Wetenschappers stellen dat 6de massa extinctie versnelt en dat is de schuld van de mens

De aarde bevindt zich midden in een zesde massa-extinctie, dit keer veroorzaakt door mensenhanden, suggereert een nieuwe studie.

De vijf vorige werden veroorzaakt door natuurlijke fenomenen, hetzij als gevolg van natuurlijke klimaatverschuivingen of door asteroïde-inslagen. Deze zesde was echter allesbehalve natuurlijk, blijkt uit een studie gepubliceerd in het peer-reviewed academische tijdschrift Biological Reviews.

De huidige uitstervingsgebeurtenis is niet eens een nieuw fenomeen, maar bestaat al sinds minstens de 16e eeuw. De aarde was ooit de thuisbasis van twee miljoen bekende soorten. Volgens de studie zijn er echter sinds 1500 na Chr., maar liefst 7,5% tot 13% van de soorten verloren gegaan, wat betekent van 150.000 tot 260.000 verschillende soorten.

Sommigen ontkennen dat dit gebeurt. Of, om precies te zijn, ze ontkennen dat achteruitgang of regelrechte uitsterving van veel soorten wijst op een massale uitstervingsgebeurtenis. Maar de studie, geleid door prof. Robert Cowie van de Universiteit van Hawaï, stelt dat dit het resultaat is van vooringenomenheid.

De meeste van deze beoordelingen zijn gericht op zoogdieren en vogels, zei de onderzoeksprofessor, waarbij hij ongewervelde dieren, de meerderheid van de biodiversiteit op aarde, volledig over het hoofd ziet.

De ernst van de situatie varieert. Specifiek wordt het plantenleven in een langzamer tempo beïnvloed, en soorten op het land – met name op eilanden zoals Hawaï – worden veel meer getroffen dan op continenten.

Is het verlies van soorten een natuurlijk fenomeen? 

“Mensen zijn de enige soort die in staat is de biosfeer op grote schaal te manipuleren”, benadrukte Cowie in een verklaring . “We zijn niet zomaar een soort die evolueert in het licht van externe invloeden. Wij zijn daarentegen de enige soort die een bewuste keuze heeft met betrekking tot onze toekomst en die van de biodiversiteit op aarde.”

Dit is vooral problematisch omdat als de mensheid de crisis veroorzaakt, wij ook de enigen zijn die het kunnen oplossen – en daar zijn we niet erg goed in.

Instandhoudingsinspanningen zijn in theorie mogelijk en zijn met succes gebruikt voor sommige soorten. Maar alleen bepaalde worden geholpen, terwijl de algemene trend onmogelijk lijkt om te keren. 

De politieke wil om het probleem aan te pakken ontbreekt, stelt Cowie. En als mensen blijven ontkennen dat er zelfs maar een zesde massa-extinctie plaatsvindt, zal de situatie alleen maar erger worden.

“De crisis ontkennen, accepteren zonder te reageren, of zelfs aanmoedigen, vormt een opheffing van de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de mensheid en maakt de weg vrij voor de aarde om door te gaan op haar trieste traject naar de zesde massale uitsterving”, waarschuwde hij.

Elon Musk weegt op massale uitsterving 

Cowie is niet de enige die het probleem herkent, hoewel anderen een heel andere benadering kunnen hebben van zowel de aard van het probleem als de oplossing ervan.

Volgens miljardair-ondernemer Elon Musk is het in directe reactie op een tweet over Cowie’s studie onvermijdelijk dat al het leven op aarde zal uitsterven – ongeacht de massale uitstervingsgebeurtenis die door mensenhanden wordt gedaan.

In plaats van dat de mens de oorzaak is, wijst hij echter op een crisis van een heel andere aard: de uitdijing van de zon.

Maar dit kan ook worden voorkomen, zo betoogde hij, als de mensheid zich over de sterren zou verspreiden en een multi-planetaire beschaving zou worden. Musk heeft dit al vele malen eerder voorgesteld, met name om Mars te koloniseren, en heeft zijn ambities duidelijk gemaakt door middel van ondernemingen van zijn bedrijf SpaceX.

Maar Musk is niet de enige die denkt dat het verspreiden van de mensheid naar andere planeten een mogelijke oplossing is. Volgens de Israëlisch-Amerikaanse astronoom Avi Loeb van de Harvard University, zou een mogelijk licht zeilschip ooit kunnen worden gebruikt als een soort “ark van Noach” om het leven op aarde te redden. 

Dit, zo betoogde hij, is belangrijk, omdat de mensheid al “een aanzienlijke hoeveelheid geld heeft uitgegeven om de planeet te vernietigen”. Het idee van Avi Loeb zou echter anders zijn dan dat van Musk:

Het hoeft geen groot ruimtevaartuig te zijn – het moet alleen een kunstmatige intelligentie hebben, een computer die groot genoeg is met het DNA van elk levend wezen en een 3D-printer. We zullen het weten, hopelijk in de volgende enkele decennia, hoe synthetisch leven te reconstrueren, en met een 3D-printer zouden we dat mogelijk kunnen doen. Met een computer, 3D-printer en AI konden we alles reconstrueren.

Vijf catastrofale bijna-uitroeiingen van alle soorten (The Big Five Extinctions) vonden reeds eerder in het verleden plaats:

Bronnen:

 • naar een artikel van Aaron Reich “Sixth mass extinction event in progress – and it’s humanity’s fault – study” van 17 januari 2022 op de site van The Jerusalem Post
 • een artikel op deze blogMensheid wordt mogelijk met uitsterven bedreigd, waarschuwt Amerikaans-Joodse professor” van 3 augustus 2020 en een artikelArabisch-Israëlisch conflict lost zichzelf op natuurlijke wijze op binnen 100 jaar” van 13 oktober 2017

Een gedachte over “Wetenschappers stellen dat 6de massa extinctie versnelt en dat is de schuld van de mens

 1. Echt werkelijk… we zijn bijna af van de psychose die the Covid veroorzaakt heeft en de volgende massa psychose wordt al voorbereid. De Covid heeft even de klimaatcrisispsychose naar de achtergrond gedrukt.

  Ik ben op de leeftijd dat dat we in de jaren 70 het beruchte Rapport van Rome nog voorbij zagen komen en een groot deel van de wereld in een kramp schoot…

  Nee, stop genoeg met de onzin!

  Moeten we zorgvuldiger met onze omgeving omgaan? Ja natuurlijk. Maar het kan ook zonder massa psychose en schreeuwende pubers en een totale power grab van ambtenaren die of alles kapot fiscaliseren of alles kapot maken met reguleren t/m het punt dat je straks voor elke natte wind die je wilt laten eerst een milieu effect rapporage nodig hebt…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.