolging van christenen. Het artikel vermeldt niet eens de PA of moslims.

Wat betreft de insinuaties dat Israël verantwoordelijk is voor een daling van de christelijke bevolking, vertellen de feiten een ander verhaal. Hoewel het percentage christenen in Israël de afgelopen decennia drastisch is gedaald, grotendeels als gevolg van de massale Joodse immigratie naar de Joodse staat, is de christelijke bevolking in Israël in absolute aantallen zelfs gegroeid, en Israël is het enige land in het Midden-Oosten waar deze het geval is.

Het is opmerkelijk dat de christelijke liefdadigheidsorganisatie “Open Doors” aan “islamitische onderdrukking” de scherpe daling van het aantal christenen in de door de PA gecontroleerde gebieden toeschrijft. De organisatie beweert dat “islamitische extremistische militanten” christenen hebben doen vrezen voor gewelddadige aanvallen.

Houd in gedachten dat christelijke aantallen afnemen in moslimlanden over de hele wereld. In 2019 maakten christenen 5 procent uit van de bevolking van het Midden-Oosten, vergeleken met 20 procent een eeuw geleden.

Ondanks alles kan het een troost zijn te weten dat zelfs in het Welby-artikel wordt opgemerkt dat “christenen in Israël democratische en religieuze vrijheden genieten die een baken zijn in de regio.”

Israël erkent officieel niet minder dan 10 christelijke denominaties die persoonlijke statuskwesties regelen, zoals huwelijk en echtscheiding: Grieks-orthodox, Grieks-katholiek en rooms-katholiek – waartoe de meeste Israëlische christenen behoren – evenals Armeens-orthodox, Armeens-katholiek, maronitisch, Syrisch-orthodox , Syrisch-katholiek, Chaldeeuws-katholiek en (Anglicaans) bisschoppelijk. Israël is het enige land in de regio waar de vrijheid van christelijke eredienst niet alleen is toegestaan, maar ook wordt beschermd.

In het licht van de beschuldigingen van Welby, betaamt het eerlijke en vrijheidslievende burgers, vooral in de christelijke wereld, om te protesteren tegen weer een andere flagrante antisemitische poging om Israël te delegitimeren. Deze transparant valse aanvallen dienen alleen om hun eigen geloofwaardigheid te delegitimeren. Schaamte.

Bronnen:

  • naar een artikel van Chaim Silberstein “Blaming Israel, not Muslims, for Christian woes” van 28 december 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel van Kate Lyons en Garry Blight “Where in the world is the worst place to be a Christian?” van 27 juli 2015 op de site van The Guardian

.

2 gedachtes over “Israël de schuld geven, niet moslims, voor christelijke ellende

  1. Zolang Christelijke leiders het na eeuwen van Joden pogroms & moorden het nog stééds niet afgeleerd hebben om hun “ellende” op de Joden af te wentelen i.p.v. op zichzelf of de échte boosdoeners, zal de Joodse compassie zich wel binnen de grenzen houden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.