Overlevenden van de Holocaust betreuren de toe-eigening van hun lijden in het COVID-debat

Niets duurt eeuwig … behalve Jodenhaat [aka antisemitisme]. Vanaf 19 september 1941 worden in Oostenrijk Joden verplicht een gele Davidster op te spelden. Zo’n speciaal herkenningsteken – aka de Judenhut – moesten ze ook al in 1267 dragen. Hierboven een groep Joodse meisjes in Wenen tijdens WOII [beeldbron: USHMM]

Vooruitlopend op de Internationale Holocaustherdenkingsdag aanstaande donderdag 27 januari 2022, heeft de Combat Antisemitism Movement een uitgebreid rapport over internetmonitoringgegevens uitgebracht dat de omvang van de toenemende trend van Holocaust-trivialisatie onthult – inclusief vergelijkingen van de nazi-genocide met de COVID-19-pandemie.

De studie, uitgevoerd door Buzzilla, een online en social media monitoring bureau, scande online content over een periode van twee jaar (januari 2020-december 2021) van social media platforms zoals Facebook, Twitter, Instagram en YouTube, evenals andere nieuwswebsites, forums en blogs, en gebruikerscommentaren op mediaportalen, in zes talen, waaronder Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Arabisch en Hebreeuws.

Door specifieke woordcombinaties te isoleren, identificeerde het scannen meer dan 60 miljoen online engagementen (posts, opmerkingen, reacties, shares) waarin de Holocaust en de COVID-19-pandemie met elkaar verbonden waren, met een overgrote meerderheid, bijna 57 miljoen, die plaatsvonden in Engels. Hebreeuws stond op de tweede plaats met 2,6 miljoen opdrachten en Spaans op de derde plaats met 2,1 miljoen opdrachten.

De gegevens zijn verzameld als onderdeel van de wereldwijde campagne van CAM tegen de trivialisering van de Holocaust, in samenwerking met de International March of the Living. Het rapport werd uitgebracht een paar dagen voordat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties stemde over een historische resolutie tegen de ontkenning van de Holocaust, opgesteld door de Israëlische VN-ambassadeur Gilad Erdan, die zich ook zal richten op de noodzaak voor online en socialemediabedrijven om verstoringen van de Holocaust in te perken.

In de afgelopen twee jaar is de trivialisering van de Holocaust steeds meer mainstream geworden onder veel politici, basisbewegingen, in de media en online, wat neerkomt op een verdraaiing van de geschiedenis en een directe belediging voor de nagedachtenis van de slachtoffers en de waardigheid van overlevenden.

Vaak aangestoken door politici, marcheren gele-sterrendemonstranten door de straten van hun steden en verschijnen ze op schoolbestuur- en gemeenteraadsvergaderingen over de hele wereld. Sommigen hebben de nazi-groet gebracht en Heil Hitler geroepen.

Enkele van de meer spraakmakende trivialisaties zijn onder meer politici uit heel Europa, de VS en Israël die pandemische beperkingen vergelijken met nazi-maatregelen tegen joden tijdens de Holocaust. “Nooit meer” werd op een Holocaust-monument in Duitsland beklad, samen met een anti-vaccinatiebord, en de slogan “Vaccinatie maakt je vrij” werd gezongen tijdens een demonstratie in Polen.

CAM-CEO Sacha Roytman-Dratwa:

“De bagatellisering van de misdaden van nazi-Duitsland tegen de menselijkheid voedt Holocaust-ontkenners die nazi-overtredingen willen bagatelliseren, en het ongecontroleerd laten bloeien heeft veilige ruimtes gecreëerd voor antisemitische samenzweringen, regelrechte Holocaust-ontkenning en andere extremistische ideologieën om zich te verspreiden.”

“Deze vergelijkingen hebben een toegangspoort geopend voor de heropleving van eeuwenoude antisemitische samenzweringen, waaronder het beschuldigen van Joden voor de pandemie als leveranciers van ziekten en het beschuldigen van Joden van een enorme samenzwering voor wereldwijde controle door middel van mandaten. Deze trend minimaliseert zowel de Holocaust-herdenking als de Joodse bezorgdheid over veiligheid tijdens een toch al weer oplevende golf van wereldwijd antisemitisme. De herinnering aan de Holocaust is een hoeksteen in de strijd tegen antisemitisme, en ik roep topbesluitvormers, internetreuzen en alle mensen op om deze alarmerende trend serieus te nemen.”

Overlevenden van de Holocaust van over de hele wereld zijn verbolgen over deze vergelijkingen en spreken zich uit tegen de bagatellisering van de verschrikkingen die ze hebben geleden. In reactie op vergelijkingen van de Chief Medical Adviser met de president van de Verenigde Staten, Dr. Anthony Fauci, en de CEO van Pfizer, Albert Bourla – zelf de zoon van Holocaustoverlevenden – met de beruchte Nazi Dr. Mengele.

Vera Grossman Kriegel, 84 jaar oud, die als een kind werd onderworpen aan de wrede medische experimenten van Mengele in Auschwitz, zei dat vergelijkingen van wat ze ervoer met de gezondheidsmaatregelen van Covid-19, met name vaccins, zeer verontrustend waren:

“Degenen die de twee vergelijken, begrijpen niet diep genoeg en weten niet genoeg over de Holocaust, omdat er niets te vergelijken is. Dit waren gruweldaden waarvoor geen woorden zijn om te beschrijven. In de Holocaust probeerden ze alleen mensen te doden, ook met injecties. Mengele gaf ons injecties voor experimenten die geen waarde hechtten aan het menselijk leven. Tijdens de Holocaust hebben we ze gekregen om te sterven.”

Dita Kraus, 93, een andere overlevende van de Holocaust, uitte soortgelijke gevoelens. “In de Holocaust wilden ze de Joden uitroeien. De ‘Groene Pass’ roeit Joden uit? Dat is gewoon belachelijk. De vergelijking is zo absurd, het is onmogelijk om de Holocaust met iets te vergelijken. De Holocaust was uniek, niets is zoals de industriële – grootschalige uitroeiing van mensen in gaskamers. Niets is hiermee te vergelijken, en niets zal ooit gebeuren.”

Andere overlevenden die zich aansluiten bij de oproep om op te treden tegen de trivialisering van de Holocaust zijn onder meer Gabriella Karin (Los Angeles), Haim Roth (Israël) en Estelle Nadel (Colorado), Max Eisen en Sally Wasserman (Canada), Gideon Lev (Israël), Aliza Landau (Israël) , Dr. Peter Kraus (Australië), Sara Rus (Argentinië) en Luis Opatowski Goldberg (Mexico), Werner Reich (VS).

International March of the Living President Phyllis Heideman zei:

“De trivialisering van de Holocaust is een toegangspoort tot regelrechte ontkenning van de Holocaust, en we moeten er resoluut tegen optreden. Het feit dat Holocaustoverlevenden die nog steeds bij ons zijn, hiervan getuige moeten zijn, is schandalig en ongelukkig. Met historische waarheid wordt aangevallen, zal de Internationale Mars van de Levenden doorgaan met het promoten van Holocaust-educatie en het doorgeven van de herinnering aan de Holocaust aan toekomstige generaties.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Dan Lavie “Holocaust survivors lament appropriation of their suffering in COVID debate” van 21 januari 2022 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Overlevenden van de Holocaust betreuren de toe-eigening van hun lijden in het COVID-debat

  1. Misschien zou men niet met mee eens zijn, maar de lawaai dat Joodse organisaties maken over de vergelijking van ongevaccineerden met de Joden tijdens de oorlog, is niet juist! De wijze waarop de overheid discrimineert en uitsluit GEZONDE MENSEN van het publieke leven, en ze neerzet als tweederangs burgers, lijkt bijzonder veel op de stigmatiseren en sociaal isoleren van de Joden van het publieke leven in 1940 – 1941. De verhalen van mijn oom uit die periode lijken zeer veel op wat er nu gebeurt. Ik, als een gezonde vrouw, mag niet een restaurant binnen, zonder de moderne Ariërverklaring (de QR-code). Ik ben persona non grata van wie burgerrechten werden ontnomen. Ik kan mij nog heel goed herinneren, hoe politieagenten en BOA’s struinden de straten van het oude centrum van Leeuwarden. Zij liepen net als WA mannen (de militaire tak v.d. NSB), en de Zwarte Politie van Schalkhaar, van de ene horecagelegenheid naar de andere op ongevaccineerden-jacht. De mensen buiten zaten lelijk te kijken, en de ouderen maakten opmerkingen dat het lijkt alsof de Moffen zijn terug van weggeweest. …Men was weer in de Tweede-Wereldoorlog. Als men zo doorgaat, komen ook de concentratiekampen voor ongevaccineerde raddraaiers. Daarom worden zo veel demonstraties gehouden over heel Nederland. Mensen eisen hun rechten op vrijheid terug.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.