Andermaal Joodse Davidsterren uit het nazi-tijdperk bij COVID-protesten in Berlijn

De Judenstern (Joodse Davidster tijdens WOII) met »Ungeimpft« (ongevaccineerd) tijdens anti-vaccinatiebetogingen in Duitsland

De politie-autoriteiten in de stad Berlijn zullen de bevoegdheid hebben om op te treden tegen demonstranten die de zogenaamde gele “Judenstern” (“Jodenster”)-badges en andere symbolen die verband houden met het nazi-tijdperk bij demonstraties tegen pandemische beperkingen dragen.

Volgens een interne update van de Berlijnse commissaris voor antisemitisme van de politie, geciteerd door de Duitse krant BZ Berlin , “kan nu worden aangenomen dat het gebruik van aangepaste ‘joodse sterren’ bij bijeenkomsten een fundamentele verstoring van de openbare vrede is.”

Sinds het uitbreken van de coronaviruspandemie zijn activisten in Berlijn en elders in Duitsland de straat op gegaan om de sociale beperkingen die zijn opgelegd aan personen die de vaccins weigeren te vergelijken met de benarde situatie van joden die racistisch worden vervolgd door het voormalige nazi-regime. Duitsland heeft geen verplicht vaccinatiebeleid, maar versoepelt, net als andere landen, bepaalde sociale afstandsbeperkingen voor degenen die worden ingeënt.

In het bijzonder hebben demonstranten vaak de gele Davidster-insignes aangetrokken die Holocaust-slachtoffers onder nazi-vervolging moesten dragen, vaak gemarkeerd met het woord “niet-gevaccineerd” in plaats van het woord “Jood”.

Een deelnemer aan een demonstratie in München, Duitsland, op 9 mei 2020, draagt ​​een bord dat de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus vergelijkt met de wreedheden van Josef Mengele, de nazi-dokter die bekend staat als de ‘Engel des Doods’ [beeldbron: @robertandreasch / Twitter]

De procedurele instructies van de Berlijnse autoriteiten houden in dat de politie om veiligheidsredenen kan ingrijpen en beperkingen kan opleggen voor bijeenkomsten die het dragen van de controversiële symbolen verbieden. Politiefunctionarissen moeten de gele sterren beveiligen en relevant bewijsmateriaal documenteren.

De Berlijnse politiecommissaris voor antisemitisme verduidelijkte dat het dragen van een davidster in het openbaar als een puur religieus symbool niet strafbaar is.

Bovendien kunnen demonstranten die andere analogieën trekken met betrekking tot de Jodenvervolging en de Holocaust nu ook juridisch in gevaar komen, aldus het Berlijnse parket. Dergelijke acties worden beschouwd als ‘secundair antisemitisme’ en worden gedefinieerd als ‘alles dat wordt geassocieerd met de banalisering van de Holocaust’.

De interne instructies van de Berlijnse commissaris voor antisemitisme van de politie volgen op een uitspraak van een stadsarrondissementsrechtbank, die in oktober van kracht werd, die een 56-jarige man beschuldigde van aanzetten tot haat. De man werd veroordeeld na het verspreiden van een Facebook-bericht met een gele ster met het opschrift “niet-gevaccineerd” en een kop met de tekst: “de jacht op mensen kan nu opnieuw beginnen.”

De Zuid-Duitse stad München verbood de vertoning van de ster uit het nazi-tijdperk vroeg in de pandemie. In mei 2021 riep Felix Klein, de Duitse federale commissaris voor antisemitisme, andere jurisdicties op om dat voorbeeld te volgen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Sharon Wrobel “German Police to Act Against Use of Nazi-Era ‘Jewish Stars’ at Berlin COVID Protests” van 25 januari 2022 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel van Helmut Reister “VERBOT: Ein konsequenter Schritt” van 11 juni 2020 op de site van Jüdische Allgemeine
  • naar een artikelHolocaust-Verharmlosung: Missbrauch des “Judensterns” kann jetzt verfolgt werden” van 30 november 2021 op de site van Süddeutsche Zeitung

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.