‘Van de Rivier tot aan de Zee’ is altijd een oproep geweest tot vernietiging van de Joodse staat en niét voor bevrijding

Zeven anti-Israëlische demonstranten werden op zondag 23 januari gearresteerd voor de Israëlische ambassade in Washington, D.C., nadat ze een sit-in hadden geprobeerd en de ingang van de ambassade hadden geblokkeerd.

Volgens de Amerikaanse geheime dienst, die de arrestaties verrichtte, werden demonstranten gearresteerd voor het niet opvolgen van bevelen van officieren en ‘incommoding’, wat wordt gedefinieerd als een persoon of groep individuen die wegen of ingangen verhindert of blokkeert.

De demonstranten maakten deel uit van een groep genaamd de Palestijnse Jeugdbeweging (PYM), die op 23 januari anti-Israël betogingen door het hele land hield onder het motto: ‘Hands off Palestine: From the River to the Sea’, volgens het Twitter-account van PYM.

Een handvol van de ongeveer 50 demonstranten weigerde te vertrekken en zetten tenten op voor de poorten van de ambassade.

Een vrouw houdt een spandoek vast met de tekst ‘Van de rivier tot de zee, Palestina zal vrij zijn’ tijdens een pro-Palestijns protest in Buenos Arires, 17 mei 2021 [beeldbron: Manuel Cortina/NurPhoto via AP]

Van de Rivier tot aan de Zee

“Van de Rivier tot aan de Zee” is een veelvoorkomende oproep van anti-Israëlische activisten die pleiten voor de oprichting van een staat Palestina van de rivier de Jordaan tot aan de Middellandse Zee, waarbij de staat Israël en zijn volk worden uitgewist.

Poster van de PFLP

De uitdrukking ‘Palestina Vrij, van de Rivier tot aan de Zee’ is altijd al een oproep geweest tot het vernietigen van de Joodse staat en niet tot de bevrijding.

Het is ook een strijdkreet voor terroristische groeperingen en hun sympathisanten, van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) tot Hamas, dat in 1988 in zijn oorspronkelijke regeringshandvest opriep tot vernietiging van Israël.

Op zich is er natuurlijk niets antisemitisch aan het pleiten voor Palestijnen om een ​​eigen staat te hebben. Het is echter antisemitisch om te pleiten voor de eliminatie van de Joodse staat, of te suggereren dat alleen de Joden geen recht op zelfbeschikking hebben.

Bronnen:

  • naar een artikelAnti-Israel protesters arrested in front of Israeli embassy in Washington, DC” van 24 januari 2022 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
  • naar een artikel van Yousef Munayyer “What Does “From the River to the Sea” Really Mean?” van 11 juni 2021 op de site van Jewish Currents
  • naar een artikelFrom the River to the Sea” op de site van The American Jewish Committee (AJC)
  • naar een artikel “‘Palestine From the River to the Sea’ Has Always Been a Call for Annihilation Not Liberation” van 3 december 2018 op de site van The Jewish Journal (JJ)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.