Aantal overlevenden van de Holocaust in Israël drastisch geslonken door ouderdom, armoede en Covid-19

Overlevenden van KZ Buchenwald arriveren in 1945 in Haifa

Volgens gegevens die zijn gepubliceerd door de Holocaust Survivors’ Rights Authority voorafgaand aan de Internationale Holocaust Herdenkingsdag, die donderdag zal worden gevierd, wonen momenteel ongeveer 165.800 Holocaustoverlevenden in Israël, de meesten van hen ouder dan 80 jaar.

Uit de gegevens blijkt dat in het afgelopen jaar 15.324 Holocaustoverlevenden stierven, gemiddeld 42 per dag. Ca. 1200 overlevenden van de Holocaust stierven afgelopen jaar aan COVID-19.

Oud-premier Netanyahu zei in april 2021:

“Elke dag van de COVID-pandemie, tijdens de sluitingen en lockdowns, dacht ik aan overlevenden van de Holocaust, nog meer alleen dan normaal, op afstand van familie en vrienden. Hun isolement bracht schrijnende herinneringen boven aan het isolement dat ze tijdens de Holocaust hadden ervaren. We gedenken vandaag ook de 900 overlevenden van de Holocaust die stierven aan COVID.”

Een ander triest feit is dat (in april 2021) ruim een kwart – 48.000 van de toenmalige 180.000 – van Israëls overlevenden van de Holocaust, onder de armoedegrens leeft en afhankelijk is van voedseldonaties om te voorkomen dat ze met honger naar bed gaan.

COVID-19 is niet alleen verantwoordelijk voor de verslechtering van de financiële situatie van velen, het heeft ook verwoestende psychologische schade toegebracht aan overlevenden van de Holocaust en roept traumatische herinneringen op aan zijn/haar verleden.

Waarom sommige bejaarde Holocaust overlevenden in armoede leven:

Bronnen:

  • naar een artikelAbout 165,800 Holocaust survivors currently live in Israel” van 26 januari 2022 op de site van Israel National News (INN)
  • naar een artikel van Brenda Katten “Israeli Holocaust survivors are getting left behind in COVID-19 pandemic” van 22 december 2021 en een artikelDue to COVID: 1 of every 30 Holocaust survivors doesn’t get medical care” van 20 september 2021 en een artikel25% of Holocaust survivors live in poverty. Lechiot B’Kavod helps feed them” van 10 april 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.