Djemal Pasha’s wraak op het volk van Jeruzalem

Deserteurs geëxecuteerd door ophanging in de oude stad van Jeruzalem tijdens WOI onder Ottomaanse heerschappij [foto genomen tussen 1914-1917 door de Franse fotograaf Félix Bonfils]

Midden in WOI waren inwoners van Jeruzalem getuige van een gruwelijk schouwspel: het ophangen van vijf lokale burgers door de Ottomaanse autoriteiten. Een foto van het tafereel is sindsdien een legende in Jeruzalem geworden die christenen, joden en moslims met elkaar verbindt.

In juni 1916 stond Ahmad Djemal Pasha, commandant van het Ottomaanse Vierde Leger en heerser van de provincie Damascus, voor een moeilijk probleem: veel soldaten waren uit de gelederen gedeserteerd en hij kampte met een ernstig tekort aan mankracht. 

Djemal Pasha

Na de mislukte Ottomaanse aanval op het Suezkanaal keerden de verslagen, uitgeputte en hongerige soldaten terug naar het land Israël. Jeruzalem zat, net als veel andere steden in het Ottomaanse rijk, vol met deserteurs, die hoopten aan de aandacht van de autoriteiten te ontsnappen.

De militaire politie zwierf door de stad op zoek naar de afwezige soldaten, die “Farar” (Arabisch: فرار) werden genoemd. Djemal Pasha, die dringend mannen nodig had, veroordeelde elke deserteur die zich niet ter dood wilde aangeven, maar het mocht niet baten. 

In zijn wrede woede besloot hij het publiek een lesje te leren. Hij beval zijn mannen om vijf deserteurs te grijpen en op een centrale plek in de stad te executeren. De ongelukkige vijf – twee joden, twee christenen en een moslim – werden in een versnelde procedure gepakt en opgehangen. Dit is hun verhaal.

De zieke man op de Bosporus

De Ottomaanse intrede in de Eerste Wereldoorlog leidde tot een ernstige economische crisis in het hele rijk, met name in het Midden-Oosten. Vooral Jeruzalem werd zwaar getroffen. Het lokale toerisme was ingestort en veel financieringsbronnen waren opgedroogd.

Een droogte had ernstige gevolgen voor de gewassen van boeren, en alsof dat allemaal nog niet genoeg was, leed het Midden-Oosten in 1914-1915 aan een verwoestende sprinkhanenplaag die ook de Heilige Stad bereikte.

Bovendien zorgde de gedwongen dienstplicht van het Ottomaanse regime ervoor dat veel gezinnen geen kostwinner meer waren en dat er veel armoede en honger heerste. Veel van de lokale mannen werden, in plaats van naar gevechtseenheden te worden gestuurd, naar de ‘Amaliya‘ gestuurd , harde arbeidersbataljons in dienst van het Ottomaanse leger.

De combinatie van de Eerste Wereldoorlog en de economische crisis leidde tot een laag moreel en zeer hoge desertiecijfers onder Ottomaanse soldaten in het Midden-Oosten. Tegelijkertijd begonnen lokale nationale bewegingen in opstand te komen tegen de Ottomaanse heerschappij en zich aan de zijde van de geallieerden te scharen. 

Gevallen zoals de oprichting van het Zion Mule Corps dat deelnam aan de Slag bij Gallipoli en de opstand van Sharif Hussein van Mekka leidden ertoe dat Djemal Pasha zich gewelddadig gedroeg tegenover alles wat hij interpreteerde als ontrouw of ongehoorzaamheid. 

Gedurende 1915-1916 pleegde Ahmad Djemal Pasha een reeks oorlogsmisdaden en daden, waarvan de Armeense genocide de belangrijkste was, die zijn status als een van de wreedste figuren van de Eerste Wereldoorlog bevestigde.

Joodse officieren in het Ottomaanse leger (1916), Moshe Sharett staat bovenaan in het midden

De ophanging aan de Jaffapoort

In het midden van 1916, na de ophanging en verbanning van deserteurs en ‘verraders’ in het Midden-Oosten, arriveerde Ahmad Djemal Pasha in Jeruzalem om het plaatselijke deserteurprobleem aan te pakken. Hij kondigde aan dat hij elke deserteur die zich eind juni 1916 niet had overgegeven ter dood zou veroordelen.

Zijn belofte om alle voortvluchtigen gratie te verlenen als ze naar hun eenheden zouden terugkeren, hielp niet. In zijn woede liet Djemal Pasha bijvoorbeeld vijf willekeurig gevangen weglopers ophangen. De deserteurs werden gekozen op basis van etniciteit: twee joden, twee christelijke Arabieren en een islamitische Arabier:

Jeruzalem, 30 juni 1916. Vijf mensen werden opgehangen door de Ottomaanse autoriteiten. Deze foto is waarschijnlijk gemaakt door fotograaf Khalil Raad, die ter plaatse was voordat de lichamen werden verwijderd.

Binnen een dag werden vijf overlopers die aan zijn eis voldeden gevangengenomen en opgehangen op het belangrijkste plein van Jeruzalem, dat destijds bij de Jaffapoort lag. De vijf waren Ibrahim Andelft en Musa Sous, christelijke Arabieren; Ahmad Alozu, een moslim; en Moshe Melal en Josef Amozig, die joden waren.

De veroordeelden kregen een laatste ontmoeting met een geestelijke, waarna ze werden opgehangen. Om hun nek hingen borden waarop hun vermeende misdaad werd vermeld, en hun lichamen werden tot in de avonduren aan de galg gehangen, waardoor de gewelddadige boodschap van Djemal Pasha de tijd kreeg om te bezinken.

Het nieuws over het ophangen van joden door de Ottomanen verspreidde zich in de stad en de volgende dag werd het ook gemeld in de Hebreeuwse krant Ha-Herut, inclusief de laatste verzoeken van ter dood veroordeelden. 

Amozig volstond volgens het rapport met het drinken van een beetje water voordat hij werd geëxecuteerd; Melal, aan de andere kant, vroeg om het geld dat hem verschuldigd was te innen en aan zijn moeder te betalen en eiste ook dat de blinddoek die op hem was geplaatst zou worden verwijderd, zodat hij met open ogen naar zijn dood zou kunnen lopen. De verslaggever voegde eraan toe dat het verzoek om een ​​blinddoek helaas werd afgewezen omdat het in strijd was met de Ottomaanse wet.

De executie van Josef Amozig was bijzonder tragisch, aangezien hij helemaal geen deserteur was. Amozig werd geboren in Marokko en emigreerde naar Jeruzalem met zijn zus en moeder, Hanina. Net als zijn vader werd Amozig kleermaker en zette hij samen met een lokale moslim een ​​werkplaats op in de oude stad van Jeruzalem.

Onder zijn klanten bevonden zich rijke families zoals de Nashashibis, en sommigen zeggen dat hij zelfs kleding maakte voor Djemal Pasha en zijn gevolg. Amozig sloot zijn werkplaats met het begin van de Grote Oorlog voordat hij werd opgeroepen voor het leger en als kleermaker te werk werd gestuurd op een basis in Beersheba, de enige door de Ottomanen gevestigde stad in het land Israël.

Op een dag stuurde de commandant van Amozig hem terug naar Jeruzalem om wat uniformen voor hem te naaien. Hij had net zijn werkplaats heropend en begon aan de opdracht toen hij werd opgemerkt door informanten van het Ottomaanse leger die hem aanzagen voor een deserteur. Hij werd aangehouden door de militaire politie en opgesloten. 

Amozig had moeite om zijn aanwezigheid in de stad uit te leggen: hij kon geen contact opnemen met zijn commandant om zijn missie te verduidelijken, en zijn militaire doorreisvergunning was verdwenen. De moeder van Amozig probeerde wanhopig de vergunning te vinden, maar dat lukte niet. 

Na zijn arrestatie werd Amozig geplaatst in “The Kishla”, de plaatselijke gevangenis in de buurt van de Toren van David. De vergunning werd niet gevonden en hij moest aan de galg aan zijn einde komen.

Jeruzalem, 11 december 1917.  De Britse generaal Edmund Allenby stapt via de Jaffa Poort de Oude Stad binnen naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, die 400 jaar lang de Joodse staat bezet hielden en compleet leegroofden [beeldbron: Toren van David Museum] 

De nalatenschap

Esther Harrush, de nicht van Amozig, die later trouwde met Akiva Azulay, een loco-burgemeester van Jeruzalem, was een van de weinigen die zich het verhaal herinnerde, dat in een paar, enigszins verschillende versies bekend was.

Door de jaren heen vertelden de Sefardische Joden van Jeruzalem het verhaal van de ophanging van Amozig en Melal totdat het een bekende stadslegende in Jeruzalem werd. Een van de details die jaren na de executie naar voren kwamen, was dat de beul een Jood was, Mordechai Sassoon genaamd, die met pijn in het hart de Ottomaanse bevelen uitvoerde en de Joodse slachtoffers tot het laatst vergezelde.

Djemal Pasha’s besluit om vijf mensen op te hangen door religieuze overtuiging was ongebruikelijk, zelfs in vergelijking met de rest van zijn brute acties tijdens de oorlog. De willekeur van de keuze, de versnelde veroordeling van de slachtoffers en de impact op de verschillende gemeenschappen in de stad maakten het incident tot een mijlpaal in de geschiedenis van Jeruzalem. 

Amozig en Melal, martelaren die vanwege hun joodse geloof werden opgehangen, nemen hun plaats in naast Naäman Belkind en Yosef Lishansky, leden van de Nili-organisatie, die in dezelfde periode wegens spionage werden geëxecuteerd. Tot op zekere hoogte is dit verhaal het zoveelste symbool van Jeruzalems heilige status voor de drie monotheïstische religies, een plaats waar hun gelovigen elkaar ontmoeten, samen leven en sterven.

Sanjak Jeruzalem 1517-1917
tijdens het Ottomaanse Rijk

Bronnen:

  • naar een artikel van Shir Aharon Bram “Djemal Pasha’s Revenge on the People of Jerusalem” van 10 augustus 2021 op de site van The Librarians

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.